Android on avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, joka on kehitetty pääasiassa mobiililaitteisiin, kuten älypuhelimiin ja tableteihin. Se perustuu Linux-käyttöjärjestelmän ytimeen ja kehitettiin alun perin Android, Inc. -nimisessä yrityksessä, joka myöhemmin ostettiin Googlelle.


Android tarjoaa monipuolisen ja joustavan alustan sovellusten suorittamiseen ja kehittämiseen mobiililaitteissa. Android on edelleen maailman suurin mobiilikäyttöjärjestelmä markkinaosuudella mitattuna. Se on laajalti käytössä eri älypuhelinmerkeillä ja -malleilla sekä joillakin tableteilla ja älytelevisioilla.


Androidilla on hallitseva asema mobiilikäyttöjärjestelmien markkinoilla. Vuoden 2021 lopussa Androidin globaali markkinaosuus oli yli 70 prosenttia, kun taas sen suurimman kilpailijan, Applen iOS-käyttöjärjestelmän, markkinaosuus oli noin 28 prosenttia.


Android-käyttöjärjestelmä on saatavilla laajalla valikoimalla älypuhelinmerkkejä eri hintaluokissa. Merkit, kuten Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo ja OnePlus, ovat joitakin tunnetuimpia Android-älypuhelinvalmistajia. Android tarjoaa myös tuen useille tabletti- ja älytelevisiomalleille. Google Play -sovelluskauppa on Android-käyttöjärjestelmän virallinen sovelluskauppa, ja sieltä löytyy valtava määrä sovelluksia eri kategorioista, kuten viihde, työkalut, terveys, pelit ja sosiaalinen media. Sovellusvalikoima on yksi Androidin vahvuuksista, ja se tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja käyttäjille.

Android-käyttöjärjestelmä on jatkuvassa kehityksessä, ja uusia innovaatioita tuodaan markkinoille säännöllisesti. Android tukee tärkeitä ominaisuuksia, kuten tekoälyä, laajennettua todellisuutta (AR), virtuaalitodellisuutta (VR) ja älykotiteknologiaa, mikä mahdollistaa uudenlaisten sovellusten ja käyttökokemusten kehittämisen.

Sovellukset


Androidin käyttöliittymä perustuu kosketusnäyttöön ja tarjoaa käyttäjille helpon ja intuitiivisen tavan navigoida laitteen toimintojen välillä. Käyttöliittymässä on kotinäyttö, sovellusvalikko, ilmoituspaneeli ja monia muita elementtejä, jotka mahdollistavat sovellusten käytön ja hallinnan. Androidin avoimen lähdekoodin luonne mahdollistaa laajan valikoiman sovelluksia, jotka voivat olla saatavilla Google Play -sovelluskaupasta tai muista lähteistä. Sovellusten kehittäjät voivat käyttää Android Software Development Kit (SDK) -työkaluja luodakseen ja optimoidakseen sovelluksia Android-alustalle. Suurin osa sovelluksista on suunniteltu Androidille ja vaikkapa nettirahapelit pyörivät sovellusten avulla saumattomasti Android -alustalla. Android tarjoaa monia ominaisuuksia ja toimintoja, kuten moniajo, monen ikkunan tuki, ilmoitukset, älykkäät suositukset, kameraominaisuudet, tiedostojärjestelmä ja integraatio Googlen palveluiden kanssa, kuten Google-haku, Google Maps ja Gmail.


Tietoturva

Android tarjoaa erilaisia tietoturvaominaisuuksia, kuten sovellusten käyttöoikeuksien hallinnan, suojausmekanismit ja pääsynhallinnan käyttäjän tietoihin. Käyttäjät voivat valvoa, mitä tietoja sovellukset voivat käyttää ja millaisia toimintoja ne voivat suorittaa. Android-käyttöjärjestelmässä tietoturva on erittäin tärkeä asia, ja Google on tehnyt merkittäviä parannuksia Androidin tietoturvaan vuosien varrella. Google julkaisee säännöllisesti päivityksiä Android-käyttöjärjestelmään, joista osa keskittyy tietoturvaan. Näitä turvapäivityksiä tarjoavat laitevalmistajat voivat sitten toimittaa käyttäjilleen. On tärkeää pitää Android-laitteet ajan tasalla päivittämällä käyttöjärjestelmä ja sovellukset uusimpiin saatavilla oleviin versioihin. Android tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden hallita sovellusten käyttöoikeuksia. Käyttäjät voivat valita, mitä tietoja ja toimintoja sovellukset voivat käyttää. Sovellusten pyytämät käyttöoikeudet täytyy tarkistaa ja harkita tarkasti, tarvitseeko sovellus todella kyseisiä oikeuksia toimiakseen.


Laitteet

Android-käyttöjärjestelmä on saatavilla useissa eri laitteissa, kuten älypuhelimissa, tableteissa, älytelevisioissa, älykelloissa, autoviihdejärjestelmissä ja muissa älylaitteissa. Android tarjoaa joustavuutta ja skaalautuvuutta erilaisten laitteiden tarpeisiin. Kiinalaiset ja korealaiset merkit ovat turvautuneet Androidiin laitteissaan perinteisesti. Hiljattain julkaistu Oppo on noussut jo myydyimpien puhelinten listalle. Halpaan hintaan perustuva kiinalaisen Oppon nousu juontaa juurensa koululaisten kiinnostuksesta. Monella ekaluokkalaisella on nykyään taskussaan helppokäyttöinen ja edullinen Androidia hyödyntävä Oppo.


Androidin markkinoiden nykytila on vahva, ja sen laaja laitevalikoima ja sovelluskehitysmahdollisuudet jatkuvat houkuttelemaan sekä käyttäjiä että kehittäjiä. Google jatkaa Androidin kehittämistä ja tietoturvan parantamista varmistaakseen sen kilpailukyvyn ja käyttäjien luottamuksen säilymisen mobiilikäyttöjärjestelmänä.

Aloituskuva: ANDROIDAUTHORITY.NET