Koonnut AVPlus-Toimitus Kuvat Valmistajat

Teknologiatrendien aallonharjalla

Las Vegasissa järjestettiin jälleen tammikuussa yksi maailman keskeisimmistä teknologia-alan tapahtumista, Consumer Electronics Show eli CES. Kokosimme rapakontakaisten messujen runsaasta tuotetarjonnasta kattauksen mielenkiintoisimpia ja tuoreimpia innovaatioita!

LG CineBeam Qube

Yksi tämän vuoden näkyvimmistä trendistä CES-messuilla on ollut valtavat televisiot. Ne eivät kuitenkaan ole ainoa tapa päästä nauttimaan suuresta kuvasta, sillä hommahan hoituu myös projektoreilla. LG CineBeam Qube on omassa kategoriassaan sikäli erikoinen tapaus, että se on oikeasti todella kompakti: vain reilut 7,5 senttimetriä paksu ja vajaa 14 senttimetriä korkea ja syvä. Qubella voi projisoida 4K-kuvaa 50–120 tuuman haarukassa, sen kontrastisuhde on 450 000:1, näytön säätö tapahtuu automaattitarkennuksella. Kirkkaus on kuitenkin hieman vaatimattomat 500 luumenia, joten elokuvailtoina on hyvä laittaa valot sammuksiin. Qubeen voi asentaa perinteiset suoratoistopalvelut LG:n oman webOS-käyttöliittymän kautta tai käyttää hdmi earc- ja usb-c-portteja. Ääntä varten on integroitu kolmen watin monokaiutin. Kuinka pieni ja näppärä voikin laite olla.

LG OLED T

CES ei olisi CES ilman todella erikoisia konseptitelkkareita, ja LG on lähes aina juuri se valmistaja, joka koreilee tällä kentällä. Rullautuvan OLED:n – LG OLED R:n – jalanjäljissä uusi Signature OLED T on suunnilleen yhtä futuristinen kuin vain voi olla.

Kyseessä on läpinäkyvä OLED-televisio, ja vaikka konsepti ei ole täysin uusi, niin silti vasta nyt nähdään varsinainen tuote.

Laitteessa on läpinäkyvä OLED-paneeli, joten käyttäjä voi kirjaimellisesti nähdä, mitä sen takana on, ja lisäksi rullattava läpinäkymätön kalvo, jonka paikalleen asettamalla saa niin sanotusti perinteisemmän OLED-televisiokokemuksen. Televisio käyttää samaa langatonta tekniikkaa ja prosessoria kuin uusi M4 Wireless OLED -televisio, eli kuva ja ääni siirtyy läpinäkyvään näyttöön ja sen äänijärjestelmään ilman kaapeleita. OLED T käyttää myös uusinta webOS-versiota, kuten kaikissa LG:n tämän vuoden malleissa.

Panasonic Z95A

Panasonicilta on totuttu CES:ssä näkemään vuoden lippulaivamallien julkistus, eikä tämä vuosi tehnyt tässä poikkeusta. Panasonicin komein uutuus on Z95A, jossa ehkä yllättävintä on se, että valmistaja on hylännyt oman My Home Screen -käyttöjärjestelmänsä ja korvannut sen Amazonin Fire OS:llä. Z95A käyttää samaa Master OLED Ultimate -paneelia kuin markkinoilta poistuva MZ2000-malli, mutta kirkkautta on parannettu tehokkaamman käsittelyn ja parannetun lämmönhallinnan ansiosta. Tämä johtuu osittain myös uudesta prosessorista, HCX Pro AI MK II:sta, jonka sanotaan muun muassa parantavan kuvan selkeyttä 4K Remaster Engine -ominaisuuden avulla. Z95A tulee saataville 55- ja 65-tuumaisena.

