Kätevät mobiililaitteet kulkevat tänä päivänä mukana aina työmatkalta kesämökille ja kesämökiltä rantalomalle. Mobiililaitteiden ansiosta myös lomamatkalla on mahdollista pysyä ajan tasalla kotimaan tapahtumista, pitää yhteyttä perheeseen sekä joissakin yksittäistapauksissa hoidella rästiin jääneitä työhommia.

Mobiililaitteista erityisesti lippulaivamallit ovat nykyisin hyvin arvokkaita ja siksi ikävä kömmähdys matkan aikana voi pahimmillaan jopa pilata lomareissun.

Mobiililaitteista ilo irti myös lomalla

Jotkut ovat tiukasti sitä mieltä, että mobiililaitteet eivät kuulu lomalle. Tästä voidaan kuitenkin olla montaa eri mieltä. Teknologian aikakaudella mobiililaitteet tarjoavat erinomaisia työkaluja myös oman lomamatkan sujuvoittamiseen ja aktiviteettien suunnitteluun. Puhelimella on mahdollista tarkistaa niin kohteen säätiedotukset, tehdä valuuttamuunnoksia, ikuistaa lomakuvia, suunnistaa karttapalveluiden avulla, kääntää kieliä ja tilata paikallinen taksi.

Mobiililaite tarjoaa myös pilvin pimein viihdettä kompaktissa muodossa. Äänikirjat, suoratoistopalvelut ja nettipelit kulkevat kätevästi mukana omassa taskussa. Myös seuraava NetBet live veto on helppo asettaa uima-altaan aurinkotuolilla loikoillen tai taksissa matkalla kiertämään paikallisia nähtävyyksiä.

Mobiililaitteet tekevät monen lomareissusta entistä sujuvamman ja viihdyttävämmän, ja siksi näiden laitteiden suojaamiseen kannattaa myös panostaa.

Näin mobiililaitteet pysyvät turvassa lomalla

Riippumatta mobiililaitteen arvosta, matkavakuutus kannattaa aina hankkia. Sen lisäksi, että matkavakuutus voi kattaa mahdolliset matkatavaravauriot, se korvaa paljon muutakin. Jo muutama yö lomakohteen yksityisessä sairaalassa voi vetää koko lomareissun budjetin miinukselle. On parempi, että vakuutus on silloin, kun sitä ei tarvita kuin että sitä ei ole silloin, kun sitä tarvitaan!

Mobiililaitteiden kuljettaminen käsimatkatavaroissa

Lentokentät eivät tunnetusti ole paikkoja, joissa matkatavaroita kohdeltaisiin erityisen hellävaraisesti. Aina on olemassa myös pieni riski siitä, että ruumamatkatavarat häviävät tai saapuvat kohteeseen myöhässä.

Arvokkaat mobiililaitteet kannattaa aina pakata käsimatkatavaroihin jo senkin vuoksi, että monet laitteet on varustettu nykypäivänä niin suurella akulla, että osa lentoyhtiöistä ei salli tämän tyyppisten laitteiden kuljettamista ruumassa.

Vedenpitävät suojakotelot

Jos lomamatka suuntautuu lämpimään, erillisen vedenpitävän suojakotelon hankkiminen arvokkaille laitteille voi olla järkevä tapa suojata laitteita uima-altaalla ja rannalla. Vedenpitävä kotelo ei pelkästään suojaa laitetta vedeltä, mutta myös hiekalta ja muilta roiskeilta.

Elektroniikkalaitteet kannattaa muutenkin suojata aina rannalla oltaessa, vaikka veteen ei menisi, sillä kova auringonpaahde ja suolainen merituuli voivat aiheuttaa korjaamatonta vahinkoa laitteen eri osille.

Suojassa pitkäkyntisten käsistä

Monet matkailijoita vetävät lomakohteet vetävät puoleensa myös pitkäkyntisiä. Matkavakuutuksen lisäksi arvokkaista laitteista tulisi pitää huolta pitämällä ne aina laukussa (ei esimerkiksi ravintolan pöydällä) ja kuljettamalla aina laukkua kehon etupuolella.

Monille tutuksi tulleesta tavasta kuljettaa puhelinta housujen takataskussa kannattaa ehdottomasti luopua lomamatkan ajaksi!

Suojatun yhteyden käyttö julkisessa verkossa

Mobiililaitteen suojaaminen ei pelkästään kata fyysistä suojaa, vaan lomamatkalla kannattaa kiinnittää huomiota myös laitteen tietoturvaan. Erityisesti ulkomaalaiset julkiset verkot saattavat aiheuttaa tietomurtovaaran älylaitteeseen. Lomamatkaa varten mobiililaitteille kannattaa hankkia erillinen VPN-yhteys, joka suojaa arkaluonteisia tietoja uteliailta silmiltä. Lisäksi puhelimen lataamista pelkällä USB-johdolla kannattaa välttää, sillä virran ohella USB-yhteys mahdollistaa myös tiedonsiirron.

Puhelimen paikannusohjelman aktivointi ja varmuuskopiointi

Puhelimen paikannusohjelmat mahdollistavat puhelimen tietojen pyyhkimisen ja puhelimen sijainnin paikantamisen toiselta laitteelta käsin, jos puhelin katoaa tai se varastetaan.

Puhelimen tiedot kannattaa myös varmuuskopioida ennen matkaa ja pitää varmuuskopiointia päällä myös matkan aikana, jolloin kaikki lomakuvat ja muut tärkeät tiedot tallennetaan pilveen tai muuhun ulkoiseen muistiin.

Riittävää turvaa tärkeälle laitteelle

Olipa kyseessä sitten puhelimen tipahtaminen uima-altaaseen tai tabletin katoaminen pitkäkyntisen käsiin, ikävät sattumukset reissun aikana voivat kääntää koko loman suunnan ylösalaisin.

Voitaisiin sanoa, että tänä päivänä erityisesti sisällöltään kallisarvoisten mobiililaitteiden suojaaminen on jo osa jokaisen tietoturvaa ja yksityisyydensuojaa, ja siksi pienillä teoilla on mahdollista estää suuria murheita. Monelle puhelin on korvaamaton osa arkea ja lomaa, ja siksi se ansaitsee arvoisensa turvan.