Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Teppo HirviKunnas
Uhd- eli 4k-tarkkuuden projektorien hinnat ovat laskeneet, ja Epsonilta sellaisen saa jo reilulla tonnilla. Toisaalta mallistosta löytyy asiallisen oloinen fullhd-malli lähes puolet halvemmalla. Kumman valitset?
Vertailussa:
- Epson EH-TW-6250 UHD
- CO-FH02 FHD
Uhd- eli 4k-projektoreiden tarkkuus on nelinkertainen fullhd-kuvaan nähden, ja niiden hinnat ovat laskeneet reiluun tonniin. Toisaalta laadukkaita (tunnettujen merkkien) fullhd-tarkkuuden projektoreita saa jopa alle 600 eurolla. Hintaero on siis kuitenkin vielä ihan merkittävä.
Kysymys kuuluu, että kannattaako suuremmasta tarkkuudesta maksaa tuplahinta? Se kun ei ole välttämättä läheskään ainoa kuvan laatuun vaikuttava tekijä.
Kaksi Epsonia
Otimme testiin kaksi Epsonin suhteellisen tuoretta tykkiä, mallit EH-TW6250 ja CO-FH02.
Näistä ensimmäinen edustaa Epsonin malliston huokeamman pään uhd-sarjaa, ja sen hinta oli jutun kirjoitushetkellä Epsonin omilla verkkosivuilla 1 099 euroa (projektoreissa hinnat vaihtelevat jonkin verran myyntikanavasta riippuen). C0-FH02 on puolestaan Epsonin niin sanotun toimistopuolen edullinen fullhd-projektori, joka ominaisuuksiensa puolesta soveltuu mainiosti myös kotiteatterikäyttöön. Ja siihen Epsonkin sen myös luokittelee. C0-FH02:n hinta on Epsonin omilla verkkosivuilla 599 euroa. Tosin Verkkokauppa.comin sivuilla hintana oli jo 499 euroa.
Kummassakin projektorissa käytetään Epsonin 3LCD-näyttötekniikkaa, jossa on kolme erillistä lcd-paneelia. Kyseinen 3LCD-tekniikka mahdollistaa ainakin teoriassa suuremman kirkkauden kaikilla rgb-osaväreillä.
4k pikselinsiirolla
Epson EH-TW6250 ei ole aivan aito uhd-tarkkuuden projektori, sillä kuvapaneelien fyysinen resoluutio on 1 920 x 1 080 pikseliä (eli fullhd-tarkkuus). Mutta 3 840 x 2 160 pikselin tarkkuus saadaan aikaan Epsonin kehittämällä 4K PRO-UHD -tekniikalla, jossa korkeampi resoluutio luodaan niin sanotulla pikselinsiirtotekniikalla. Siinä jokaista kuvapistettä siirretään sivulle 0,5 pikselin verran kaksi kertaa kuvataajuutta nopeammin ja erittäin tarkasti, jolloin kuvapisteiden määrä eli resoluutio kaksinkertaistuu 3 840 x 2 160 kuvapisteeseen. Kun tämä tehdään nopeasti, niin silmät, tai lähinnä siis aivot, eivät siirtoa huomaa ja eroa aitoon 3 840 x 2 180 -paneelin tuottamaan kuvaan on silmämääräisesti mahdoton huomata, vaikka tästäkin saattaa toki olla eriäviä mielipiteitä.