Hisense ULED X

Hisense tunnusteli messuilla alustavia tuntemuksia konseptuaalisempia tuotteitaan kohtaan. Esimerkkinä näistä on uusi ULED X -sarja. Kyseessä on Hisensen lippulaiva-tv-mallisto, joka tarjoaa huippuluokan näyttötekniikkaa ja ominaisuuksia. Lippulaivamalli 110UX on jättimäinen 110-tuumainen televisio, jossa on huikeat 40 000 taustavaloaluetta ja 10 000 nittiä kirkkautta. Sen rinnalle Hisense tuo 98UX:n, jossa paikallishimmennysalueita on 10 000 ja kirkkautta 5 000 nittiä. Molemmissa televisioissa on integroitu 4.2.2-kanavainen äänijärjestelmä ja Dolby Atmos FlexConnect -yhteensopivuus. Tarjolle tulee myös Hisensen tähän mennessä ohutrunkoisin miniled-televisio 75UX, jonka syvyys on vain 14 millimetriä. Siinäkin on 5 000 paikallishimmennysaluetta sekä edellä mainittu sisäänrakennettu 4.2.2-kaiutinjärjestelmä, mutta ei Dolby Atmos Flex Connect -tukea. Televisioiden hinnoittelusta ja saatavuudesta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Breggz-kuulokkeet

Breggz on täysin tuore tekijä, joka esitteli messuilla huimat 2 000 dollaria maksavat nappikuulokkeensa. Mistään perusnapeista ei ole kyse, sillä kuulokkeet hyödyntävät modulaarista rakennetta, minkä ansiosta ne voidaan päivittää tai korjata ilman. Breggz kertoo noudattavansa kestävän kehityksen periaatteita, mikä tarkoittaa, että firman kuulokkeet on suunniteltu kestämään koko eliniän vaihdettavilla osilla – tai ainakin niin kauan kuin yritys on olemassa ja pystyy huoltamaan tuotteitaan!

FiiO CP-13

FiiO on tunnettu monipuolisten, ominaisuuksiltaan runsaiden audiolaitteiden valmistajana. Tästä hiukan poiketen se julkisti CES-messuilla sangen yksinkertaisen ja retrohenkisen CP-13-kasettisoittimen! Valmistaja kertoo, että CP-13 on suunniteltu suorana kunnianosoituksena Sonyn ensimmäiselle Walkman-soittimelle, joka julkaistiin vuonna 1979. Soittimessa ei ole bluetoothia, joten se on suunniteltu tiukasti vain nauhojen toistamiseen, ja ainoa nykyaikainen elementti on USB-C-liitäntä latausta varten. CP-13 julkaistaan tämän numeron ilmestymisen aikoihin, ja sen vähittäismyyntihinnaksi on arvioitu noin 150 euroa.

Samsung Music Frame

Samsungin Music Frame on kuin ääniversio valmistajan Frame-tv:stä, jossa omaperäisenä koukkuna oli mahdollisuus käyttää ruutua kuin seinälle asetettavaa taideteosta. Nyt eteläkorealaisjätti on varustanut Music Framen SpaceFit-tekniikalla, joka huonekalibrointiteknologiansa avulla lupaa täyttää tilan jokaisen kulman äänellä. Music Frame on yhteensopiva Dolby Atmos -äänen kanssa, mikä tuo mukanaan astetta puhuttelevampaa tilaäänentoistoa. Music Frame on myös toimiva kuvakehys, joten käyttäjä voi sijoittaa siihen valokuvia.

JBL-tuotteet

JBL päivitti kolme kannettavaa kaiutinta ja esitteli kaksi uutta boom box -kaiutinta: JBL Xtreme 4, JBL Clip 5, JBL Go 4, PartyBox Club 120 ja PartyBox Club 320 olivat kaikki esillä tämän vuoden messuilla. Kannettaviin kaiuttimiin ei sinänsä ole tehty merkittäviä parannuksia, mutta JBL sanoo, että päivitetyissä malleissa on entistä tanakampi ääni ja parannettu bluetooth-yhteys. Lisäksi JBL on varustanut kaikki uudet kaiuttimensa Auracastilla, jolloin laitteet voivat muodostaa yhteyden rajoittamattomaan määrään bluetooth-laitteita.

