Teksti Teppo HirviKunnas, Heikki Kivelä & Joni Nikkola Kuvat Valmistajat & Teppo Hirvikunnas

Helpoin väylä verkkotoistoon! Verkko-ominaisuudet löytyvät jo monen uuden äänentoistolaitteen vakiovarustelusta, mutta vähän vanhemmankin tai yksinkertaisemman kuuntelusetin saa tuotua tähän päivään kompaktilla ja edullisella verkkosoittimella. Tutustuimme viiteen erilaiseen vaihtoehtoon.

Vertailussa:

  • Arylic S10
  • NuPrime Omnia Stream Mini
  • Pro-Ject Stream Box S2
  • Taga Harmony TWA-10B
  • Wiim (Elipson) Mini

Erilaiset suoratoistopalvelut ja niiden kautta liikkuva bittivirta on viime vuosien aikana kasvanut suurimmaksi ja suosituimmaksi tavaksi kuunnella musiikkia. Tämän taustalla on paitsi palveluntarjoajien monipuolistuminen ja striimaussovellusten helppokäyttöisyys myös se, että melkeinpä jokaisen meistä taskusta löytyy miljoonien kappaleiden varantoihin pääsyn mahdollistava älylaite.

Tällä hetkellä esimerkiksi Recording Industry Association of American tuoreimman tilaston (Mid-year 2022) mukaan Yhdysvaltojen ääniteteollisuuden liikevaihdosta peräti 84 prosenttia menee suoratoistopalveluiden piikkiin siinä missä fyysisten formaattien osuus on vain noin 10 prosenttia. Global Web Indexin tilaston mukaan taas esimerkiksi Pohjois-Amerikassa kuuntelijat suoratoistavat musiikkia keskimäärin noin 75 minuuttia vuorokaudessa, kun taas Euroopassa vastaava lukema on 48 minuuttia – ja nämä lukemat kasvavat koko ajan. Kuunteluajassa mitattuna Suomessa suosituin tapa kuunnella musiikkia on vielä toistaiseksi radio, jota esimerkiksi 25–54-vuotiaat suomalaiset kuuntelivat vuonna 2022 keskimäärin lähes kaksi tuntia päivässä, kertoo Finnpanel. Vaikka radiota kuunnellaan pääosin esimerkiksi kotona tai autossa tavallisen fm-virittimen avulla, 35 prosenttia suomalaisista radionkuuntelijoista käytti kuitenkin vuonna 2022 myös digitaalisia audiopalveluita, esimerkiksi Yle Areenaa, sisältöjen suoratoistoon.

Valtaosassa striimaustilanteista musiikki tai muu ohjelma toistetaan älylaitteen tai tietokoneen kautta, usein joko korvakuulokkeisiin tai esimerkiksi kannettaviin bluetooth-kaiuttimiin. Kuitenkin monet nykyaikaiset äänentoistolaitteet sisältävät valmiiksi jonkinlaiset verkko-ominaisuudet, jolloin älypuhelin tai tietokone toimii vain sisällön selaamista ja ohjelmavirran kontrollointia varten ja varsinainen toisto tapahtuu siis esimerkiksi integroidun vahvistimen sisällä. Suosituista suoratoistosovelluksista esimerkiksi Spotifyn Connect-ominaisuus toimii juuri näin. Useissa tapauksissa käyttäjä voi valtuuttaa toistolaitteen toimimaan itsenäisenä verkkosoittimena, jolloin esimerkiksi sen pikavalintoihin voi tallentaa mieluisia soittolistoja tai nettiradiokanavia, jotka saa kytkettyä päälle ilman älylaitetta.

Mikäli kuuntelusetissä ei ole integroituja verkkotoimintoja joko laitteiden iästä tai suppeammasta ominaisuuslistasta johtuen, käyttäjä voi lisätä esimerkiksi striimausmahdollisuuden pakettiin yksinkertaisella verkkosoittimella. Potentiaalisia asennuskohteita voivat olla mitkä tahansa sellaiset äänentoistolaitteet, joista verkko-ominaisuudet puuttuvat – toisin sanoen esimerkiksi vanhemmat vahvistimet, yksinkertaisemmat aktiivikaiuttimet ja miksei myös simppeleimmät soundbarit. Käytännössä ainoa vaadittava lähtökohta hommien pelaamiseen on se, että laitteiden liitännät täsmäävät keskenään, eli vahvistimesta tai aktiivikaiuttimista löytyy joko analoginen rca- tai 3,5 millimetrin stereotulo tai digitaalinen optinen tai koaksiaalinen liitäntä, ja että käytössä on joko langaton tai langallinen verkkoyhteys.

Kompakteja ja edullisia

Tämänkertaisen vertailun tuotevalikoimassa on kaksi erittäin edullista verkkosoitinta, kaksi hieman kalliimpaa ja yksi sitä välistä.

Vertailuviisikon edullisin laite, Arylic S10, maksaa vain 85 euroa. Valmistajana Arylic lienee monille tuntematon, joten siitä kerrottakoon muun muassa se, että merkki on perustajiensa mukaan luotu yli kymmenvuotisen tietotaidon pohjalta. S10-verkkosoittimen ohella Arylic valmistaa paljon muutakin äänentoistoon liittyvää laitteistoa, muun muassa langallisia ja langattomia stereovahvistimia, diy-tuotteita sekä kattoon tai seiniin upotettavia kaiutinelementtejä.

