Äänelle ja kuvalle löytyy perinteisessä mielessä paljonkin tarjontaa niin sanotussa highend-luokassa, mutta jotta laitteistoketjun loppupäästä saisi kaiken mahdollisen irti, tarvitaan myös väliin yhtä kovan laatutason ratkaisuja. Yksi niistä on madVR Envy -videoprosessori.


Vanha viisaus pitää edelleen pintansa. Loistavatkaan kaiuttimet eivät pääse oikeuksiinsa, jos niitä ajaa kehnolla vahvistimella ja toistaa niillä lyttyyn pakattua hävikillistä ääntä. Sama pätee myös kuvapuolella: lippulaivaluokan televisiosta tai videoprojektorista ei ole apua, jos toistettava materiaali on heikkolaatuista – vaikka toki nykyiset kuvantoistolaitteet pystyvätkin lennosta korjaamaan lähtömateriaalin virheitä siellä ja täällä.

Tinkimättömintä laatua etsivälle on kuitenkin tarjolla ratkaisuja, jotka varmistavat sen, että laitteistoketjun loppupäässä olevalle kuvantoistolaitteelle syötettävä signaali on priimaa. Eräs tällaisista ratkaisuista on yhdysvaltalaistaustaisen, satojen tuhansien kotiteatteriharrastajien tietotaitoon nojaavan madVR:n Envy-videoprosessori, joka on tuotekonsepti täysin omassa sarjassaan.

Pro- ja Extreme-versioissa saatavilla oleva Envy päivittyi hiljattain MK2-versioonsa, ja haastattelimme sen tiimoilta helsinkiläisen Mareksoundin kuvapuolen asiantuntija Mika Hottista.

AVPlus: Jos puhutaan mahdollisimman luonnollisesta ja laadukkaasta kuvantoistosta, niin millaiset tekniset tekijät sen muodostavat?

Mika Hottinen: Omasta mielestäni kuvanlaadussa luonnollisuus on sinänsä helppo ja vaikea asia yhtä aikaa. Helposti ajatellen kuvan pitäisi näyttää siltä televisiossa tai valkokankaalla, kun se näyttää omin silmin katsottuna oikeastikin. Ajatellaan vaikka juhannuksen kesäyötä Suomessa. Kaikki, jotka ovat sen juhannuksen viettäneet (ei liian päihtyneenä), tietävät, miltä se keskiyön aurinko näyttää. Se on miellyttävä ja lämmin valo, joka maalaa jokaisen hetken ja ajatuksen. Siltähän sen pitäisi siis näyttää myös leffassa. Tässä tulee se vaikeampi kulma. Jokainen elokuvaohjaaja kirjoittaa mielessään tarinaa, ja jokainen ohjaaja näkee itse mielessään, miltä sen kuuluu näyttää.

Mietitään vaikka Wes Andersonia, jonka omintakeisen karkkimaisen tyylin jokainen leffaharrastaja tietää, eihän se kovin luonnollista ole? Laadukas ja luonnollinen kuva koostuu alan standardeista, niiden noudattamisesta ja tietysti laadukkaista laitteista.

Laadukas ja luonnollinen kuva toimii niin, että se toistaa ohjaajan ja elokuvaajan vision elokuvasta. Se toistaa sen tarinan täysin samanlaisena kuin ohjaajan monitorista. Oli se sitten karkkimainen räjähdys tai hillitty ajankuva. Karkki ei saa olla yli eikä hillitty ajankuva ali.

AVPlus: Päällisin puolin madVR Envy Extreme on hyvin koruttoman näköinen laatikko, mutta sisäisesti se on yksi maailman kehittyneimmistä laitteista kategoriassaan. Mikä siitä tekee niin erityisen, ja mitä se tarjoaa 20 790 euron hintaansa nähden?

Mika Hottinen: MadVR Envy Extreme on varmasti yksi mielenkiintoisimmasta ja kehittyneimmistä komponenteista, mitä ikinä on kuvantoiston alalla nähty. Koruttoman laatikon sisällä on semmoista algoritimia ja laskentatehoa, että joka kerta, kun itse laitetta käytän, en meinaa uskoa silmiäni.

Se tarjoaa hintaansa nähden markkinoiden parasta ja luonnollisinta kuvanlaatua, mitä on. Voisin kehua laitetta tuntikausia, mutta tämä on semmoinen laite, mikä vain pitää nähdä. Koska kun sen näkee toiminnassa, niin ei ole enää paluuta, ja millekään yksittäiselle laitteelle meillä ei olla naureskeltu epäuskoisena niin paljon kuin madVR Envylle. Ihmiset eivät vain meinaa uskoa silmiään.

AVPlus: MadVR Envy vaikuttaa olevan todella pitkälti säädettävissä ja kalibroitavissa. Mitkä ovat laitteen konkreettisimpia kuvantoistoa parantavia ominaisuuksia, ja miten ne käytännössä toimivat ammattilaisen silmin?

Mika Hottinen: MadVR:n ehkä helpoin ja säväyttävin ominaisuus on HDR Dynamic Tone Mapping, joka nostaa projektorin ja television tone mappingin eli sävysovituksen tasolle, jota ei muuten ole saatavilla. Myös silmälle uskomaton Non-linear Strech on melko älytön. Sillä voidaan algoritmin kautta nostaa kuvan pinta-alaa eli poistaa mustat reunapalkit 2:35-kuvasuhteen kuvasta 16:9-materiaalilla. Kalibroijan silmin laite tarjoaa vielä melko paljon lisää eli esim. 3D-lutille paikan.

AVPlus: Millaiseen kokoonpanoon madVR Envy on suunniteltu? Millaisen oheiskaluston kanssa siitä saa kaiken mahdollisen irti?

Mika Hottinen: Näkisin, että ylivoimaisesti eniten madVR:sta saadaan irti joko laadukkaalla projektorilla tai erittäin isolla televisiolla. Muuten laite ei sinänsä vaadi muuta kuin yhden medialähteen, vaikkapa Apple TV:n.

AVPlus: Millainen kotiteatteriharrastaja hankkii madVR Envy Extremen tapaisen laitteen?

Mika Hottinen: Äärimmäistä kuvanlaatua haluava, joka arvostaa ja panostaa omiin kotiteatterilaitteisiin.

AVPlus: Jotain muuta tärkeää, erityisesti mainitsemisen arvoista tästä aiheesta?

Mika Hottinen: Kannattaa tulla katsomaan madVR Envy meille Mareksoundin myymälään Helsingin Pitäjänmäkeen. Selittäminen tuntuu turhalta, koska laite on täysin sekopäinen, hyvällä tavalla!


Lue lisää:

MadVR Envy valmistajan verkkosivuilla.

MadVR Envy Pro MK2 Mareksoundin verkkosivuilla.

MadVR Envy Extreme MK2 Mareksoundin verkkosivuilla.


Teksti: Heikki Kivelä & Mika Hottinen
Kuvat: Valmistaja