Teksti AVPlus-toimitus Kuvat Teppo HirviKunnas

Yllättäjä Ranskasta – upea pikkuvahvistin runsailla tehoilla ja ominaisuuksilla.

Aina ei tarvitse tyytyä tavallisuuteen. Hyvä esimerkki tästä on Cabassen striimaava integroitu vahvistin Abyss, jossa poikkeuksellisen hieno design kohtaa tehokkaan ja toimivan tekniikan.

On olemassa ihmisiä, joille äänentoistolaitteiden ulkonäkö ja design eivät merkitse juurikaan mitään. Riittää, että ne toteuttavat niille annetun tehtävän. Mutta on myös heitä, joille laitteiden visuaalinen olemus on melkein yhtä tärkeä osa käyttökokemusta kuin niiden äänenlaatukin. Ideaalitilanteessahan laitteessa pitäisi yhdistyä niin silmän- kuin korvanilokin. Silti moni valmistaja luottaa perinteiseen kantti kertaa kantti -toteutukseen, jossa laitteen etupaneeli koostuu lähinnä yhdestä tai useammasta kiertosäätimestä, toimintopainikkeista ja ehkä jonkinlaisesta näytöstä välttämättömän virtakytkimen ohella.

Sitten on niitä valmistajia, jotka aidosti panostavat laitteiden estetiikkaan. Yksi näistä on ranskalainen Cabasse, johon olemme AVPlussan sivuilla tutustuneet edelliskerran muun muassa numerossa 4/22 (213). Tuolloin pääsimme testaamaan merkin erittäin tyylikkäistä mutta kompakteista pallokaiuttimista koostuvaa The Pearl Keshi -sarjaa.

Nyt tarkastelussa on Abyss, Cabassen tuoreehko striimaava integroitu vahvistin, jossa siinäkin ympyrämuoto on yksi olennaisimmista yksityiskohdista.

Sisältä Cabasse Abyss on melko tyhjä, mikä selittää laitteen vain 3,5 kilogramman massan. Toiselle puolelle on sijoitettu d-luokassa toimiva vahvistinosa pakkavirtalähteineen, kun taas toiselta puolelta löytyy digipuoli. Siistiä työtä joka tapauksessa.

Cabasse Abyss -verkkovahvistin (1)
Cabasse Abyss -verkkovahvistin (2)
Cabasse Abyss -verkkovahvistin (3)
Cabasse Abyss -verkkovahvistin (1) Cabasse Abyss -verkkovahvistin (2) Cabasse Abyss -verkkovahvistin (3)

Paperilla perinteisempi

Paperilla Abyss on melko yksinkertainen, jopa perinteikäs integroitu vahvistin D-luokan vahvistintoteutuksella ja 2 x 215 watin tehoilla neljään ohmiin (2 x 120 wattia kahdeksaan ohmiin). Laitteen takaa löytyvä liitinpaneeli tarjoaa kaksi analogista linjatuloa rca-liittimin, usb-a-liitännän massamuisteille ja lataukselle (viisi volttia, yksi ampeeri), yhden optisen toslink tulon, HDMI eARC:n televisioäänelle sekä tanakat naparuuviparit kaiuttimille ja yhden rca-lähdön ulkoiselle aktiiviselle subwooferille.

Abyssin takapaneelista löytyy kaksi analogista linjatuloa, subwoofer-lähtö, USB-A-liitäntä massamuisteille, optinen toslink, HDMI televisioäänelle sekä langallinen verkkoliitäntä ja kaksi paria tanakoita naparuuveja, jotka ottavat vastaan myös banaaniliittimet. Mukana on myös asiallinen päävirtakytkin sekä vähän hankalammin sormenpäällä hahmotettavat resetointi- ja parinmuodostuspainikkeet statusledeineen.

Langatonta toistoa varten Abyssissa on paitsi version 4.2 bluetooth myös langaton wifi-verkkoyhteys sekä perinteinen langallinen ethernet rj45-liitännällä. Näin sen saa integroitua osaksi kodin verkkotoistojärjestelmää.

Tuettujen striimauspalveluiden lista on kattava sisältäen muun muassa Spotifyn ja Tidalin Connect-ominaisuuksin, Qobuzin sekä Deezerin. Lisäksi laite tukee DLNA-verkkotoistoa, eli se etsii ja löytää samaan verkkoon yhdistetyn palvelimen musiikkitiedostot. Mukana on myös Apple-laitteiden käyttäjiä ilahduttava AirPlay 2. Formaattipuolella tuettujen listalta löytyvät WAV, MP3, AAC, WMA, AIFF, FLAC, ALAC ja Ogg sekä DSD-tiedostot tasoon DSD128 saakka. PCM-puolella toiston maksimiresoluutio on 24 bittiä ja 192 kilohertsiä.