Vastaavasti vertailun arvokkain laite, Omnia Stream Mini, maksaa 379 euroa ja tulee NuPrimeltä. Se taas on NuForcen pohjalta vuonna 2014 syntynyt, erityisesti laadukkaamman laidan äänentoistoratkaisuihin keskittynyt merkki. Heti toisena toimintavuotenaan NuPrime sai peräti neljä vuoden tuote -palkintoa ja maininnan kahdessa highendiin keskittyvässä julkaisussa. Merkki tunnetaan kenties parhaiten vahvistimistaan ja erityisesti niissä käytetystä, NuPrimen itse suunnittelemasta d-luokan hybriditoimintaperiaatteesta.

Toiseksi kallein verkkosoitin vertailussamme tulee tutulta merkiltä, Pro-Jectilta, joka tuskin esittelyjä kaipaa. Etenkin vinyyliin aina uskonut, kompakteja mutta laadukkaita laitteita valmistanut ja todella runsaan tuotekatalogin tarjonnut itävaltalaismerkki on meritoitunut myös verkkosoittimien parissa, ja 319 euroa maksava Stream Box S2 on hyvä esimerkki Pro-Jectin käytännönläheisestä suunnittelufilosofiasta.

Toinen tunnetumpi ja pitkäikäinen hifivalmistaja puolestaan on Taga Harmony, jonka TWA-10B maksaa 280 euroa. Myös Taga Harmonylta löytyy runsaasti erilaisia äänentoistolaitteita aina kaiuttimista ja vahvistimista erilaisiin multimediaratkaisuihin ja lisävarusteisiin. Merkki operoi tällä hetkellä sekä Euroopassa että Aasiassa.

Vertailuviisikon viimeisimpänä muttei vähäisimpänä taas tulee Wiim, vielä toistaiseksi hiukan tuntematon mutta vahvasti teknologian kehityksessä mukana oleva valmistaja, jonka nimensä mukaisesti pikkuruinen Mini-verkkosoitin maksaa vain 99 euroa ja on saatavilla muun muassa elektroniikkaketju Powerin kautta.

Liitännät ja ominaisuudet

Yleisellä tasolla verkkosoittimen – ja miksei minkä tahansa muunkin äänentoistolaitteen – hankintaa suunniteltaessa tulee ensimmäiseksi ottaa selville, millaiseen laiteympäristöön se tullaan liittämään. Käytännössä tärkeintä on olla selvillä sekä olemassa olevan laitteiston että lisälaitteen liitäntöjen yhteensopivuudesta.

Koska verkkomusiikin toistossa ollaan tekemisissä keskeisesti digitaalisen toiston kanssa, myös vertailumme laitteista löytyy digitaaliset liitännät, paitsi Arylic S10:stä, jonka ainoa ulostulo on toteutettu analogisella 3,5 millimetrin plugilähdöllä. Tästä ei sisänsä ole haittaa, koska harvassa, tyypillisen käyttökohteen oheislaitteistossa on omaa digimuunninta ja digituloa. Muut tarjoavat tarvittaessa signaalin digitaalista siirtoa varten vähintään optisen toslink-lähdön, NuPrime ja Taga Harmony myös koaksiaalisen.

NuPrime Omnia Stream Minissä ei ole DA-muunninta, eikä siten myöskään analogiähtöä. Sen voi siis liittää ainoastaan DA-muuntimella ja digitulolla varustettuun oheislaitteistoon. Tällaisia toki on useat aktiivikaiuttimet. NuPrime:lta löytyy myös DA-muuntimen sisältävä rinnakkaismalli Omnia Stream Mini DAC, joka on muuten Stream Miniä vastaava. Se ei kuitenkaan ollut jostain syytä maahantuojalla saatavana.

Taga Harmonyssa on digilähtöjen ohella analoginen rca-stereoulostulo ja Wiimissä 3,5 millimetrin plugilla toteutettu aux-stereoulostulo. Pro-Ject Stream Box S2 puolestaan tarjoaa molemmat edellä mainitut siten, että rca-linjalähtö on toteutettu kiinteällä lähdön äänenvoimakkuudella, kun taas 3,5-millimetrisen plugilähdön voimakkuus on käyttäjän säädettävissä.

Langallinen verkkoliitäntä rj45-liittimellä taas löytyy Arylicistä, Pro-Jectista ja Taga Harmonysta, kun taas NuPrime ja Wiim toimivat ainoastaan langattomalla wifi-yhteydellä. Pääsääntöisesti verkkolaitteet toimivat varmemmin langallisella kytkennällä, sillä kaikissa olosuhteissa wifi-verkon toimivuutta ei voida taata, jos ympäristössä on esimerkiksi eristäviä rakenteita tai pitempi etäisyys wifi-reitittimen ja laitteiden välillä. Olennaisinta toimivuuden kannalta kuitenkin on, että kaikki laitteet ovat kytkettynä samaan verkkoon.

