Kokeilussa kätevä vesivuotohälytin ääni- ja etähälytyksellä.

Teksti: Teppo Hirvikunnas Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja laitevalmistaja

Suomessa tapahtuu vuodessa kymmeniä tuhansia vesivuotovahinkoja. Osa tietenkin rakenteissa, mutta myös ihan kotioloissa. Astianpesukone tai pyykinpesukone alkaa vuotaa. Vuoto saattaa olla myös piilovuotoa, eli vettä valuu pikkuhiljaa kaapin alle ja edelleen rakenteisiin. Pesukoneen osalta tämä on harvoin ongelma, jos se sijaitsee laatoitetussa tilassa, missä on vielä lattiakaivo. Astianpesukone on tässä suhteessa vaarallisempi. Toki myös sulamaan päässyt pakastin saattaa aiheuttaa vahinkoa.

Hälytys etänä ja äänellä
D-link vesivuotohälytin liitetään langattomasti kodin wifi-verkkoon (vain 2,4 GHz). Hälytin kytkeytyy edelleen D-Linkin mylinkpalveluun, ja sen kautta hälytykset saadaan push-ilmoituksina puhelimen (suomenkieliseen) mylink-sovellukseen. Sovelluksen kautta nähdään myös hälyttimen toimintatila ja muun muassa paristojen varaus. Tämä siis, vaikka puhelin olisi ulkomailla. Toki puhelimen pitää olla tietenkin yhteydessä mobiiliverkkoon ja laitteen yhteydessä kodin langattomaan verkkoon.

Tämä onkin tämän tyyppisten laitteiden heikoin lenkki. Pysyykö yhteys päällä? Ainakaan testijakson aikana ongelmia ei ilmennyt, eikä niitä ole itse asiassa ilmennyt muillakaan langattomaan verkkoon liitetyillä vastaavan tyyppisillä laitteilla. Kai näihin pitää alkaa vain luottaa, ja toki yhteyden voi tarkistaa aina välillä sovelluksen kautta.

D-link antaa hälytyksen myös selvällä ja voimakkaalla äänimerkillä. Tämä on itse asiassa usein puhelimen push-ilmoitusta paljon tehokkaampi tapa hälytykseen varsinkin silloin, kun ollaan kotona. Puhelimen viesti saattaa jäädä paljon helpommin huomaamatta kuin kimeä hälytyssireeni. D-Link DCH-S161 onkin harvoja sekä äänellä että etähälytyksellä varustettuja vesivuotohälyttimiä.

Push-hälytysilmoituksesta voidaan kuitata sireenin hälytys pois päältä, ja sovellus mahdollistaa myös suoran soittoyhteyden sovellukseen ennalta tallennettuun numeroon, esimerkiksi huoltoyhtiöön.

Hälytykset saadaan äänimerkin lisäksi push-ilmoituksena puhelimeen. Sovelluksen kautta nähdään myös hälyttimen toimintatila ja paristojen varaus. Push-hälytysilmoituksesta voidaan kuitata sireenin hälytys pois päältä ja soittaa suoraan ennalta tallennettuun numeroon, esimerkiksi huoltoyhtiöön.

Laite toimii kahdella aa-koon paristolla, ja niillä luvataan peräti 1,5 vuoden käyttöaika. Paristojen loppumisesta varoitetaan hyvissä ajoin sovelluksessa ja myös laitteen äänimerkillä.

Hälytinyksikkö on kompaktin kokoinen, ja kosteuden tunnistavassa anturissa on 1,8 metrin liitosjohto. Tämä helpottaa laitteen sijoittamista. Kosteusanturin tunnistinpinnat sijaitsevat jostain syystä aavistuksen (ehkä 0,2 millimetriä) sisempänä kuin laiterungon ulkopinta, mikä saattaa olla este aivan pienen vesimäärän tunnistamiseen. Anturin voi sijoittaa esimerkiksi huokoisesta tiskirätistä leikatun pienen palan päälle, jolloin rättiin imeytyvä vesi johdattaa kosteuden anturin tunnistinpinnoille.

Helppo asentaa?
Itse laitteen fyysinen asennus on helppoa, mutta samaa ei voinut sanoa verkkoyhteyden muodostamisesta. Sitä ei meinattu saada tehtyä millään, ja sovellus valitti toistuvasti ongelmasta ja sen ratkaisusta "kytkemällä matkapuhelimen datayhteyden".

Kun puhelimen mobiilidata kytkettiin pois päältä (ja samalla tosin siirryttiin myös lähemmäs kodin langatonta reititintä), niin verkkoyhteys saatiin lopulta muodostettua. Pääsyy saattaa olla etäisyys reitittimeen. Mikään erityisongelma tämä ei kuitenkaan vaikuta olevan, koska aiheesta ei löytynyt netistä valitusketjuja. Tämän tyyppisen ongelmatilanteen ratkaisuohjeissa saattaisi silti olla hieman parantamisen varaa.

D-Link DCH-S161: Jo yksi kerta voi riittää

Kun olimme saaneet D-Link DCH-S161 -wifi-vesivuotohälyttimen sanotusti tulille, niin kokeilimme sen toimintaa melkein aidossa tilanteessa. Anturi oli asennettuna astianpesukoneen alle vuotokaukalon etureunaan, ja itse laite viereisen alakaapin sivuseinään. Kaadoimme anturin taakse ruokalusikallisen vettä, ja noin viiden sekunnin kuluttua laite antoikin voimakkaan äänihälytyksen, ja noin 20 sekunnin kuluttua hälytys saapui myös puhelimeen. Jos vesimäärä olisi suurempi, niin ainakin äänihälytys saadaan saman tien. Äänihälytyksen saa kuitattua pois hälytysilmoituksesta, ja ilmoituksessa on myös suora soittomahdollisuus ennalta tallennettuun, esimerkiksi huoltoyhtiön puhelinnumeroon.

D-Link DCH-S161 -wifi-vesivuotohälyttimen avulla voi säästää vesivahingon nopealla havaitsemisella helposti jopa satakertaisesti laitteen hinnan. Suosittelemme!

HYVÄÄ & HUONOA

Sekä etä- että äänihälytys
Helppo asennus (varauksin)
Halpa vakuutus

D-Link DCH-S161
Hinta 49,90 €
Ostopaikka power.fi
Hälytystapa Äänimerkki (90 dB) ja pushilmoitus sovellukseen
Sovellus mylink (Android ja iOs)
Tuetut älykotialustat Amazon Alexa, Google Assistant, Google Home ja IFTTT
Langaton verkko  2,4 GHz
Virtalähde AA-paristot (2 kpl)
Paristojen kesto n. 1,5 v
Mitat (l x k x s) 68 x 68 x 31 mm
Paino n. 60 g
Varusteet Anturikaapeli (1,8 m), paristot, kiinnitysruuvit ja seinäproput, pikaohje

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 4/2022 (nro.211).