Dayton Audion DSP-LF on pieni, mutta monipuolinen lisävaruste subwooferin toiston hienosäätöön. Se tarjoaa alle satasen sijoituksella muun muassa kehittyneen huonekorjauksen iOS-laitteille ja mille tahansa aktiivisubwooferille.

Teksti & Kuvat: Heikki Kivelä & Teppo Hirvikunnas

Nykypäivänä jo hiukan edullisemmistakin integroiduista vahvistimista saat saattaa löytyä jonkinlainen huonekorjausoptio, josta on hyötyä etenkin monikanavajärjestelmän konfiguroinnissa. Vastaavasti taas kehittyneemmät huonekorjaaimet antavat käyttäjälle varsin monipuoliset työkalut äänentoiston räätälöintiin, mutta niillä on toki oma hintansa. Tutustuimme aiheeseen laajemmin muun muassa AVPlus-numerossa 5/21.

Periaate erilaisten huonekorjausmetodien kohdalla on melko pitkälti sama: jonkinlaista mikrofonia hyödyntäen yhden tai useamman kaiuttimen toisto mitataan joko tietokoneelle tai älylaitteeseen asennetulla ohjelmistolla, joka puolestaan kompensoi erilaisia huoneen aiheuttamia toiston vääristymiä kehittyneen digitaalisen signaaliprosessoinnin avulla. Tällainen DSP-järjestelmä pystyy muokkaamaan esimerkiksi bassotoistoa perinteistä sävynsäätöä huomattavasti tarkemmin.

Miksi näin tehdään? No, esimerkiksi niissä tapauksissa, joissa kaiuttimia ei vaikkapa sisustuksellisista syistä pystytä sijoittamaan optimaalisesti kuuntelupaikkaan nähden. Lisäksi moni vähän pidemmälle ehtinyt harrastaja saattaa käyttää huonekorjainta ikään kuin pohjana omien tarkempien säätöjen luomiselle, ne kun varsinkin bassopäässä havaitsevat melko nopeasti erilaiset huonemoodit.

Jos omasta vahvistinkalustosta ei löydy huonekorjausmahdollisuutta, sellaisen voi lisätä pakettiin lisävarusteena. Esimerkkinä tästä on Dayton Audion DSP-LF, joka on tarkoitettu pelkästään aktiivisubwooferin toiston räätälöintiin.


Alle satasen sveitsiläinen linkkuveitsi
Älylaitteeseen ladattavan iWoofer-sovelluksen kanssa pieni DSP-LF on kokoonsa nähden melkoisen kehittynyt laite. Yksinkertaiset 3,5 millimetrin liitännät tarjoava laatikko on helppo sijoittaa liki mihin vain, sillä sitä komennetaan Bluetoothin kautta ohjainsovelluksella. Ohjainsovelluksen perusversio on ilmainen ja saatavilla Android- ja iOS-laitteille. Sen sijaan huonekalibrointiominaisuudesta pääsevät nauttimaan vain iOS-käyttäjät 4,99 euron kertamaksua vastaan. Tämän taustalla lienee mitä luultavimmin se, että iOS-laitteiden mikrofonien speksit ovat tarkemmin määritellyt ja siten tämän tyyppisessä tehtävässä käyttökelpoisemmat kuin sadat erilaiset Android-puhelimien vastaavat.

Mutta kuten sanottua, myös Androidilla pääsee käyttämään DSP-LF:n monia perusominaisuuksia, esimerkiksi säätämään jakotaajuutta ja gainia, määrittelemään erilaisia suotimia ja taajuuskorjainprofiileja, muokkaamaan toiston viivettä ja vaihetta, lisäämään toistoon synteettisiä subharmonisia ja niin edelleen. Periaatteessa ammattilaisen silmään iWoofer-sovellus on suhteellisen selkeä, mutta yleisellä tasolla sovellus on kyllä aika kirveellä veistetyn oloinen. Bugeja sekä käännös- ja kirjoitusvirheitä löytyy, mutta eivät ne mainittavasti peruskäyttöä häiritse. Lisäksi DSP-LF on myös sen tyylinen laite, että kun sen kerran malttaa säätää kohdilleen, ei asetuksiin välttämättä tarvitse enää palata.

DSP-LF:n ohjaamiseen tarkoitetun iWoofer (Pro) -sovelluksen yksi tehokkaimmista työkaluista on monipuolinen taajuuskorjain, jolla osaava ihminen oikoo monia toistokaistan mutkitteluja. Automaattinen huonekalibrointi laskee kompensaatiovasteen subwooferin läheltä ja kuuntelupisteestä suoritettaville mittauksille. Suositus on, että varmuuden vuoksi mittauksia tehdään useaan kertaan parempien tuloksien takaamiseksi.

Ohjainsovelluksen perusnäyttö ei ole varsinaisesti mikään designin riemuvoitto, mutta kaikki keskeinen löytyy helposti ja sovellus toimii.


Toimii, mutta vaatii taitoa
DSP-LF ja iWoofer (myös Pro-versio) ovat omalla tavallaan ihan kelpo työkaluja, mutta niistä kaiken irti saadakseen täytyy tietää yhtä jos toista äänentoistosta ja osata käyttää omaa järjestelmää. Käytännössä ensimmäisenä täytyy olla jo jonkinlainen käsitys käytössä olevan vahvistimen ja pääkaiuttimien asetuksista, sillä useinhan esimerkiksi jakotaajuus subwooferin ja etukanavien välillä säädetään ohjelmallisesti AV-vahvistimessa.

