Kryptovaluutat nostattavat aina aika ajoin buumin, mikä johtuu pitkälti Bitcoinin syklisestä luonteesta. Noin neljän vuoden välein tapahtuva bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintuminen on ainakin historiassa johtanut nopeisiin hinnannousuihin.


Juuri tämän takia tarve omalle kryptolompakolle nousee monilla ihmisillä esiin. Nykyään kryptovaluutat ovat yleistymässä kovaa vauhtia ja yhä useampi suomalainen omistaa ainakin yhtä kolikkoa.

Tulevaisuudessa voi hyvinkin olla, että kryptoilla voi maksaa älypuhelimen avulla fiat-rahan tapaan. Siksi onkin hyvä perehtyä hieman aiheeseen ja tutkia sitä, minkälaisia lompakoita on tarjolla älypuhelimille.

Nykyään kryptolompakon käyttäminen älypuhelimen avulla on jo mahdollista monella eri tapaa. Markkinoilla on olemassa useita erilaisia lähestymistapoja kryptojen käyttämiseen puhelimen kautta. Lataa vain itsellesi sopiva lompakko ja tallenna omaisuutesi tänne, se sujuu yhtä helposti kuin perinteisen kryptolompakon kanssa. Laadukkaassa kännykkälompakossa kryptot pysyvät helposti turvassa.

Helpoin tapa hankkia itselleen kryptolompakko on rekisteröityä johonkin suureen ja tunnettuun kryptopörssiin. Tällöin saat käyttöösi oman lompakon, jota voi käyttää kyseisellä alustalla kryptovaluuttojen ostamiseen ja myymiseen. Tämä on erittäin aloittelijaystävällinen tapa säilyttää kryptoja.

Tämän jälkeen voit ostaa ja myydä kryptoja pörssin oman sovelluksen avulla. Ainakin keskeisimmät ja suurimmat kryptopörssit ovat luoneet oman mobiilisovelluksen sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmille. Näin omien varojen hallinnointi on tehty erittäin helpoksi.

Samalla voit saada käyttöösi kryptopörssin oman pankkikortin, mikäli heillä on sellainen tarjota. Esimerkiksi Binance ja Crypto.com tarjoavat asiakkailleen oman maksukortin, jonka avulla maksaminen on mahdollista myös normaaleissa kaupoissa.

Kun kryptolompakkoa käyttää älypuhelimen avulla, siihen liittyy aina riskejä. Yksi suurimmista on tietysti se, että puhelinta kantaa joka paikassa mukana, jolloin se saattaa hävitä. Mikäli puhelinta ja siinä olevaa kryptolompakkoa ei ole suojattu tarvittavalla tavalla, se saattaa aiheuttaa omat ongelmansa.

Tätä varten voi suojautua tehokkaasti asettamalla riittävän vahvat salasanat puhelimeen. Tällöin kannattaa välttää esimerkiksi PIN-koodin käyttämistä puhelimessa, koska sen murtamalla on mahdollisuus päästä kaikkien puhelimessa olevien sovellusten käyttäjätileihin kiinni.


Lisäksi kryptopörsseissä varojen säilyttäminen sisältää aina tiettyjä riskejä. Kuten historiassa olemme saaneet nähdä, jopa melko suuretkin kryptopörssit ovat kaatuneet tai toimineet jollakin tapaa vilpillisesti. Mikäli keskitetty pörssi kaatuu, se tarkoittaa usein sitä, että sijoittajien kryptot häviävät tuhkana tuleen.

Tämän takia toinen hyvä vaihtoehto on käyttää omaa kryptolompakkoa. Ne ovat erillisiä palveluita, joissa käyttäjät voivat säilyttää omia kryptojaan. Suurin osa niistä toimii netissä sovelluksina, mutta on olemassa myös niin sanottuja kylmä lompakoita. Ne eivät ole yhteydessä verkkoon, mikä tekeekin niistä todella tietoturvallisia.


Tietoturvallisin vaihtoehto on niin sanottu laitteistolompakko, joka on oma laitteensa. Usein ne muistuttavat USB-tikkua, johon kryptolompakkoon liittyvät tarvittavat tiedot on tallennettu. Kun kryptot tallettaa sellaiseen ja fyysistä laitetta säilyttää jossain varmassa paikassa, parempaan turvaan ei kryptojen osalta voi päästä.