Yhä useammat elokuvat siirtyvät elokuvateattereista mukavuuteen omiin koteihimme, kasvaa kysyntä näytöille ja monitoreille, jotka tarjoavat teräväpiirtoista videota ja viihdettä. Kun puhutaan kirkkaista ja erittäin terävistä kuvista, HDMI on ehdoton valinta. Teknologia itsessään ei ole uusi, mutta sen määritykset kehittyvät jatkuvasti tulevaisuuden näyttöasetelmien takaamiseksi. Tässä astuu esiin uusi HDMI 2.1 -sukupolvi.

Ennen kuin siirrymme HDMI 2.1:een, on hyvä ymmärtää mitä HDMI tarkoittaa. HDMI on lyhenne sanoista “high definition multimedia-interface” joka on karkeasti suomennettuna Korkean tarkkuuden multimedia-liittymä. Tämä on ollut vakiostandardi korkean resoluution videon ja äänen siirtämiseen yhdellä kaapelilla ja liittimellä. Sitä käytetään pääasiassa laitteiden, kuten digitaalisten televisioiden, DVD-soittimien, esitysnäyttöjen, monitorien ja pelikonsolien, kuten Xboxin ja PlayStationsin, yhdistämiseen.

Mitä tarkoittaa HDMI 2.1?
HDMI 2.1 on uusin päivitys tähän teknologiaan ja tarjoaa enemmän kaistanleveyttä sekä resoluutiota verrattuna edeltäjiinsä. HDMI 2.1:n täydet ominaisuudet vaativat 2.1-yhteensopivan kaapelin tai Ultra High Speed HDMI -kaapelin.

HDMI 2.1 vs. 2.0; Mikä ero?
Tärkein ero HDMI 2.0:n ja 2.1:n välillä on kaistanleveyden ja siirtonopeuden koko. 2.0 tukee vain 18 Gbps:n kaistanleveyttä, joka mahdollistaa 4K-kuvan 60 hertsin virkistystaajuudella, kun taas HDMI 2.1 tukee 48 Gbps:n kaistanleveyttä ja mahdollistaa jopa 10K-resoluution 120 hertsin virkistystaajuudella.

Päivitetty kaapeli tukee myös aivan uusia ominaisuuksia, kuten dynaamista HDR:ää, automaattista matalan latenssin tilaa ja parannettua äänen paluukanavaa (eARC) entistä immersiivisemmän audiovisuaalisen kokemuksen saavuttamiseksi.

Miksi tarvitset HDMI 2.1 -näytön?
Suurempi kaistanleveys: HDMI 2.0:sta siirtyminen HDMI 2.1:een tuo suuremman kaistanleveyden, 18 Gbps:stä 48 Gbps:iin, mikä tarkoittaa parempaa tiedonsiirtonopeutta 10K-resoluutiolle ja jopa 120 hertsin virkistystaajuuksille.

Korkeammat resoluutiot ja nopeammat virkistystaajuudet
HDMI 2.1 tukee jopa 10K-resoluutiota. Vaikka edes 8K-sisältöä ei vielä ole laajalti saatavilla. HDMI 2.1 näytöllä varmistat mahdollisuuden korkean resoluution sisällön toistoon tulevaisuutta varten. Lisäksi se mahdollistaa nopeammat virkistystaajuudet jopa 120 hertsiin, mikä parantaa urheilutapahtumien, toimintaelokuvien ja nopeatempoisten pelien katselukokemusta.

Dynaaminen HDR on näyttötekniikka, joka laajentaa kuvan kirkkaus- ja värialuetta paljon laajemmaksi. Se laajentaa kontrastitasoa normaalien arvojen yli, mikä luo tummempia mustia ja kirkkaampia valkoisia sävyjä. HDMI 2.1:n lisäämän kaistanleveyden ansiosta näytöt, joissa on HDMI 2.1, mahdollistavat dynaamisen HDR:n käytön saumattomasti entistä yksityiskohtaisemman visuaalisen kokemuksen saavuttamiseksi.

HDMI 2.1 tuo myös muita innovatiivisia ominaisuuksia, kuten parannetun äänen paluukanavan (eARC), muuttuvan virkistystaajuuden (VRR) ja nopean kuvansiirron (QFT) pelikokemuksen parantamiseksi.