Koko ja sijoitus
EH-TW6250 ei ole mikään miniprojektori, mutta luokassaan kuitenkin melko kompaktin kokoinen. Sen sijoitusta helpottaa myös laajan heittosuhdekertoimen mahdollistava zoom-objektiivi. Esimerkiksi 80 tuuman kuva saadaan aikaan 2,34–3,81 metrin etäisyydeltä, ja oikeasti suurelle 120 tuuman kuvalle tarvitaan 3,53–5,74 metriä. Epäsuorasta heijastuskulmasta aiheutuvalle kuvan pysty-/vaakasuunnan perspektiivivääristymälle on niin sanottu keystone-säätö ja pystysuunnassa myös automaattinen korjaus. Niin sanotulla linssinsiirto-ominaisuudella kuvaa voidaan siirtää pystysuunnassa ilman, että projektoria tarvitsee kallistaa. Linssinsiirron mahdollistama kuvan korkeuden säätö laajentaa projektorin sijoitus- ja asennusmahdollisuuksia. Epsonin kohdalla kuvaa voidaan kuitenkin siirtää vain perustasosta alaspäin, joka tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että kuvan alalaita on normaalisti vain hieman linssin keskipistettä ylempänä (niin sanottu offset-arvo on noin 108 prosenttia). Tästä alaspäin kuvaa on mahdollista siirtää hyvinkin paljon. Tästä on hyötyä silloin, jos projektori sijoitetaan korkealle, esimerkiksi hyllyn päälle huoneen takaseinälle. Tällöin kuvaa pitää saada laskettua reilusti alaspäin. Lisätietoa offsetistä ja muusta löytyy jutun loppupuolella olevasta linkistä.
Kuvan muotoa voidaan korjata myös digitaalisesti Quick Corner -korjauksella Tässä on syytä huomata, että kaikki digitaalisesti/sähköisesti tehtävät korjaukset vaativat prosessointia ja niillä on enemmän tai vähemmän vaikutusta kuvan tarkuuteen ja laatuun. Siksi kuva olisi hyvä saada kohdalleen mahdollisimman pienillä korjauksilla.
Edullisempi fullhd-malli CO-FH02 on edellistä kompaktimpi ja myös kevyempi. Linssi tuottaa tarvittaessa 80-tuumaisen kuvan aavistuksen TW6250:tä lyhyemmältä etäisyydeltä (2,11 metriä), mutta toisaalta kovin kauas projektoria ei voi 80-tuumaista kuvaa tavoiteltaessa viedä (2,86 metriä). Vastaavasti 120 tuuman kuvalle etäisyysväli on 3,18–4,30 metriä. Kuvalle on siis zoom, mutta sen säätöalue on melko pieni ja se on toteutettu digitaalisesti, kun taas TW6250:ssä on optinen zoom.
FH02:n kuvan offset on alle 100 prosenttia (noin 85 prosenttia), mikä tarkoittaa sitä, että kuvan alareuna sijoittuu projektorin linssin keskipistettä jonkin verran alemmaksi. Tällä on merkitystä projektorin sijoituksessa. Jos vaikka 100 tuuman valkokankaan alareunan halutaan esimerkiksi olevan noin 70 senttimetrin korkeudella lattiasta, tulee projektorin olla tätä noin 10 senttimetriä korkeammalla. Jos projektori sijoitetaan esimerkiksi sohvapöydälle, niin projektoria pitää kallistaa aika reilusti ylöspäin. Kuvan vääristymä voidaan toki korjata CO-FH02:n monipuolisilla säädöillä. Kuvan sijaintia voidaan myös säätää sekä pysty- että vaakasuunnassa, mutta vain digitaalisesti, ja mikäli kuvaa zoomataan ensin pienemmäksi. Kuvaa voidaan siis siirtää vain suurimman zoomausalueen rajoissa. Tämä toisaalta heikentää kuvan tarkkuutta. Helpoin ratkaisu popup-kotiteatteriin olisi hankkia projektorille oma korkeussäädettävä lattiateline tai 70–80 senttimetriä korkea jakkara.
Koon puolesta TW6250 on suunniteltu selvimmin kiinteään asennukseen, kun taas FH02:lla kotiteatteri voidaan pystyttää tarvittaessa nopeammin ja ehkä jopa yksinkertaisemmin. Tätä tukee siis kompakti koko, keveys, lyhyehkö heittoetäisyys ja monipuoliset kuvasäädöt sekä myös hyvä valoteho.
Liitännät ja ominaisuudet
TW6250:ssä on kaksi hdmi-tuloa, mutta FH02:ssa on vain yksi. Periaatteessa se riittää useimmille, ja jos laitteeseen on tarve kytkeä kerralla useampia kuvalähteitä, niin erilliset hdmi-kytkimet/-vaihtajat eivät maksa paljoa.