Lodge-kaiuttimet

Ennen CES-messuja audiofiililaatuisiin ulkokaiuttimiin erikoistunut Lodge julkisti Solar Powered Speaker 4 Series 2:n. Valmistajansa mukaan kyseessä on ensimmäinen säänkestävä ulkokaiutin, jossa on itselatautuvat ominaisuudet ja ensiluokkainen ääni. Lodge esitteli uutta ulkokaiutinta myös CES-messuilla. Kaiutin on varustettu bluetooth 5.3:lla, 50 watin vahvistimella, 96/24-hires-toistokyvyillä, neljän tuuman elementillä sekä samankokoisella passiivisäteilijällä. Ulkotilojen akustisten haasteiden vuoksi Lodge-kaiuttimissa on räätälöity LodgeLink-ohjelmisto useiden kaiuttimien toiston yhteensovittamiseen. Yrityksen mukaan Lodgen ulkokaiuttimessa on 180 neliötuumaa aurinkopaneeleja latausta varten, ja täydelle akulle luvataan 20 tuntia soittoaikaa. Kaiuttimella on IP66-luokitus, ja se voi toimia nollakeleistä 45 plusasteen helteisiin. Lodge Solar Powered Speaker 4 Series 2 on tilattavissa valmistajansa verkkosivustolta 449 dollarilla.

Focal-kaiuttimet

Vaikka CES ei varsinaisesti ole mikään hifiväen messutapahtuma, sielläkin tavataan monia tuttuja merkkejä. Yhtenä esimerkkinä tunnettu ranskalainen Focal, joka julkisti messuilla päivityksen ikoniseen Aria-kaiutinsarjaansa. Uudessa Aria Evo X:ssä on muutamia uudistetuksia, kuten uusi käänteinen m-muotoiltu kalottidiskantti, keskiäänielementit patentoidulla Tuned Mass Damper -tekniikalla sekä vahvemmat bassokaiutinmagneetit. Focal kertoo, että Aria Evo X -kaiuttimissa on parempi toistobalanssi, diskantin saundi sekä laajempi taajuuskaista. Aria Evo X:ssä on lisäksi uusi heijastava lakkaviimeistely. Aria Evo X on juuri tullut saataville, ja se sisältää kolme lattiakaiutinta, yhden kirjahyllykaiuttimen, yhden keskikaiuttimen sekä yhden surround-kaiutinparin.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid

Tietotekniikan puolella muun muassa Lenovo esitteli peräti noin 40 uutta tuotetta CES 2024:ssä, mutta ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid oli monien mielestä se kaikista mielenkiintoisin juttu. Kyseessä on tyylikäs kannettava tietokone, joka saattaa päälle päin näyttää hyvinkin perinteiseltä, mutta itse asiassa sen näyttö ja näppäimistö ovat kokonaan vedettävissä irti toisistaan. Näin toimittaessa näyttö muuttuu välittömästi Android 13 -tabletiksi. Ja jos näppäimistö yhdistetään ulkoiseen näyttöön, voi käyttäjä jatkaa Windows-ympäristössä, koska kaikki käyttöjärjestelmän pyörittämiseen tarvittavat komponentit sijaitsevat näppäimistön puolikkaassa. Näppäimistössä on myös painike, jolla voidaan vaihtaa käyttöjärjestelmää Androidin ja Windowsin välillä, kun näyttö on telakoitu, joten Android pelaa myös näppäimistön ja ohjauslevyn kanssa. Monista niin sanotuista 2-in-1-kannettavista tämä Lenovon näkemys on yksi fiksuimmista. Hintaa laitteella tullee olemaan noin pari tonnia, ja se tulee myyntiin kesemmällä.

HP Omen Transcend 14

HP suunnitteli täysin uudelleen Omen-pelikannettavansa. Lopputulos on paljon pienempi ja nätimpi kuin edellisessä 16-tuumaisessa versiossa. Kannettava sisältää edelleen Intel Core Ultra -suorittimen ja Nvidia Geforce 4000 -grafiikkaprosessorin, mutta kaikki on saatu sovitettua melko ohueen koteloon, jonka pikanttina yksityiskohtana on täysvärinen led-näppis.

MSI Claw

MSI ehti tänä vuonna ensimmäisenä pc-valmistajana esittelemään oman Steam Deck -tyyppisen käsikonsolinsa, joka olikin ihan omanlaisensa tapaus. Claw’ssa on AMD:n sijaan Intelin siru, mikä tarkoittaa, että se voi hyvinkin pistää kovan vastuksen Steam Deckille tai ROG Allylle suorituskyvyn suhteen. Lisäksi laitteessa on paljon värikkäitä led-valoja sekä joystickeissa että painikkeissa.