Nämä ovat kaikki striimaavien integroitujen vahvistimen kohdalla nykyään jo melko usein tavattuja ominaisuuksia, joten pelkästään niillä Cabasse ei varsinaisesti muodosta erityisen pitkää kaulaa keskeisimpiin kilpailijoihinsa.

Siksipä Abyssilla onkin hihassaan muutama ässä ja jokeri.

DSP töihin

Cabassen mukaan Abyss on suunniteltu toimimaan optimaalisesti erilaisten ja erikokoisten hylly- että lattiakaiuttimien kanssa. Tämän taustalla on ranskalaisvalmistajan omat DSP-teknologiat, esimerkiksi erikseen määriteltävät asetukset, jotka huomioivat kuuntelupaikan ja kaiuttimien sijoittelun yhteisvaikutukset huoneessa.

Lisäksi Cabassen kehittämä DFE- eli Dynamic Fidelity Enhancer -teknologia säätää bassovastetta aktiivisesti äänenvoimakkuuden mukaan ja osaa ottaa huomioon ihmiskorvan herkkyyden muutokset eri äänenvoimakkuuksilla. Tämän ominaisuuden voimakkuutta voi säätää laajalla skaalalla, ja sen saa myös kytkettyä pois päältä.

Vaikka Abyssin kanssa voi käyttää monia erilaisia kaiuttimia, optimaalisimmat tulokset saadaan valmistajan omien kaiuttimien kanssa yhdessä DEAP- eli Digital Enhancement of Acoustical Performance -teknologian kanssa. Erityisasetuksia onkin tarjolla Cabassen Minorca MC 40-, Murano-, Java MC40- ja Murano Alto -sarjojen hylly- ja lattiakaiuttimille. Valmistajan mukaan DEAP-teknologia suorittaa peräti keskimäärin yli 290 miljoonaa operaatiota sekunnissa toiston optimoimiseksi ottaen huomioon jokaisen käyttäjän erityisasetukset.

Näiden kuten muidenkin säätöjen hallinta on kätevää Cabasse StreamCONTROL -mobiilisovelluksella, joka on saatavilla sekä Android- että Apple-laitteille. Samalla se toimii perinteiseen tyyliin eräänlaisena laitteen virtuaalisena kaukosäätimenä.

Cabassen StreamCONTROL-ohjainsovellus on erittäin toimiva ja näyttävä tapaus. Heti käyttöönotossa se pyytää käyttäjää määrittämään kaiuttimien mallin (Cabassen omasta valikoimasta) sekä kaiuttimien sijoituspaikan ja kuuntelupaikan etäisyyden seinästä. Se toimii myös kattavana ja helppona kaukosäätimenä, ja löytyypä asetusvalikoista myös muuta: muun muassa basson ja diskantin tasonsäätö, eräänlainen kuuntelutilan ominaisuuksien kompensoija, kanavatasapainon säätö ynnä muuta. Soittimen perusnäkymäkin on kaikessa yksinkertaisuudessaan varsin siisti.

Näyttö kaiken keskiössä

Jokaisella teknisellä laitteella on yleensä yksi tai muutama ominaisuus, joka tekee siitä oman, itsenäisen kokonaisuutensa ja erottaa sen muista – tai näin ainakin pitäisi olla! Cabasse Abyssin kohdalla se on ehdottomasti laitteen etumaskia koristava pyöreä kosketusnäyttö. Sen avulla säädetään kätevästi äänenvoimakkuutta, mutta myös lähteiden vaihto sekä muiden toimintojen ohjaus pikakuvakkeilla onnistuu. Osaapa näyttö toistaa myös kulloinkin soivan albumin kansikuvan, mikä varsinkin hämärässä toimii poikkeuksellisen hienona detaljina.

Abyssin etumaskissa on iso ja komea pyöreä näyttö, joka näyttää kulloinkin soivan albumin kansikuvan. Erittäin tyylikäs ratkaisu!

Siinä missä moni valmistaja panostaa mobiilisovellustensa graafisiin käyttöliittymiin ja miltei puskee käyttäjää ohjaamaan laitteita niiden avulla, Cabasse tekee tässä hienon ja rohkean poikkeuksen. Pyöreä kosketusnäyttö on sekä informatiivinen että toimiva tapa ohjaukseen. Vaikka kyllä yllä mainittu StreamCONTROL-sovelluskin on kategoriassaan onnistunut tapaus.

Käyttöön käden käänteessä

Cabasse Abyss on erittäin suoraviivainen laite ottaa käyttöön. Käytännössä laitteen paketista nostamisen jälkeen tarvitsee vain yhdistää siihen eri äänilähteet (esimerkiksi televisio HDMI eARC-liitäntään, cd-soitin optiseen tuloon, integroidulla esivahvistimella varustettu vinyylisoitin toiseen rca-ottoon ja niin edelleen), kytkeä vahvistin päälle ja käynnistää StreamCONTROL-sovellus, jonka avulla Abyss yhdistetään verkkoon.