Liitäntöjen tarvetta toki pienentää kummankin projektorin langattomasti kodin verkkoon kytkettävä Android TV -mediasoitin. Epsonin oma ELPAP12 (STI6110) -mediasoitin tuo laitteisiin suosituimmat suoratoistopalvelut (Youtube, Yle Areena, Netflix ja niin edelleen) sekä pelejä ja muita sovelluksia. Leffat ja muutakin sisältöä saa siis toistettua suoraan projektorien mediasoittimelta. Mediasoitin sisältää myös Chromecast-ominaisuuden, joka mahdollistaa puhelimen näytön peilaamisen eli näyttämisen langattomasti projektorilla.
Mediasoittimen tekniset speksit eivät ole mitään huippua (Arm Cortex-A53, Mali-G31, 2 Gt RAM ja 8Gt muistia), mutta ajavat tässä asiansa. Toisaalta mediasoitin kykenee aina 3 840 x 2 160 tarkkuuteen 60fps-päivityksellä ja tukee hdr-kuvaa (HRD10). Ihan siis asiallinen, ja mikään ei tietenkään estä korvaamasta mediasoitinta toisella. Tarvetta siihen ei sinänsä mielestämme ole.
Mediasoitin on TW6250:ssä tavallaan sisäänrakennettuna, FH02:ssa erillisellä hdmi-liitäntään kytkettävällä lisälaitteella. TW6250:ssä sisäänrakennettu tarkoittaa kuitenkin vastaavaa Android TV -palikkaa kuin FH02:ssa, mutta valmiiksi luukun alle sijoitettuna ja kytkettynä omaan hdmi-tuloon ja virransyöttöön. FH02:ssa tämä palikka pitää kytkeä itse, mutta sillekin on oma paikka sivupaneelin takana. Vähän erikoinen ratkaisu, mutta toki toimiva. FH02:ssa palikka tosin vie myös laitteen ainoan hdmi-tulon. TW6250:ssä palikalle on oma erillinen hdmi-tulo ja toinen jää vapaaksi.
Laitteiden mukana toimitetaan kaksi erillistä kaukosäädintä, toinen mediasoittimelle ja toinen projektorin toiminnoille. CO-FH02:ssa mediasoittimen ohjaimella pärjää kaikessa muussa paitsi projektorin asetuksissa. Tosin erikoista on se, että projektoria ei voi käynnistää mediasoittimen ohjaimella mutta sammuttaa voi. Hieman erikoista. Tämä liittyy siihen, että mediasoittimen kaukosäädin toimii bluetooth-yhteydellä, joten sitä ei tarvitse suunnata projektoria kohden. TW6250:ssä operointi (myös mediasoittimen) tehdään projektorin varsinaisella kaukosäätimellä. Ainakin näin projektori opastaa. Kaukosäätimen yhteys mediasoittimeen tapahtuu tässäkin luotettavasti bluetooth-yhteydellä, mutta projektorin toimintoihin suuntausta tarvitsevalla infrapunalla. Hieman erikoinen ratkaisu, mutta toisaalta yksi kaukosäädin riittää. Mukana tosin toimitetaan myös mediasoittimen oma kaukosäädin, jonka käyttöönotto (bluetooth-parinmuodostus) pitäisi tehdä erikseen, mutta mitään lisäarvoa tästä ei varsinaisesti saada.
Ääntä
Äänellä on iso rooli elokuvassa. Kotiteatterissa tulisi käyttää kunnollista monikanavaista äänentoistojärjestelmää, ja sellaista suosittelemme nytkin. Vähintään kuitenkin stereokaiutinparia tai edes soundbar-kaiutinta.
