Teoston ja Musiikkituottajat ry:n toteuttama Musiikinkuuntelu Suomessa 2023 -tutkimus antaa syvällisen katsauksen suomalaisten musiikkimieltymyksiin. Tutkimuksen mukaan nuoremmat ikäluokat 13–25 vuotta ovat eturintamassa musiikkigenrejen muutoksessa, kun taas suomalaiset ovat muuttuneet monipuolisemmiksi musiikin suhteen viimeisen vuosikymmenen aikana.

Suomenkielinen pop on noussut ykköseksi suomalaisten suosikkigenreissä, saavuttaen 24 prosentin suosion. Heti perässä tulevat metalli/hard rock ja perinteinen rock, molemmat 22 prosentin suosiossa. Merkittävintä on suomenkielisen iskelmän noin 10 prosentin nousu kymmenessä vuodessa, asettuen nyt 20 prosentin suosioon.

Festivaalikävijöiden keskuudessa pop on napannut ykkössijan, ohittaen rockin vuoteen 2020 verrattuna. Taideyliopiston festivaalibarometrin 2022 mukaan pop, rock ja rap/hip-hop ovat suosituimmat genret festivaaleilla, heijastaen nuorten musiikkimakua. Nuorten musiikkimieltymykset poikkeavat aikuisten mausta, ja alle 18-vuotiaiden keskuudessa pop ja rap/hip-hop ovat vahvoilla. Sen sijaan rock ei ole yhtä kiinnostava nuorille, mikä saattaa johtua genren erilaisesta määrittelystä. Myös maailmanmusiikki nousee yllättävän korkealle nuorten suosiossa.

Musiikinkuunteluun vaikuttavat tekijät vaihtelevat persoonallisuudesta ja mediasta ihmissuhteisiin. Oma persoonallisuus ja temperamentti ovat suurimmat vaikuttajat, kun taas media ja ihmissuhteet, kuten vanhemmat, kaverit ja seurustelukumppanit, vaikuttavat merkittävästi musiikkimakuun.

Eri ikäryhmillä on omat vaikuttajansa: yli 56-vuotiailla radion kuuntelu ja television vaikutus nousevat tärkeiksi, kun taas alle 25-vuotiailla YouTuben musiikkivideot ja kavereiden musiikki ovat keskeisessä roolissa. Genreittäin tarkasteltuna musiikkimaun muodostuminen näyttää olevan hieman erilaista eri ryhmissä, kuten metallin, progen, hiphop/rapin ja jazzin kuuntelijoiden keskuudessa.