Tämä artikkeli on julkaistu alun perin AVPlus-lehden numerossa 5/2023 (#221).
Teksti Jiri Koivunuemi
Kesällä moni valmistaja on julkistanut uusia kameroita ja televisioita. On erikoista, miten kamerat pienenevät ja telkkarit kasvavat eikä loppua kummankaan kehitykselle tunnu olevan näköpiirissä.
Pienimmät toimintakamerat alkavat olla peukalon kokoisia pikkupalikoita, ja silti niissä on useimpiin käyttötarkoituksiin riittävä kuvanlaatu ja akunkesto. Lisäksi niihin saatavat lisätarvikkeet tekevät näistä pikkuihmeistä todella monipuolisia ja kaikkialle kiinnitettäviä lisäsilmiä, joilla voi kuvata mitä moninaisempaa toimintaa miltei missä tahansa.
Toimintakameran pieni koko rajoittaa kuitenkin kuvanlaatua, akunkestoa ja kuvattavan materiaalin katselua. Kameroiden modulaarisuus tuo tähän kuitenkin usein ratkaisun. Monissa kameroissa fyysistä kokoa eli lisätarvikkeita lisäämällä kokonaisuudesta saa huomattavasti peruskameraa enemmän irti. Esimerkiksi kesäkuussa julkaistu Insta360 GO 3 on keksinyt nerokkaan akkutelakan, joka toimii samalla videonäyttönä muuten peukalon kokoiselle kameralle.
Heinäkuussa julkaistu DJI Osmo Action 4 puolestaan luottaa perinteisempään toimintakameroiden muotoiluun, mutta tarjoaa sen sijaan yli 40 erilaista lisätarviketta. Niillä kameran voi kiinnittää oikeastaan mihin tahansa ja kuvata eri näkökulmista huippulaatuista videokuvaa.
Kun toimintakameroiden kehitystä seuraa, ei olekaan ihme, että se on ainoa edelleen kasvava kameramarkkinoiden osa-alue älypuhelinten kameroiden yhä kutistaessa muiden kameratyyppien myyntiä.
Onkin jotenkin erikoista, että yhä pienemmillä kameroilla kuvattua materiaalia katsotaan entistä suuremmilta näytöiltä. Kun vielä muutama vuosi sitten 55:n ja 65 tuuman televisioita pidettiin jättikokoisina, nyt 75:n ja 85 tuuman televisiotkin ovat keskivertokuluttajan saatavilla selvästi alle kahden tonnin hintatasossa. Eräänkin merkittävän tv-jälleenmyyjän valikoimassa on tätä kirjoittaessa 85 tuuman televisioita 29 eri mallia ja niiden hintahaarukka on huima 1 299–10 999 euroa.
Todelliset jätit eli 98 tuuman ja sitäkin suuremmat televisiot ovat vielä harvinaisia, mutta eivät niin harvinaisia kuin voisi kuvitella.
Onneksi pelkästään koolla ei enää tehdä vaikutusta. Pelaajana suurimman oman mielenkiintoni herätti tänä kesänä LG julkaisemalla 42-tuumaisen television, joka muuttuu myös kaarevaksi pelinäytöksi. LG OLED Flex muuntuu nappia painamalla tavallisesta litteästä näytöstä jopa 900R-kaarevuuteen ja vieläpä portaittain 20 kaarevuustasolla. Vaikka kolmen tonnin hintalappu on vielä kova, uskonkin tällaisten hybridien lisäävän nopeasti suosiotaan tv-sekakäyttäjien keskuudessa.
Toimintakamerat taitavat tulla vielä entistä enemmän tarpeeseen, kun miettii, mitä sisältöä jättitelkkaristaan voi katsella. Tilauspalvelujen hinnat ovat jatkuvassa nousussa, ja tavalliset tv-kanavat näyttävät yhä enemmän uusintojen uusintoja. Lapsuudessani katselin Englannin liigan futista ilmaiseksi yhden matsin viikossa. Nyt matseja olisi katseltavissa paljon enemmän kuin mihin aika riittää, mutta hintaakin katselulla on jo kohta kuutisen sataa euroa vuodessa. Se on paljon se!
Jaa Jaa artikkeli