Kummassakin projektorissa on toki sisäänrakennettu vahvistin ja kaiutin, mutta elokuvakäyttöä ajatellen ne kannattaa unohtaa. Ääni on sangen vaatimaton. Jos projektorit tulevat kiinteään asennukseen, äänentoisto on helppoa toteuttaa ihan kunnon setillä, mutta jos kyse on satunnaisista kotiteatterisessioista tai tila/halu ei anna myöden millekään megasysteemille, niin yksinkertaisimmillaan ääni voidaan toistaa vaikka hieman laadukkaammasta kannettavasta bluetooth-kaiuttimesta. Tämän mahdollistaa projektoreiden mediasoitin-palikoiden bluetooth-lähetin. Niillä ääni saadaan siirrettyä kätevästi niin av-järjestelmään, bluetooth-aktiivikaiuttimiin, soundbar-kaiuttimeen tai vaikka langattomiin kuulokkeisiin.
TW6250:ssä on lisäksi perinteinen 3,5 millimetrin audiolähtö, ja sen hdmi-tulossa on arc-ominaisuus, eli mediasoittimella toistettu ääni saadaan siirtymään hdmi-kaapelia myöten av-vahvistimelle. FH02:ssa ei ole äänelle muuta lähtöä kuin mediasoittimen bluetooth.
Käyttöönotto ja kuva
Kumpikin projektoreista oli helppo ottaa käyttöön. Käynnistyksen jälkeen mediasoitin otti ohjat käsiinsä ja opasti verkkoon kytkennässä. Androidista kun on kyse, niin Google-tili olisi suotavaa olla. Seuraavaksi säädetään kuva: projektorin suuntaus, kuvan koko ja kuvan muotovirheiden korjaus. Kummassakin projektorissa on tähän hyvät säädöt ja jopa automatiikka. TW6250:n säädöt ovat ehkä hieman helppokäyttöisemmät ja kuvan laadun kannalta paremmat. FH02:ssa objektiivin offset on myös sellainen, että kuvan alareuna jää projektorin reunan alapuolelle. Projektori on sijoitettava melko korkealle, tai sohvapöytäsijoituksessa sitä pitää kallistaa reilusti ylöspäin.
Kummassakin projektorissa on kuvan tarkkaan säätämiseen ja jopa kalibroimiseen hyvät säädöt, TW6250:ssä suorastaan erittäin monipuoliset. Se on todellinen säätöfriikin toiveuni. Asiaan vihkiytymättömälle säädöt eivät välttämättä kuitenkaan avaudu, ja ne kannattaakin jättää rauhaan. Molempi projektoreiden kuvan laatu oli suoraan paketista otettuna hyvä, voisi sanoa jopa erinomainen. Erityisesti kuvan ja värien kirkkaus oli merkillepantavaa. Kuvalle on muutamia pikavalintoja, joista kannattaa valita joko “Neutraali” tai “Elokuva” (Cinema). Projektorin lampun teholle on TW6250:ssä kolme asetusta, joista “Standard” tai jopa “Low” on sopiva pimennetylle tilalle. FH02:ssa asetuksia on kaksi (High/Eco), joista “Eco” riittää pimennetyssä tilassa. Matala teho pienentää sähkön tarvetta ja myös pidentää lampun käyttöikää. Päivävalaistuksessa kummassakin on syytä käyttää “High”-asetusta. Lampun kestosta sen verran, että vaikka katsoisi vuoden jokaisena päivänä täydellä valoteholla kaksi puolentoista tunnin elokuvaa, niin lampun vaihto tulisi ajankohtaiseksi aikaisintaan vasta yli neljän vuoden kuluttua.
Korkeaa kirkkautta käytettäessä jäähdytyspuhaltimen ääni on kummassakin projektorissa kuultavissa. Toki riippuen myös projektorin sijainnista.
TW6250 tukee hdr- eli high dynamic range -tekniikoita, ja sen huomaa yhteensopivaa materiaalia toistettaessa.
Kumpikin projektoreista toimii mainiosti myös pelikäytössä. Minkäänlaista viivettä (input lag) ei ollut havaittavissa. TW6250:ssä mainitaan joissain lähteissä laitteessa olevan erityisen pelitilan (Gaming Mode), mutta me emme sellaista löytäneet. Projektorin sisääntuloviiveen ilmoitetaan olevan alle 20 millisekuntia, eikä mitään viivettä ollut peleissä havaittavissa.