Metallikotelolla olevissa Taga Harmonissa ja Pro-Jectissa on ulkoiset wifi-antennit, joilla saadaan ainakin teoriassa sisäänrakennettua antennia pidempi kantomatka reittittimeen. Laitteista ainoastaan Wiim Mini tulee dualband-verkkoyhteyttä 2,4 ja 5,0 GHz.

Jokainen vertailun laitteista tarjoaa myös sangen kattavat monihuonetoisto-ominaisuudet, eli järjestelmässä voi olla useita verkkosoittimia ja ne kaikki näkyvät sovelluksessa. Kaikilla voidaan soittaa samaa tai eri musiikkia samaan aikaan.

Kaikissa soittimissa paitsi Pro-Jectissa on myös bluetooth-vastaanotin nopeaa “lähistriimausta” varten. Verkkoyhteyttä ei tällöin välttämättä tarvita. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että toistolähteen ja verkkosoittimen on oltava mieluiten esteettömässä yhteydessä samassa tilassa noin 10 metrin säteen sisällä. Arylicissa bluetooth-versio on 5.0, Taga Harmonyssa ja Wiimissä 5.1, kun taas NuPrime ei ilmoita versiota. Lähtökohtaisesti viitos-version bluetooth-yhteyden toimivuus on parempi kuin aiemmilla sukupolvilla. Yhdessäkään laitteessa ei ole kuitenkaan teoriassa laadukkaamman bluetooth-toiston mahdollistavaa aptX-audiokoodekin tukea.

Usb-massamuistilta (usb-muistitikku tai usb-kovalevy) tiedostoja voi toistaa Arylicilla ja Pro-Jectilla. Lisäksi edellä mainituista ja Wiimistä löytyy 3,5 millimetrin analoginen stereotulo ulkoisen äänilähteen liittämistä varten.

Käyttö ja toiminta

Nykyaikaisen verkkosoittimen liittäminen osaksi olemassa olevaa äänentoistolaitteistoa on suhteellisen helppoa, kun tekniset lähtökohdat ovat kunnossa. Toisin sanoen homma menee suurella todennäköisyydellä putkeen ykkösellä, kunhan liitännät sopivat, verkkoyhteys toimii ja käytössä on asennuksessa käytettävä älypuhelin.

Käyttöönotto tapahtuu älypuhelimeen tai tablettilaitteeseen asennettavalla valmistajan Android tai IOs-ohjainsovelluksella (ladataan sovelluskaupasta). Sovelluksen avulla laite liitetään osaksi kodin verkkoa ja nettiin. Puhelimen tai muun ohjainlaitteen ja verkkosoittimen luonnollisesti oltava samassa verkossa.

Myös verkkosoittimen varsinainen ohjaus ja musiikin soittaminen hoidetaan puhelimen (tai tablettilaitteella) sovelluksen avulla. Tosin suoratoistopalvelujen käyttö sujuu parhaiten niiden omilla sovelluksilla, joissa verkkosoitin myös näkyy toistolaitteena. Jokaisella perheenjäsenellä voi omassa puhelimessaan oma sovellus.

Periaatteessa laitteita voi asennuksen jälkeen käyttää myös ilman ohjainsovellusta, esimerkiksi hyödyntämällä tietokonetta ja upnp/dlna-verkkotoistoa tai Arylicista, NuPrimestä ja Wiimistä löytyvää Airplay-yhteyttä Apple-tuotteiden kanssa.  Tällöin verkkosoitin näkyy toisto-ohjelmassa tai älylaitteessa suoraan äänen ulostulolähteenä. Tämä koskee yhtälailla esimerkiksi Android-laitteissa Spotify-sovellusta. Helpointa arkikäyttö on kuitenkin useimmiten ohjainsovelluksilla

Mielenkiintoinen huomio oli, että kaikki vertailumme laitteet käyttävät pohjimmiltaan 4Stream-sovellukseen pohjautuvaa ratkaisua, ja osa niistä myös toimii samoilla sovelluksilla. Tosin osa ominaisuuksista toimi vain tietyillä laite-sovellus-yhdistelmillä, joten omista tarpeista riippuen sovelluksiin kannattaa tutustua rauhassa.

Mikäli käytössä on tämän hetken suosituin suoratoistopalvelu Spotify, kaikki muut paitsi Pro-Ject tarjoavat Spotify Connect -tuen, jonka ansiosta verkkosoitin löytyy suoraan Spotify-sovelluksen suoratoistolaitteiden listasta, eikä sen ohjaamiseen tarvita niin kutsuttuja välikäsiä. Pro-Jectillakin toki Spotify ynnä muut suoratoistopalvelut pelaavat, mutta se vaatii ohjainsovelluksen käyttöä.

Kaikkien kohdalla laitteiden ja ohjainsovellusten toiminta oli kuitenkin testeissämme jokseenkin jouhevaa niin asennuksen kuin käytönkin osalta. On myös hyvä pitää mielessä, että verkkotoimintoihin keskeisesti nojaavat laitteet myös päivittyvät silloin tällöin, jolloin huonosti toimivat ominaisuudet korjataan ja saattaapa laitteisiin ilmestyä jopa uusia toimintoja. Hyvänä esimerkkinä vertailua tehdessä kiinnitimme huomiota siihen, että Taga Harmony TWA-10B:n ohjainsovelluksen taajuuskorjain ei toiminut kunnolla. Olimme yhteydessä valmistajaan, ja muutaman päivän kuluttua soittimelle ilmestyi uusi ohjelmistoversio, jossa eq:n toiminta oli korjattu. Tämä on hyvää asiakaspalvelua ja osoittaa samalla, että tämän päivän takeltelut voivat aivan hyvin olla jo huomenna historiaa.

