Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Audio Physics & Teppo HirviKunnas

Audio Physic Tempo -kaiuttimet tarjoavat perinteisestä hifi-ihanteesta poikkeavaa erottelua ja sangen analyyttista tarkkuutta. Keskialueen ja diskantin yksityiskohdat sekä laaja äänikuva tekevät kaiuttimista houkuttelevan valinnan kriittiseen kuunteluun. Äänen ehdoilla.

Vuonna 1985 Saksassa perustettu Audio Physic kuuluu eittämättä high-end-kaiuttimien arvostetuimpiin valmistajiin. Yrityksen perusti hifi-alan pioneeri Joachim Gerhard, joka halusi luoda kaiuttimia, joissa yhdistyvät äärimmäinen tarkkuus, luonnollisuus ja musikaalisuus. Alusta asti Audio Physicin filosofia on ollut selkeä: kaiuttimen ei tulisi kuulua, vaan musiikin tulisi olla keskiössä.

Saksan Brilonissa käsityönä valmistetut kaiuttimet tunnetaan innovatiivisista teknisistä ratkaisuistaan, kuten Sandwich Cabinet Construction -rakenteesta, joka vähentää kotelorakenteen resonansseja, sekä Dual Basket Designista, joka minimoi värähtelyt ja parantaa elementtien hallittua liikettä. Yrityksen motto "No loss of fine detail" kuvaa hyvin sen tinkimätöntä lähestymistapaa: tavoitteena on toistaa jokainen yksityiskohta mahdollisimman puhtaasti ja häiriöttömästi.

Audio Physic-kaiuttimet ovat saaneet vuosien varrella laajaa kansainvälistä tunnustusta. Mallisto on laaja kattaen niin “kompaktit hifi-kaiuttimet” kuin enemmän tai vähemmän hinnakkaat ja massiiviset high-end-lattiakaiuttimet. Riippuen mitä kukin kompakteina hifi-kaiuttimina tai highendinä pitää?

Nyt testattava Audio Physic Tempo edustaa malliston keskellä olevaa Reference-sarjan edullisempia lattiakaiuttimia. Hinnaltaan kuitenkin aika monelle jo highend-tasoa tai ainakin niin sanottua premiumia.

Tempot

Tempot ovat siis Audio Physicsin Reference -malliston edullisimmat lattiakaiuttimet. Ne maksavat 7290 euroa parilta. Tämän hintaisia premium- ja highend-luokan kaiuttimet ovat.

Kyseessä on solakat, metrin korkeat 3-tie-lattiakaiuttimet. Näin sanottuna se kuulostaa aika yksinkertaiselta, joten avataan kaiuttimien rakennetta hieman tarkemmin.

Audio Physic Tempo -kaiuttimet hyödyntävät useita yrityksen kehittämiä teknologioita, joiden luvataan parantavan sekä äänenlaatua että rakenteellista suorituskykyä. Yksi keskeisistä innovaatioista on Push-Push-tekniikka, jossa kaksi jäykällä alumiinikalvolla varustettua bassoelementtiä on sijoitettu kaiuttimen sivuille vastakkain. Tämä asettelu mahdollistaa symmetrisen voiman jakautumisen, mikä vähentää kotelon värähtelyjä ja parantaa valmistajan mukaan impulssitoistoa.

Samaan tavoitteeseen pyritään kaiuttimen sisäisellä vaimennuksella, joka perustuu keraamiseen huokoiseen vaahtomateriaaliin. Tämän erittäin jäykän, mutta kevyen ja tehokkaasti vaimentavan materiaalin luvataan tukevan koteloa, vaimentavan resonansseja ja tuottavan lopulta puhtaamman toiston.

Kaiuttimen kotelorakenne on muotoiltu seisovien aaltojen ja värähtelyjen minimoimiseksi. Kotelo on hoikka, ja sen kaarevat sivut kapenevat eteenpäin. [Kotelo on myös reilusti taaksepäin kallistettu.]