Kumpi?
Kummankin projektorin käyttöönotto ja käyttö on pääpiirteittäin helppoa. TW6250:n kohdalla ehkä aavistuksen helpompaa optisen zoomin ja helppokäyttöisten, laitteen päällä olevien säätöjen ansiosta. FH02:ssa säädöt tehdään valikkojen kautta. FH02:lla saadaan iso kuva hieman TW6250:tä pienemmällä heittoetäisyydellä. Myös sen pieni koko helpottaa sijoitusta. Toisaalta projektori vaatii suuntausta ylöspäin ja tämä taas kuvan muodon korjaamista sähköisesti. TW6250 on tässä suhteessa ehkä hieman parempi.
Kummallakin projektorilla saa aikaan ison kuvan, mutta toki suuremman kuvapisteiden määrän tarjoava TW6250 tuottaa tarkemman kuvan myös isommilla kuvako’oilla ja kuvaa voi myös katsoa lähempää.
Kumpikin projektoreista siis tuottaa luokassaan laadukkaan kuvan, tarvittaessa aina 120–150 tuumaan saakka. TW6250:n kohdalla uskaltaisi jopa sanoa, että sen kuva on luokassaan erinomainen: tarkka ja väreiltään valoisan raikas. Kuvalle on tarvittaessa erittäin monipuoliset säädöt, mutta kuva oli laadukas ihan suoraan paketista otettuna. CO-FH02:n kuva on myös valovoimainen, mutta se häviää toki tarkkuudeltaan suorassa vertailussa TW6250:een nähden. Tämä toki riippuu jonkin verran myös katsottavasta materiaalista ja kuvalähteestä.
Valotehossa projektoreiden välillä on ehkä pieni ero CO-FH92:n hyväksi, mutta toisaalta TW6250 tarjoaa mielestämme subjektiivisesti paremman kontrastin ja kuvan syvyyden.
Omassa hintaluokassaan kumpikin projektoreista ovat erinomaisia valintoja. Joiltain osin parempiakin toki saattaa olla, mutta näiden kanssa isosta kuvasta voi todella nauttia.
Jos vain budjetti antaa myöten, niin Epson EH-TW6250 on mielestämme paras valinta, kun haetaan parasta kokonaisuutta hinnan, ominaisuuksien ja ennen kaikkea kuvanlaadun suhteen.
Epson CO-FH02 on hyvä valinta, kun budjetti on rajallinen ja kuvan laatu on silti etusijalla. Mediasoitin tarjoaa kaikki tarvittavat kuvalähteet ja suoratoistopalvelut. Äänen saa tosin vain bluetoothin kautta ulos.
Kumpikin projektori toimii hyvin myös pelikäytössä, mutta TW6250:n kohdalla vain 1080-tarkkuudella, ei 4K-peleillä.
Epson EH-TW6250
Hinta: 1099 €
Erinomainen aloitustason uhd-projektori
Epson EH-TW6250 on erinomainen edullisemman hintaluokan uhd-projektori. Sen kuvan laatu on erinomainen, vaikka kyseessä ei siis ole aito uhd-tarkkuuden projektori. Kuva on poikkeuksellisen kirkas ja valovoimainen myös värien osalta ja toimii sellaisenaan suoraan laatikosta, mutta monipuoliset säädöt tarjoavat asiantuntevissa käsissä kuvan säätöön vielä paljon enemmän. Projektori toimii siis tarvittaessa jopa vakavammassa mutta pienemmän budjetin kotiteatterikäytössä. Suosittelemme tutustumista jokaiselle kohtuuhintaista ja myös helppokäyttöistä uhd-projektoria harkitsevalle.