Uusista päivityksistä ei välttämättä tule ilmoitusta, joten ne pitäisi muistaa tarkistaa itse (ken muistaa?).

Sovelluksissa on lisäksi toiminnallisuutena muun muossa jo aikaisemmin mainittu monihuonetoistom herätyskello ja uniajastin. Sävynsäädöt (basso/diskantti) löytyy Arylic:sta ja Taga Harmon:ssa ja Wiimässä on peräti 10-alueinen taajuuskorjain.

Äänenlaatu

Nykyaikaisten digitaaliseen tekniikkaan perustuvien laitteiden väliset erot äänenlaadussa ovat pienet. Useimmiten erot muodostuvat da-muuntimessa, eli kun digitaalinen signaali muunnetaan analogiseksi. Mahdolliset erot ovat toki kuultavissa ja todellisia, mutta pieniä, ja niiden havaitseminen vaatii yleensä korkealuokkaista oheislaitteistoa ja harjaantunutta korvaa. Vertailumme laitteiden hintaluokassa ja tyypillisessä käytössä eroilla tuskin on merkitystä. Tässä on kyse vähän samasta asiasta kuin käyttääkö laitteen analogi- vai digilähtöä tai kykeneekö soitin toistamaan hires-tiedostoja vaiko vain cd-tasoisena.

Vertailun hintaluokan verkkosoittimista puhuttaessa ei ole siis syytä odottaa highend-tason suorituskykyä, mutta tuskin kukaan näitä siihen käyttöön hankikkaan. Highend-laitteet ovat oma lukunsa.

Teoriassa jokainen soittimista lupaa ominaisuusluettelossaan korkearesoluutiotason toistoa 192 kilohertsin ja 24 bitin tarkkuudella, mutta tässä on hyvä pitää mielessä se, että kyseessä on vain tekninen speksi. Luultavasti melko harvan peruskäyttäjän tiedostovarannoista edes löytyy korkearesoluutiotiedostoja. Kuuntelut suoritetaankin pääsääntöisesti suoratoistopalveluiden enemmän tai vähemmän pakatulla ja häviöllisellä laadulla, mutta on eri asia, onko siitäkään mitään haittaa, jos musiikki kuulostaa hyvältä ja siitä nauttii.

Kaikki vertailun soittimet tukevat tarvittaessa siis korkearesouluutiotoistoa ja pakkaamattomia äänitiedostoformaatteja, joten tästä äänenlaatu ei ainakaan jää kiinni. Laitteiden DA-muuntimet ovat niin ikään laadukkaita ja erot ovat tässä merkityksettömän pieniä. Jos haluaa varmistua mahdollisimman korkealuokkaisesta toistosta, kannattaa valita suoratoistopalveluksi korkearesoluutiotallenteita tarjoavat Tidal, Deezer tai Qobuz.

Pieniä eroja kuitenkin

Vertailun kaikki viisi laitetta toimivat kaikki asiallisesti perustehtävässään, digitaalisessa suoratoistossa verkosta. Toki esimerkiksi striimauspalveluiden valikoimassa oli eroja, mutta kaikista löytyi ne useimmiten käytettävät vaihtoehdot. Suppein valikoima oli Pro-Jectissa, mutta siinäkin on mukana ne tärkeimmät.

Käyttöönotossa ja käytettävyydessä ei ollut suuria eroja johtuen melko yhtäläisistä ohjainsovelluksista. Ainoastaan Pro-Jectissa käyttöönotossa oli hieman enemmän säätämistä, muttei ongelmaksi asti. Toimintoihin liittyen merkittävimmät erot olivat lähinnä äänen säädöissä. Arylicissä on erilliset basso- ja diskanttisäädöt, Taga Harmonyssa ja Wiimissä peräti 10-kaistaiset taajuuskorjaimet. Näistä voi olla suurikin hyöty, jos oheislaitteistossa sellaisia ei löydy, esimerkiksi käytettäessä verkkosoitinta suoraan aktiivikaiuttimiin liitettynä.

Muita huomioon otettavia asioita ovat toki liitännät. Esimerkiksi NuPrimessa ei ole ollenkaan analogilähtöjä, eli se vaatii seurakseen oheislaitteiston tai aktiivikaiuttimet, joissa on optinen digitulo. Bluetooth-vastaanotin löytyy paikallista lähitoistoa varten kaikista paitsi yllättäen Pro-Jectista. Yksikään ei tosin tue korkealaatuisempaa aptX-äänikodekkia. Apple-laitteiden kanssa kätevä Airplay löytyy Arylicistä, NuPrimesta ja Wiimistä.

Äänenlaatua käsittelimmekin jo, eli siinä ei ole peruskäyttöä ja laitteiden oletettua kohderyhmää ajatellen merkittäviä eroja, emmekä mekään perehtyneet siihen nyt sen syvällisemmin. Kaikki laitteet soivat vailla huomautettavaa.