Käyttöönoton yhteydessä Abyss päivittyy automaattisesti tuoreimpaan ohjelmistoversioon noin muutamassa minuutissa. Sen jälkeen käyttäjä voi nimetä laitteen haluamallaan tavalla.

Seuraavaksi sovelluksessa valitaan Abyssiin mahdollisesti liitettyjen Cabasse-kaiuttimien malli ja määritetään niiden sijainti huoneessa. Jälempi säätö (eli ovatko kaiuttimet kapeammalla sijoituksella tasolla, kauempana seinästä vai nurkassa) toimii toki kaikkien valmistajien kaiuttimien kanssa. Sen jälkeen Abyssille kerrotaan vielä kuuntelupaikan läheisyys seinästä. Kaikkia asetuksia voi jälkikäteen muuttaa StreamCONTROL-sovelluksen valikosta, josta löytyvät myös basson ja diskantin tasonsäätö, eräänlainen kuuntelutilan ominaisuuksia kompensoiva DFE-säätö sekä kanavatasapainon säätö.

Lisäksi StreamCONTROL-sovelluksessa voi määritellä erilaisia suosikkeja pikavalintoihin, ja sovelluksesta löytyy myös kätevä kaukosäädin laitteen suoraviivaiseen ohjaamiseen.

Sarjassaan StreamCONTROL on siisti, tyylikäs ja intuitiivinen ohjainsovellus, josta on helppo antaa plussaa. Esimerkiksi eri äänisäätöjen vaikutuksia voi vertailla suoraan ilman napsuja tai taukoja.

Ja mitä itse ääneen tulee, Abyss on ennen kaikkea tehokas ja suoraviivainen nykyaikainen integroitu vahvistin, joka saa kaiuttimet ja tilan soimaan sointuisasti yhdessä. Varsinkaan pienemmillä jalustakaiuttimilla tuskin tulee tilannetta, jossa vahvistimelta vaatisi enemmän vääntöä. Kompakti d-luokan vahvistintoteutus saattaa kuitenkin olla eksoottisemmille ja suuremmille kaiuttimille partneri, jonka yhteensopivuus on hyvä varmistaa ennen ostopäätöstä.

Perinteisemmillä toistimilla äänen laadusta tai määrästä tuskin tarvitsee naputtaa.

Lataa alta Cabasse StreamCONTROL -sovellus Android- tai Apple-laitteelle.

   

Näyttävä ja omaperäinen

Cabasse Abyss on nykyaikainen ja komea integroitu vahvistin, joka erottuu joukosta viehättävällä designillaan, mutta eipä se jätä kylmäksi myöskään ominaisuuksiensa tai tehojensa osalta. Kyseessä on kaikin puolin hyvin suunniteltu laite niin ulkonäköä, toimintoja ja ominaisuuksia kuin ohjainsovellustakin myöten. Abyssin vajaan 1 800 euron hinta asettaa sen markkinoilla kuitenkin sikäli hankalaan rakoon, että potentiaalisia kilpailijoita striimaavien verkkovahvistimien kentällä löytyy niin halvemmasta kuin kalliimmastakin hintaluokasta.

Abyssilla on kuitenkin selkeät omat valttinsa, joiden perusteella se erottuu ilahduttavasti massasta. Sen äänessä ei ole mitään valittamista, ja teknisesti se vastaa nykypäivän tarpeisiin aivan riittävästi.

Suosittelemme, jos vain budjetti sallii!

Hyvää & huonoa

Ulkonäkö ja design
StreamCONTROL-sovellus
Tehot ja ominaisuudet

Hiukan hintava

Cabasse Abyss
Hinta1 790 €
EdustajaConcept Hif
LisätietojaCabasse.com & Ideaali.fi
VahvistinD-luokka
Teho2 x 215 W @ 4 Ohm / 2 x 120 W @ 8 Ohm
SisääntulotSpdif, usb-a, hdmi, 2 x rca
LähdötSub out, kuulokelähtö
VerkkoWi-Fi dual band 2x2 (802.11a/b/g/n/ac), Ethernet
Bluetoothv 4.2
DLNAKyllä
Tuetut tiedostoformaatit MP3, AAC, WMA, WAV, AIFF, FLAC, ALAC (max. 24-bit/192 kHz)
StriimauspalvelutQobuz, Deezer, Napster, Spotify Connect, Tidal Connect, vTuner, AirPlay
Mukana pakkauksessaVirtajohto, toslink-kaapeli, hdmi-kaapeli
Mitat (l x k x s)245 x 97 x 220 mm
Paino3,5 kg