Ensin on siis oltava perillä siitä, millaiset asetukset vahvistinpäässä on, sillä signaali vahvistimelta menee DSP-LF:lle vain yhteen suuntaan. Käytännössä laite ja sovellus eivät siis ota huomioon ollenkaan pääkanavien toistoa, joten niille täytyy pystyä määrittelemään jonkinlainen ylipäästösuodatus. Sen sijaan subwooferin säätöön tarjolla on, kuten mainittua, runsaasti työkaluja.

Esimerkiksi automaattisella huonekorjauksella ei kuitenkaan välttämättä saavuteta systeemitasolla käänteentekeviä tuloksia johtuen rajallisesta toiminta-alueesta. Vaikka iWoofer Pro ottaa mittauksen sekä subwooferin läheisyydestä että kuuntelupaikalta paljastaen siten keskeisimmät huonemoodit, emme varsinaisesti kokeneet sovelluksen subwooferille tarkoittamaa kompensoitua toistokäyrää erityisen käänteentekeväksi sellaisenaan. Ja vaikka varsinainen mittausprosessi sujuikin eri vaiheiden osalta hyvin, sovellus jumiutui silti asetuksen kompensaatiota hiottaessa niin, että se piti käynnistää uudelleen (laitteena iPhone 13 mini, iOS-versio 15.5).

Mukana tulee kaksi rca–3,5 mm -yhdyskaapelia, usb-virtakaapeli sekä sille sopiva euromuuntaja. Harmi kyllä esimerkiksi integroidun vahvistimen usb-anto ei tarjoa tarpeeksi virtaa laitteelle.

Käytännössä se käyttökelpoisin työkalu paketissa on osaavissa käsissä esimerkiksi monipuolinen parametrinen taajuuskorjain, joka sallii peräti 25 korjausaluetta Q-arvon ja tason säädöllä. Lisäksi spesifimmät säädöt, kuten vaikka portaaton vaiheenkääntö, voivat olla tarpeen esimerkiksi ominaisuuksiltaan suppean subwooferin kohdalla.

Dayton Audio DSP-LF: Tehokas osaavissa käsissä

Dayton Audio DSP-LF tarjoaa alle satasella kompaktin ja kätevän tavan kontrolloida aktiivisubwooferin toistoa monipuolisilla säädöillä. Viiden euron lisämaksulla Apple-käyttäjät saavat pakettiin vielä mukaan automaattisen huonekalibroinnin, mutta sen toimivuus jäi testissämme hiukan puolitiehen. Kaiken keskeisen voi nimittäin säätää manuaalisesti ja saada parempia tuloksia – kunhan tietää tarkkaan, mitä tekee.

Sinänsä hintaan nähden tarjolla on mahdollisuus varustaa niin sanotusti vähän tyhmempikin aktiivisubwoofer huomattavasti kalliimmista malleista löytyvillä ominaisuuksilla, mutta toisaalta sovellusintegraatio herättää omat kysymyksensä. Toivottavasti sille on luvassa tukea jatkossakin, koska ilman sovellusta itse DSP-LF on käytännössä mykkä.

HYVÄÄ & HUONOA

Edullinen hinta
Perussäädöt toimii
Sovelluksen bugit
Huonekorjauksen toimivuus varauksin

Dayton Audio DSP-LF
Hinta 89,90 €
Edustaja Hifikulma Oy
Lisätietoja hifikulma.fi, daytonaudio.com
Toistoalue 20–500 Hz
Sisääntulo 1x 3,5 mm stereo
Ulostulo 1x 3,5 mm stereo
Suurin ulostulotaso 1 V
Vahvistus 0…-40 dB
Ulostuloimpedanssi 10 kOhm
Sisääntuloimpedanssi 10 kOhm
DSP-ominaisuudet
Alipäästösuodatin 20–500 Hz
Ylipäästösuodatin 20–500 Hz
Jakojyrkkyys 12/24/48 dB/okt
Taajuuskorjain 25-alueinen parametrinen
Säätöalue 15…-40 dB
Q-arvo 0,10–10
Aikaviive 2,5–65 ms
Vaiheenkääntö 0–180 astetta
Muuta Subharmoninen syntetisaattori, limitterikompressori, bassoalueen kompressori, auto on/off -valinta ja säädöt, säätöjen tallennus/muistipaikat, säätöjen tuonti/vienti, iWooferPro-sovelluksessa (vain iOS, 4,99 €) lisäksi toistovasteen mittaus, automaattinen huonekorjain (toistovasteen säätö taajuuskorjaimella) ja yksityiskohtaisemmat limitterin/kompressorin säädöt.
Virtalähde 5 V micro-usb
Mitat (l x k x s) 54 x 19 x 54 mm
Toimitussisältö Käyttöohje (eng.), 2 x 3,5 mm / stereo rca -kaapelit (60 + 30 cm), usb-a–micro-usb-kaapeli (50 cm), 5 V virtalähde, pistokesovitin (USA/EU)

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 3/2022 (nro.212).