Toki myös laitteen koko voi olla jossain tapauksessa tärkeä valintaperuste. Laitteista pienimmät olivat NuPrime ja Wiim Mini. Suuri ei ole myöskään Arylic.

ARYLIC S10

Hinta: 85 €

Hinta / laatu kohdallaan

Vertailun edullisin verkkosoitin, Arylic S10, tarjoaa luokassaan laadukkaan oloisessa paketissa kaiken olennaisen. Erityisen mukava ominaisuus on se, että laitteen mukana toimitetaan kaukosäädin, jolla toistoa voi ohjata myös ilman älylaitetta. Arylicissä ei ole lainkaan digitaalisia lähtöjä, mutta tämä palvelee hyvin sellaisia käyttäjiä ja asennusympäristöjä, jossa kytkentä joka tapauksessa toteutetaan analogisesti linjatasoisella 3,5 millimetrin liitännällä. Näitä S10:ssä on mukana sekä sisään- että ulostulona, ja myyntipakkauksen mukana toimitetaan sekä kyseisillä miniplugeilla varustettu kaapeli että miniplugi–rca-kaapeli.

S10:n käyttöönottoa varten ladataan 4Stream-sovellus. Sovellus on käytännössä hyvin pitkälti sama kuin muissakin.  Erojakin kuitenkin on. Esimerkiksi laitteessa on säädöt bassolle ja diskantille. Arylic S 10 toimii myös AirPlaylla. Arylic S10:n ohjainsovelluksesta löytyvien suoratoistopalveluiden lista on suhteellisen kattava, ja soitin tukee myös Spotifyn Connect-ominaisuutta. Samoin sovelluksesta löytyvät muun muassa ajastin, basso- ja diskanttisäädöt sekä äänen sisääntulon valinnat.

Arylic S10 on verrokkiryhmän edullisin laite, mutta ei olleenkaan halvan oloinen. Laite tarjoaa kaiken tarpeellisen verkkotoistoon kera runsaiden suotartoistopalvelujen. Käyttö on helppoa ja paketissa tulee mukana kaikki tarpeellinen kaapeleita ja jopa virtalähdettä myöten. Myös erillinen kauko-ohjain on plussan arvoinen ominaisuus.  Ja kaikki tämä vain 85 eurolla. Suosittelemme.

NUPRIME Omnia Stream Mini

Hinta: 379 €

Vain digilähdöllä

NuPrimen Omnia Stream Mini on vertailun laiteviisikon kompakteimman pään edustaja, joskin hintaero näiden pikkulaitteiden välillä on liki nelinkertainen. Suoraa selitystä tälle on hankala löytää, sillä valmistaja ei juurikaan kerro Omnia Stream Minin tekniikasta ja toteutuksesta, joten tässä tapauksessa täytyy vain luottaa siihen, että raskaammankin hifin puolella meritoitunut valmistaja tietää, mitä tekee.

Selkeimmin, ja myös sen käyttökohdetta rajoittaen Omnia Stream Mini erottuu muista siinä, että siinä ei ole lainkaan DA-muunninta eikä siten analogista lähtöä. Laite voidaan siis liittää vain digitulolla varustettuun laitteistoon. Digipuolella on tarjolla sekä koaksiaalinen että optinen digitaalinen lähtö sekä harvinaisempi, hdmi:llä toteutettu i2s-liitäntä.  Ollakseen kalliimpi ja “hifistyneempi” laite on hieman erikoista, ettei laitteessa ole  langallista verkkoliitäntää saati ulkoista wifi-antennia petraamaan signaalin laatua.

Laitteesta on myös DA-muuntimen ja analogilähdön sisältävä ja vielä noin 60 euroa kalliimpi rinnakkaismalli Omina Stream Mini DAC, mutta maahantuojalla ei ollut sitä saatavana.

Omnia Stream Minissä on sama 4Streamiin pohjautuva sovellus kuin muissakin, tosin NuPrimen tapauksessa nimellä Omnia Receiver, mutta toimintoja siinä on hieman muita vähemmän. Suoratoistopalveluvalikoima on kuitenkin kattava.

Omnia Stream Mini toimii kuten kuuluukin, mutta selkeästi muita korkeampi hinta suhteessa laitteen laatuvaikutelmaan ja ominaisuuksiin jäi arveluttamaan. Ja DA-muuntimen sisältävä malli on vielä kalliimpi. Voi olla, että Omnia Stream Mini toimii parhaiten osana NuPrimen muuta laitteistoa tai esimerkiksi sellaisissa asennuskohteissa, joissa hyödynnetään laitteen tarjoamaa i2s-liitäntäinfrastruktuuria. Muuten vertailuviisikosta löytyy sille kovia ja selvästi edullisempia haastajia.

PRO-JECT Stream Box S2

Hinta: 319 €

Kalliimpi vaihtoehto

Hifivalmistajana Pro-Ject lienee tuttu useimmille alaa seuraaville lähinnä laajan ja monipuolisen tuotesortimenttinsa ansiosta. Myös digipuolella meritoitunut itävaltalaisvalmistaja tarjoaa S-sarjassaan pieniä ja yksinkertaisia mutta asiallisen oloisia laitteita laidasta laitaan. Niistä voi helposti kasata vaikka minikokoisen erillissarjan. Stream Box S2 on verkkosoittimena valmistajansa tyylin mukainen ja laatuvaikutelma on korkeaa tasoa. Kotelo on metallia ja etupaneelina paksu mustaksi eloksoitu alumiinilevy. Laite on saatavana myös hopean värisenä.