Luokassaan erinomainen kuva
Helppo käyttöönotto ja käyttö
Android TV -ominaisuudet
Bluetooth-äänilähtö
Kuvan kattavat säädöt
Luokassaan ei mainittavaa
Epson CO-FH02
Hinta: 599 €
Laadukas ja kohtuuhintainen fullhd-projektori
Epson CO-FH02:n kuva on luokassaan laadukas, valovoimainen ja elävä. Sen valoteho riittää isompaankin kuvaan. Mitä muuta edullisessa hintaluokassa voi vaatia. No voi tietenkin vaatia vaikka mitä, mutta kuvan laatu on tärkeintä. Hintaan kuuluu Android TV -mediasoitin, joka toimii myös erikseen vaikka television kanssa. Hdmi-tuloja on vain yksi ja sekin normaalisti mediasoittimen käytössä. Ei siis lainkaan täydellinen, mutta kuvan laatu on luokassaan erinomainen ja vieläpä suoraan paketista otettaessa. Erinomainen ja kohtuuhintainen fullhd-projektori moneen käyttöön. Niin peleihin, äidin matkakuviin kuin elokuviinkin.
Elävä ja kirkas kuva
Helppo käyttöönotto ja käyttö
Android TV -mediasoitin
Bluetooth-äänilähtö
Vain yksi hdmi-tulo (sekin varattu)
Tuulettimen ääni (high-asetuksella)
Lisää tietoa projektoreista
Vertailun projektoreissa on runsaasti ominaisuuksia ja toimintoja
Emme lähteneet listaamaan niitä kaikkia taulukkoon. Parhaiten laitteiden asetuksiin ja ominaisuuksiin pääsee tutustumaan laitteiden suomenkielisten (hyvä!) käyttöoppaiden (pdf-tiedostot) avulla. Ne voivat usein olla hieman vaikeasti saavutettavissa valmistajan verkkosivuilla, joten laitoimme ne suoraan ladattavaksi.
FULLHD – 4K – UHD?
- FHD (FullHD/Full High Definition), UHD (Ultra High Definition) ja 4K ovat termejä, joilla kuvataan kuvapisteistä muodostuvan kuvan/näytön tarkkuutta.
- FHD- eli Full HD 16:9 -kuvasuhteen kuvan tarkkuus on vaakasuunnassa 1 920 ja pystysuunnassa 1 080 kuvapistettä (ilmoitetaan 1 920 x 1 080 px tai myös 1080p).
- 4K on alunperin elokuvatuotantoyhtiöiden sopima standardi elokuvatuotannossa käytettävään korkean kuvatarkkuuden sisältöön. 4K-resoluutiossa on 4 096 x 2 160 pikseliä. Nimityksensä 4K se on saanut vaakasuuntaisten pikselien määrästä. Kuvapisteitä on myös nelinkertainen määrä FullHD-kuvaan verrattuna.
- UHD- eli Ultra High Definition -kuvan tarkkuus on 3 840 x 2 160 eli vaakasuunnassa hieman vähemmän kuin aidon 4K-kuvan, mikä johtuu pääasiassa 4K-elokuvastandardin hieman erilaisesta kuvasuhteesta (16:10) verrattuna televisioiden ja videoprojektoreiden 16:9-kuvaan. Käytännössä UHD-tarkkuuden laitteista puhutaan ja niitä markkinoidaan kuitenkin 4K-termillä. Kuvapisteiden määrä on joka tapauksessa nelinkertainen FHD-tarkkuuteen verrattuna.
