Olemme viime vuosina todistaneet merkittäviä muutoksia mediakulutuksen saralla, ja digitalisaatio on tuonut lukemattomia uusia mahdollisuuksia sisällön jakamiseen ja kuluttamiseen. Mutta samalla myös haasteita.

Ja tällä kertaa haasteet kohdistuvat painettuun paperilehteen.
Moni nauttii edelleen paperilehden verraten mainiosta lukukokemuksesta ja ei siis ihme että printtilehdellä on edelleen kohtalaisen paljon lukijoita ja kannattajia. Mutta vääjäämättä painetun lehden suosio kuitenkin vähenee. Esimerkiksi AVPlus-lehden tilauksista enää alle 35 prosenttia on printtilehden tilauksia. Ja määrä pienenee koko ajan ponnisteluista huolimatta.

Tämä asettaa painetta erityisesti kustannuksille. Lehden paino- ja postituskustannukset ovat kasvaneet muutamassa vuodessa merkittävästi, ja printtilehden tilausten määrän pienentyminen on nostanut yksittäisen painetun lehden kustannukset kestämättömälle tasolle.

Myös lehden mainosmyynnistä saatavat tulot ovat pienentyneet huomattavasti, voisi sanoa suorastaan romahtaneet. Mainostulot ovat olleet lehdessä merkittävä tulonlähde, mutta niiden tuotto on laskenut lähes 60 prosenttia. Mainostajat ovat siirtyneet verkkomainontaan, erityisesti Googleen ja sosiaalisen median alustoille. Tämä on heikentänyt perinteisen printtimedian taloudellista perustaa merkittävästi.

Tämä kaikki on myös pois lehden sisällöstä, vaikka kuitenkin koko homman idea on juuri sisällössä.

Tämä on itse asiassa ollut tilanne jo pidempään. Lehteä on käytännössä jouduttu tekemään tappiollisena liian pitkään.

Olemme yrittäneet löytää keinoja kannattavuuden parantamiseksi. uusien tilaajien saamiseksi ja siten printtilehden julkaisun jatkamiseksi, mutta valitettavasti se ei ole enää mahdollista. Tämän “pähkäilyn” ja talouden uudelleen järjestelyn seurauksena myös tämän vuoden ensimmäinen AVPlus ilmesty poikkeuksellisesti reilusti myöhässä aikataulusta. Olemme tästä pahoillamme ja pyrimme kirimään aikataulua keväällä kiinni.


SIIRTYMINEN VAIN DIGITAALISEEN JULKAISUUN

Olemme siis päätyneet siihen, että AVPlus-lehden painetun paperilehden julkaiseminen päättyy kannattamattomana.

Tulevaisuudessa jatkamme lehden julkaisemista vain digitaalisissa formaateissa: Verkossa luettavana kätevänä digitaalisena näköislehtenä, ladattavana pdf-näköislehtenä, mutta myös interaktiivisena verkkolehtenä.

Itse asiassa tämä mahdollistaa “lehteen” kaikkea enemmän: Sivuja, juttuja ja sisältöä, enemmän ja suurempia kuvia sekä interaktiivista sisältöä. Jopa siis ääntä ja liikkuvaa kuvaa. Erityisesti uudessa verkkolehti-formaattissa.

Ja kaikki tämä vain tilaajille.

Uskomme itse asiassa tilaajien ja lukijamäärän kasvavan uudistuksen, lisääntyneen ja monipuolistuneen sisällön myötä.


MITÄ TÄMÄ TARKOITTAA PRINTTILEHDEN TILAAJILLE?
Tämä tarkoittaa sitä, että emme enää toimita lehteä painetussa formaatissa. Kaikki paperilehden tilaukset muutetaan digitilauksiksi.

Tiedostamme, että tämä muutos saattaa olla esimerkiksi printtilehden tarjoamaan lukukokemukseen tottuneelle pettymys. Ja toki myös rahallinen kysymys. Onhan printtilehden tilauksesta maksettu digitilausta suurempi hinta.
Siksi annamme kaikille paperilehden tilaajille korvaavan digitilauksen vähintään puolitoistakertaisena sekä pääsyn AVPLus-lehden lehtiarkistoon.

Olemme lähettäneet tästä kaikille lehden tilaajille tiedotteen ja toimintaohjeet.
Jos olet paperiehden tilaaja ja sinulla on voimassa oleva tilaus, mutta et ole saanut tiedotetta, niin lähetä tilaajapalveluumme sähköpostia (tilaukset@avplus.fi).