Laitteessa on sekä kiinteätasoinen (rca) että säädettävä (3,5 mm) analoginen linja-anto, digitaalinen toslink-anto sekä langallinen verkkoliitäntä. Massamuistitoistoa varten usb-liitäntä on kätevästi laitteen etupaneelissa.

Pro-Jectillakin on käytännössä samaan arkkitehtuuriin perustuva sovellus kuin muillakin, mutta nimeltään Pro-Ject Stream S2. Alkuasetusten määrittely oli jostain syystä kuitenkin hiukan muita mutkikkaampaa verkkoselainta käyttäen, mutta tätä varten on toki tarjolla kattava ohjeistus. Tästä huolimatta asetusten määrittely selaimessa ei meidän kohdallamme onnistunut.
Stream Box S2:n suoratoistopalveluiden valikoima on myös muita suppeampi. Sisältäen toki yleisimmät, mutta listasta puuttuu esimerkiksi Deezer ja Qobuz.

Stream Box S2:ssa ei ole myöskään bluetooth-vastaanotinta eikä se tue Apple-tuotteiden Airplay-ominaisuutta. Toki jos näitä ominaisuuksia ei tarvitse, miinukset eivät ole merkittäviä.

Verrokkeihin nähden Stream Box S2 on tässä seurassa tukevuudestaan ja korkeasta laatutuntumastaan huolimatta ominaisuuksiltaan muita vaatimattomampi ja hieman ehkä  vanhentuneen tuntuinen. Etenkin vielä korkeahko hinta huomioiden. Toisaalta laite on olemukseltaan muita arvokkaamman näköinen ja tuntuinen. Myös sisältä.

TAGA HARMONY  TWA-10B

Hinta: 280 €

Hifilaitteen tuntua

Jos vertailun laitteista pitäisi nostaa esiin yksi, jo ihan oikean hifilaitteen oloinen soitin, niin se olisi Taga Harmonyn TWA-10B. Laitteen olemus  metallikoteloineen ja komponentteineen on tässä hintaluokassaan jopa vakuuttava. Visuaalinen ja fyysinen vaikutelma on siisti ja alumiinikotelon ansiosta tukeva. Metallikotelon johdosta laitteessa on ulkopuolinen wifi-antenni.

Laite on vertailun painavin, joskaan 450 gramman massaa ei varsinaisesti kovin raskaaksi voi sanoa.  Etupaneelissa on tyylikäs, toimintatilasta kertova ilmaisinledi.

Ulostuloina on analoginen rca-lähtö sekä optinen ja koaksiaalinen digilähtö. Sisääntuloja ei ole. Laitteeseen ei siis saa kiinni piuhalla ulkoista äänilähdettä. Suoratoistopalveluita Taga TWA-10B:ssa on todella runsaasti. Lisäksi version 5.1 bluetooth sekä Apple Airplay

TWA-10B:n hyödyntämät sovellukset ovat samat kuin muilla ja valmistaja mainitsee jopa käyttöohjeessa, että TWA-10B:n kanssa voi käyttää sekä 4Streamia että Wiim Homea. Laitteen ohjeistus on kuitenkin tehty 4Streamin pohjalta. Hyvästä paketissa olevasta käyttöohjeesta myös kiitos. Sovelluksesta mainittakoon muun muassa 10-alueinen taajuuskorjain, joka ei tosin ensin toiminut.  Mutta kun olimme aiheesta yhteydessä valmistajaa, saimme parin päivän kuluttua uuden laiteohjelmistopäivityksen, joka korjasi eq:n toiminnan. Kannattaa siis aina tarkistaa ja ladata uusin ohjelmistoversio.

TWA-10B suoriutui tehtävästään moitteetta ja osoittautui kaikin puolin toimivaksi laitteeksi. Hinnan puolesta se onkin varteenotettava välimalli: enemmän tavanomaisen hifilaitteen oloinen ja ominaisuuksiltaan kuitenkin kattava. Hieman enemmän oikean hifilaitteen oloista, mutta silti kohtuuhintaista verkkosoitinta etsivälle varteenottava vaihtoehto.

WIIM (Elipson) Mini

Hinta: 99 €

Mainio striimauskiekko

Neliskanttisten toteutusten seasta positiivisesti erottuva Wiim Mini on muutenkin eräänlainen vertailuviisikon musta hevonen. Onnistuneen designin ohella se tarjoaa melkeinpä laitejoukon kattavimman ominaisuuspaletin: 3,5 millimetrin stereoplugilla toteutetun analogitulon ja -lähdön, optisen digitaalisen toslink-lähdön, tuoreen 5.1-version bluetoothin, tuen Apple-laitteiden Airplay 2:lle sekä monia toimintoja sisältävän Wiim Home -ohjainsovelluksen. Tämä kaikki on saatu ahdettua vain hiukan puuterirasiaa paksumpaan, 40 grammaa painavaan kiekkoon, joka kieltämättä tuo mieleen jokin aika sitten tuotannosta poistuneen Googlen Chromecast Audion. Mielenkiintoista tosin on se, ettei Wiim Mini tue Chromecastia – tosin eipä ainakaan tällä hetkellä tue vertailun laitteista muutkaan.