Merkki & Malli | Epson CO-FH02 | Epson TW6250 |
---|---|---|
Hinta | 599 € | 1 099 € |
Maahantuoja/edustaja | Epson Europe B.V. - Suomen Sivuliike | Epson Europe B.V. - Suomen Sivuliike |
Lisätietoa | Epson | Epson |
Projisiotekniikka | 3LCD | 3LCD 4K Pro UHD |
Paneelin koko | 0,62 tuumaa | 0,61 tuumaa |
Varalamppu | Vaihdettavissa vain huollossa | ELPLP97 (hinta n. 100 €) |
Natiiviresoluutio | 1 920 x 1 080 px | 1 920 x 1 080 px (*) |
Maksimiresoluutio | 1 920 x 1 080 px | 3 840 x 2 160 px |
Valolähde | UHE 188 W | UHE 200 W |
Lampun käyttöikä | > 6 000 t | > 4 500 t |
Suurin kirkkaus | 3 000 ANSI-lumenia | 2 800 ANSI-lumenia |
Valon tehoasetukset | High, Low | High, Standard, Low |
Suurin kontrasti | 30 000:1 (dynaaminen) | 35 000:1 (dynaaminen) |
Zoom | 1–1,35 (digitaali) | 1–1,62 (manuaali) |
Heittosuhde | 1,19–1,61:1 | 1,32–2,15:1 |
Heittoetäisyys 80 tuuman kuvalle | 2,11–2,86 m | 2,34–3,81 m |
Heittoetäisyys 100 tuuman kuvalle | 2,64–3,58 m | 2,94–4,77 m |
Heittoetäisyys 120 tuuman kuvalle | 3,18–4,30 m | 3,53–5,74 m |
Heittoetäisyys 150 tuuman kuvalle | 3,98–5,38 m | 4,43–7,18 m |
Suurin suositeltu kuvakoko | 391 tuumaa | 500 tuumaa |
Linssinsiirto | Digitaalinen (*) | Pysty ± 60 % |
Keystone-korjaus | pysty ± 30° (autom./man.) vaaka ± 30° (man.) | pysty ± 30° (autom./man.) vaaka ± 30° (man.) |
QuickCorner-korjaus | On | On |
Tarkennus | Manuaalinen | Manuaalinen |
3D-kuva | Ei | Ei |
HDR-tuki | Ei | HDR10, HLG |
Kuvatilat | Dynaaminen, Luonnollinen, Elokuva, Vivid | Dynaaminen, Luonnollinen, Elokuva, Vivid |
Kaibrointisäädöt | On | On |
Pelitila | Ei | On |
Kuvaviive | Ei ilm. | < 20 ms |
Liitännät | ||
HDMI (ARC) | 1 (ei) | 2 (on) (*) |
Äänilähtö | Ei | 1 (3,5 mm, säädettävä) |
USB-tulo | On (vain virtasyöttö) | On (vain virtasyöttö) |
Wifi | On (**) | On (*) |
Chromecast | On (**) | On (*) |
Bluetooth-lähetin | On (5.0) (**) | On (5.0) (*) |
Sisäänrakennettu kautin | On | On |
Sovellusalusta | Android TV (ver.10) (**) | Android TV (ver.10) (*) |
Mitat (l x k x s) | 320 x 87 x 211 mm | 333 x 131 x 275 mm |
Paino | 2,6 kg | 4,1 kg |
Virrankulutus (suurin/valmiustila) | 270 W / 0,5 W | 301 W / 0,4 W |
Melutaso (suurin) | 37 dBA | 36 dBA |
Muuta | Takuu 24 kk "Carry-in" | Takuu 24 kk "Carry-in" (lamppu: 36 Kuukautta tai 3 000 t) |
Värivaihtoehdot | Musta ja valkoinen | Musta ja valkoinen |
Toimitussisältö | Kaukosäädin projektorille, paristot, kaukosäädin mediasoittimelle, virtajohto (1,8 m) | Kaukosäädin projektorille, paristot, kaukosäädin mediasoittimelle, virtajohto (3,0 m), pikaopas (eng.) |
(*) Kuvan siirto ja vain, jos kuvaa ei zoomattu suurimpaan kokoon ja zoom-asetuksen mahdollistamissa rajoissa **) erillnen, laitteen sisään sijoitettava Epson ELPAP12 (STI6110) Android TV-mediasoitin -dongle | (*) Toinen varattu Android TV -mediasoittimelle, (**) valmiiksi laitteeseen asennettu erillnen Epson ELPAP12 (STI6110) Android TV-mediasoitin -dongle |
Tämä artikkeli on julkaistu alun perin AVPlus-lehden numerossa 2/2023 (#218).
Jaa Jaa artikkeli