Supernal S-A2

Erikoisemman laidan teknologiajulkistuksien saralla yksi mielenkiintoisimmista oli futuristinen lentävä auto: Supernalin eVTOL, S-A2. Vaikkei CES 2024 -messuilla vielä nähtykään varsinaisesti toimivaa vehjettä, kyseessä on paljon unelmaa pitemmällä oleva konsepti, ja sen valmistajakin on osa Hyundai Motor Groupia. Mikäli Supernal pitää sanaansa, täyssähköinen neljälle matkustajalle tarkoitettu S-A2 nähdään oikeassa liikennekäytössä jo neljän vuoden kuluttua. Sen kerrotaan pystyvän kuljettamaan matkustajat 40–65 kilometrin etäisyydelle jopa 200 kilometrin maksimituntinopeudella vajaan 500 metrin korkeudella maanpinnasta. Sen lisäksi, että S-A2:n muotoilu on silmiinpistävää, se on ilmeisesti lähes täysin äänetön. Pystysuorassa nousu- ja laskuvaiheessa äänenvoimakkuus nousee vain noin 65 desibeliin, mikä on vähemmän kuin astianpesukoneen käyntiääni!

Looking Glass Go

Brooklynissa toimiva Looking Glass on valmistanut holografisia näyttöjä jo vuosia, ja sen uusin näkemys aiheesta on kompakti, kuuden tuuman Looking Glass Go. Sen näyttö on terävämpi ja ohuempi kuin koskaan, ja siihen voi ladata tilavalokuvia tai 3D-hologrammeja. Käyttäjä voi jopa keskustella 3D-hahmojen kanssa Looking Glassin Lifeforms-sovelluksen avulla. Erityisen huomionarvoista on laitteen kyky luoda mistä tahansa tavallisesta valokuvasta kolmiulotteinen, ja taustalla on tietystikin generatiivinen tekoäly. Mitä käytännön hyötyä laitteesta sitten on jää enemmän nähtäväksi, mutta pointsit silti perinteisten näyttöjen ja laiteratkaisujen haastamisesta omaperäisemmällä konseptilla!

Apostrophy OS

Vaikka Android ja iOS hallitsevat mobiililaitteiden käyttöjärjestelmäkenttää, ne eivät silti ole ainoita vaihtoehtoja. CES-messuilla nimittäin nähtiin täysin uusi mobiilikäyttöjärjestelmä nimeltä Apostrophy OS, joka julkaistiin MC02:ssa, noin 750 dollarin älypuhelimessa sveitsiläiseltä elektroniikkayhtiöltä Punktilta. Itse asiassa Androidiin perustuva, GrapheneOS-ophjainen Apostrophy korvaa kaikki Googlen elementit käyttöjärjestelmässä, ja näin tarjolla on paremmin yksityisyyteen keskittyvä vaihtoehto – ilman Applen iOS:n rajoituksia. Homman juju piilee siinä, että koska Apostrophy ei kerää tai myy käyttäjän tietoja, sen käytöstä on maksettava 15 dollarin kuukausimaksu, joskin ensimmäinen vuosi on ilmainen. Mutta entäpä sovellukset? Ei hätää, Apostrophyyn on mahdollista saada kaikki Androidin sovelluskaupasta saatavat sovellukset.

Clicks

Kismittääkö kosketusnäyttö ja haluaisit näpytellä mieluummin fyysisiä painikkeita? Muutamakin yritys on koittanut tuoda takaisin vanhan kansan fyysisiä näppäimiä nykyaikaisiin älypuhelimiin, mutta jokainen on enemmän tai vähemmän epäonnistunut. Suurimmaksi osaksi siitä syystä, että koko lähestymistapa on ollut väärä. Mutta nyt olisi tarjolla vaihtoehto! Clicks on nimittäin kotelo, joka lisää fyysisen qwerty-näppäimistön iPhoneen. Lopputuloksena on pitkä mutta näppärä puhelin, jonka näppäimistössä on myös taustavalaistus. Clicksin valttina on myös se, ettei iPhonen virtuaalinen näppäimistö ponnahda esiin, jolloin arvokasta näyttötilaa on tarjolla enemmän tekstiä varten. Clicks on saatavana toistaiseksi vain iPhone 14 Prolle, iPhone 15 Prolle ja iPhone 15 Pro Maxille, ja se maksaa 139–159 dollaria mallista riippuen.