Wiim Home -sovellus tarjoaa runsaasti ominaisuuksia. Sovelluksessa on muun muassa mahdollista synkronoida useampi Mini toisiinsa sisäänrakennettua mikrofonia hyödyntäen, jolloin eri toistopisteiden välille ei pääse muodostumaan latenssia. Lisäksi sovellus sallii muun muassa näytetaajuuden ja bittisyvyyden määrittämisen, jos käytössä on tietyllä resoluutiolla toimiva da-muunnin. Lisäksi mukana on 10-alueinen taajuuskorjain esivalinnoilla, ja linjatulon lähtötason voi asettaa kiinteäksi tai säädettäväksi. Suoratoistopalveluita on runsaasti ja lisäksi Wiim Mini on Amazon Alexa -yhteensopiva.

Helposti käyttöön otettava, varmatoiminen ja monipuolinen Wiim Mini osoittautui vertailussa monin tavoin erinomaiseksi valinnaksi, jos etsii kompaktia ja edullista verkkosoitinta. Alle satasen hinnalla se ei jätä paljoakaan toivomisen varaa. Suosittelemme.

Yhteenveto

Kaikki laitteet ajoivat asiansa hyvin, mutta vertailun laitteista nostamme tässä suosituksen arvoisiksi Arylic S10:n ja Wiim Minin. Molemmat ovat edullisia eli juuri sopivan hintaisia jo olemassa olevan laitteiston päivittämiseen nykyaikaan. Laatu riittää hyvin hieman vaativampaankin käyttöön, jos ei anna laitteiden vaatimattoman olemuksen häiritä. Arylicin ja Wiimin käyttöönotto ja käyttö on helppoa. Niissä on monipuoliset ominaisuudet. Erityisesti Wiim Minin 10-kaistaisesta taajuuskorjaimesta saattaa olla suuri hyöty. Arylic S10:ssä on toisaalta mukana myös oma usb-virtalähde, erillinen kaukosäädin ja usb-tulo massamuistille. Ja kaikki tämä vain 85 eurolla.
Hieman kalliimman näköistä ja oloista laitetta haluavalle Taga Harmony TWA-10B tarjoaa lähes edellisiä vastaavat ominaisuudet, kuten esimerkiksi 10-alueisen taajuuskorjaimen, mutta toki myös selvästi isommalla investoinnilla. Taga Harmony:ssa on panostettu myös astetta enemmän analogisen audiopuolen piirisuunniteluun ja sen erilliskomponentteihin.

Myös Pro-Ject StreamBox S2 on alumiinisine etulevyineen “oikean” hifilaitteen oloinen, mutta sinänsä laadukas laite kaipaisi ainakin päivityksen sovellukseen ja sen myötä myös laajemman valikoiman suoratoistopalveluita. Vaikka toki nytkin tarjolla olevat riittävät useimmille. Pro-Jectin hinta on mielestämme kokonaisuuteen nähden hieman yläkantissa, vaikka laite on sinänsä keskimääräistä laadukkaamman oloinen, teknisesti korkeatasoinen ja piirisuunnitteluunkin on selvästi panostettu.

NuPrime Omnia Stream Mini on verrokkiryhmän kallein ja tavallaan tässä hieman ehkä väärässä seurassa, koska siinä ei ole DA-munninta eikä siis analogilähtöä. Se on tarkoitettu selvästi hieman erilaiseen käyttöön kuin tässä vertailussa on ollut oletuksena. Sinänsä laite toimii moitteetta, mutta erityistä lisäarvoa muita kalliimpi hinta ei mielestämme antanut.

Merkki / MalliArylic S10NuPrime Omnia Stream MiniPro-Ject Stream Box S2Taga Harmony TWA-10BWiim (Elipson) Mini
Hinta85€379€319€280€99€
Maahantuoja/ostopaikkaUralToneSK-AutosoundAK-HifiSystemsLaatulaitePower
LisätietojaArylicNuprime AudioPro-Ject Audio SystemsTAGA HarmonyWiiM Home
 UralToneSK-AutosoundAK-HifiSystemsHifiQPower
      
