Helsingin Sanomien tuore levyarvostelu Judas Priestin uusimasta albumista “Invincible Shield” käynnistyy herättävällä lainauksella, joka heittää lukijan suoraan keskelle kitarasoolojen ja maskuliinisuuden välistä keskustelua:


“Väsynyt mutta usein toisteltu letkautus kuuluu, että haastavia kitarasooloja esittävät miehet ovat peniksensä jatkeita.”Viimeksi väitteen esitti Levyraati-ohjelmassa näyttelijä Miitta Sorvali, joka kutsui kitarasooloja ‘kummalliseksi maskuliinisuuden esittämiseksi’, jolla miehet ‘osoittavat seksuaalisuuttaan’.”

Niin tai näin, Helsingin Sanomissa julkaistussa levyarviossa (HS 8.3. Mervi Vuorela) Judas Priestin tuorein albumi “Invincible Shield” saa kuitenkin neljä tähteä, todistaen yhtyeen kyvyn uudistua ja säilyttää merkityksensä hevimetalligenressä viiden vuosikymmenen jälkeen. Tämä englantilaisen hevi-ikonin 19. studioalbumi on saanut kiitosta sen moniulotteisuudesta, yhdistäen bändin historian eri vaiheiden elementit ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.

Arviossa sanotaan muun muassa, että “Albumilla yhdistyvät bändin 1970-luvun luova kekseliäisyys, Painkillerin (1990) nopeus ja aggressiivisuus sekä kaikki se, joka jäi vuoden 2018 semipätevällä Firepowerilla vähän piippuun.”

“Erityisrumalla kannella varustettu Invincible Shield käynnistyy Turbo-levystä (1986) muistuttavalla kosketinmatolla, kunnes Tiptonin ja Richie Faulknerin tuplakitarahyökkäys paiskaa kuulijan vakavien niskavammojen vaaraan.


Arvostelun mukaan albumilla kuultavat kappaleet, kuten “Panic Attack” ja “The Serpent and the King”, korostavat solisti Rob Halfordin vakuuttavaa äänialaa ja bändin kykyä luoda mieleenpainuvia riffejä. Albumi ei pelkästään esittele Judas Priestin musiikillista taituruutta, vaan sisältää myös yhteiskuntakriittisiä teemoja, kuten kommentteja internetin varjopuolista ja meemeistä, jotka tuovat teksteihin uutta syvyyttä ja ajankohtaisuutta.

Vaikka “Invincible Shield” sisältää hitaampia kappaleita, kuten “Escape from Reality” ja “Crown of Horns”, jotka tuovat esiin 80- ja 90-luvun tukkametallin balladeja, levy kokonaisuudessaan on osoitus Judas Priestin jatkuvasta vaikutusvallasta hevimetallin kentässä.

Levyarvostelu kiinnittää erityistä huomiota myös yhtyeen perustajajäsenen, kitaristi Glenn Tiptonin, sinnikkyyteen jatkaa musiikin tekemistä Parkinsonin taudista huolimatta, mikä alleviivaa “Invincible Shieldin” inspiraation ja voimaannuttavan energian lähteitä.


“Invincible Shield” ei ainoastaan vahvista Judas Priestin asemaa genren pioneereina, vaan myös kutsuu kuulijat näkemään hevimetallin uudessa valossa – genrenä, joka on täynnä monimuotoisuutta ja jolla on kyky puhutella laajasti eri sukupolvien kuulijoita.