Sisääntulot3,5 mm
USB-A (massamuisti)
Ei3,5 mm
USB-A (massamuisti)
Ei3,5 mm
Ulostulot3,5 mmToslink (opt.digi)
koaksiaali (rca,digi)
HDMI (*)
RCA (kiinteä taso)
3,5 mm (säädettävä taso)
Toslink (opt.digi)
RCA
Toslink (opt.digi)
koaksiaali (rca,digi)
3,5 mm
Toslink (opt.digi)
VerkkoliitäntäWLAN/LANWLANWLAN/LANWLAN/LANWLAN
Wifi-taajuus 2,4 / 5 GHz2,4 / - GHz2,4 / - GHz2,4 / - GHz2,4 / - GHz2,4 / 5,0 GHz
Bluetooth-vastaanotto (versio)Kyllä (5.0)Kyllä (ei ilm.)EiKyllä (5.1)Kyllä (5.1)
Bluetooth-koodekitSBCSBCSBCSBC/ACC
MonihuoneominaisuudetKylläKylläKylläKylläKyllä
Tuettuja suoratoistopalveluitaSpotify Connect, Amazon Music, Deezer, Napster, Pandora, QQFM, QQMusic, Qobuz,TidalSpotify Connect, Tidal Connect, Amazon Music, Deezer, Napster, QQMusic, QobuzSpotify Connect, Tidal Connect, Napster, QQMusicSpotify Connect, Tidal Connect, Amazon Music, Calm Radio, Deezer, Napster, Pandora, QQFM, QQMusic, Qobuz, SoundCloud, SoundmachineSpotify Connect, Tidal Connect, Amazon, Prime Music, Deezer, Napster
Internet-radioiHeartRadio, TuneIn, Radio ParadiseiHeartRadio, TuneIn, Radio ParadiseiHeartRadio, TuneIniHeartRadio, TuneIn, Radio ParadiseiHeartRadio, TuneIn
Upnp/DLNA-toistoKylläKylläKylläKylläKyllä
Airplay (versio)Kyllä (1)Kyllä (2)EiEiKyllä (2)
Tuetut tiedostomuodotFLAC/MP3/AAC/AAC+/ALAC/APE/WAVEi ilm.WAV/FLAC/MP3/M4A/AACFLAC/WAV/ALAC/APE/MP3WAV/FLAC/MP3/AAC/ALAC/APE/WMA/OGG
HiRes-tukiKyllä (192 kHz / 24 bit)Kyllä (192 kHz / 24 bit)Kyllä (192 kHz / 24 bit)Kyllä (192 kHz / 24 bit)Kyllä (192 kHz / 24 bit)
Bit-PerfectEiEiEiEiKyllä
Ohjainsovellus4STREAMOmnia ReceiverPro-Ject Stream S24STREAMWiim Home
SovellustukiAndroid/iOSAndroid/iOSAndroid/iOSAndroid/iOSAndroid/iOS
Toiminnot sovelluksessa:
– Sävynsäädöt/taajuuskorjainbasso/diskanttiEiEi10-kaistainen10-kaistainen
– Herätyskello/ajastinKylläKylläKylläKylläKyllä
– Laitteen nimeäminenKylläKylläKylläKylläKyllä
– Laiteinfo/ohjelmapäivitysKylläKylläKylläKylläKyllä
– Pikavalinnat/suosikitKyllä (10 kpl)Kyllä (6 kpl)Kyllä (9 kpl)Kyllä (10 kpl)Kyllä (10 kpl)
– MonihuoneohjausKylläKylläKylläKylläKyllä
Virtalähdemicro-USB (5V/1A)USB-C (5V/1A)micro-USB (5V/1A)USB-C (5V/1A)USB-C (5V/1A)
Virtalähde mukanaOnEiOnOnEi
Ohjauspainikkeet (laitteessa)Sleep/resetResetVirtakytkin, Local/WPSVirtakytkin/lähteen valintaToisto/tauko, äänenvoimakkuus
Mitat (l x k x s)116 x 23 x 64 mm90 x 27 x 55 mm103 x 37 x 122 mm129 x 24 x 94 mmhalk. 69 x 24 mm
Paino200 g94 g355 g450 g40 g
ToimitussisältöVirtalähde (micro-usb)
3,5 mm – 3,5 mm aux-kaapeli
rca – 3,5 mm aux-kaapeli
käyttöohje (eng, laaja)
kaukosäädin
usb-c – usb-a virtakaapeli
hdmi-kaapeli
käyttöohje (eng, laaja)
Virtalähde (micro-usb)
wifi-antenni
käyttöohje (eng)
Virtalähde (usb-c)
rca – rca aux-kaapeli
wifi-antenni
käyttöohje (eng, laaja)
Optinen toslink-kaapeli
3,5 mm – 3,5 mm aux-kaapeli
rca – 3,5 mm aux-kaapeli
usb-c – usb-a virtakaapeli
Pikaohje (eng)

Spotify Connect?

Spotify julkaisi Connect-ominaisuuden alkujaan jo vuonna 2013. Pähkinänkuoressa siinä on kyse minkä tahansa samassa verkossa olevan, Spotify Connect -ominaisuutta tukevan laitteen valtuuttamisesta Spotify-käyttäjätilin toistolaitteeksi. Näin käyttäjän ei tarvitse tehdä esimerkiksi bluetooth-yhteydellä tarvittavaa parinmuodostusta laitteiden välille, vaan verkossa olevan Spotify Connect -laitteen löytää suoraan sovelluksen toistovalikosta. Samalla ominaisuus säästää myös puhelimen akkua, kun Spotify-sovelluksesta tulee vain eräänlainen kaukosäädin, ja käyttäjä voi myös toimittaa puhelimellaan muita tehtäviä Spotify-striimin siitä kärsimättä.

Tarvittavat vehkeet ovat siis älylaite, jossa on Spotify Premium -tilaus, langaton verkko sekä mikä tahansa verkkosoitin, jossa on Spotify Connect -tuki.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin AVPlus-lehden numerossa 2/2023 (#218).