Liittiminä käytetään eksoottisia WBT:n valmistamia Vibration Control Terminal (VCT) -naparuuviliittimiä, jotka minimoivat kosketusresistanssin ja mekaaniset häiriöt.

Jakosuodattimet on eriytetty elementtikohtaisesti ja sijoitettu eri puolille koteloa. Elementit sijaitsevat omissa kotelo-osioissaan.

Elementit tulevat Peerlessiltä, SEASilta ja ScanSpeakilta, mutta ovat Audio Physicin jalostamia ja modifioimia. HHCM-keskiäänielementissä ei käytetä perinteistä “spideria”, joka yleensä keskittää ja kontrolloi kartion liikettä. Audio Physicin mukaan näin kartio pystyy nyt liikkumaan esteettömämmin ja tarkemmin, mikä parantaa keskiäänialueen erottelua ja luonnollisuutta. Tämä mahdollistaa herkemmän ja yksityiskohtaisemman toiston. Kuuntelukokemusta valmistaja kuvaa poikkeuksellisen luonnolliseksi ja läsnäolevaksi.

Korkeiden taajuuksien toistosta vastaa 39 mm HHCT III -diskanttielementti (Hyper-Holographic Cone Tweeter, kolmas sukupolvi), jonka toiston luvataan ulottuvan aina 40 000 Hz:iin.

Kaiuttimien alarajataajuus on 32 Hz, nimellisimpedanssi 4 ohmia, ja minimi karvan alle 3,7 ohmia. Herkkyydeksi ilmoitetaan 89 dB, ja suositeltu vahvistinteho on 20–150 W.

Mittaukset

Mittasimme kaiuttimista myös toistovasteen. Se korreloi hyvin kuunteluhavaintojen kanssa. Emme tosin älynneet heti tehdä mittauksia refleksiputki tukittuna, mikä olisi tasoittanut selvästi basson 60–80 Hz:n alueen melko voimakasta korostumaa. Vaste myös vaimenee jyrkästi 50 Hz:n alapuolella. Refleksiputken tukkiminen myös loiventaa vastetta ja toisto ulottuu käytännössä alemmas. Mukana ei kuitenkaan toimiteta tulppia.

Vasteessa on nähtävissä jonkinasteista korostumaa myös 600–1800 Hz:n alueella, mikä saa lauluäänet ja akustiset soittimet (esim. kitara, piano, jousisoittimet) tuntumaan läsnäolevammilta. Liiallisena tämä voi tehdä äänen hieman "paksuksi" tai jopa honottavaksi. Huoneakustiikka ja kaiuttimen suuntakuvio vaikuttavat tähän merkittävästi, ja oikealla sijoittelulla voidaan keskialueen painotusta hallita.

Vasteessa on lievä notkahdus 2 kHz:n kohdalla, mikä viittaa vaihe-eroon jakotaajuuden alueella. Toisaalta 5–10 kHz:n alueella on jälleen korostumaa, mikä lisää kirkkautta ja yksityiskohtien tuntua.

Kaiuttimet on selvästi suunniteltu kuuntelukokemuksen perusteella eikä pelkästään mittausten pohjalta, mikä on monille, etenkin eksoottisemmille ja high-end-kaiuttimille, tyypillistä ja itse asiassa täysin perusteltua. Suora toistovaste ei takaa hyvää ääntä, ja hyvä ääni on paljon muutakin kuin pelkkiä eri taajuusalueiden voimakkuuseroja.

Myös impedanssi- ja vaihevasteessa on jossain määrin enemmän tapahtumaa ja vaihtelua, mikä saattaa kieliä ainakin osittain erikoisista elementeistä ja monimutkaisista jakosuodattimista. Jakosuodattimissa onkin silmämääräisesti runsaasti komponentteja. Nimellisimpedanssi on 4 ohmia ja minimit (noin 3,7 ohmia) osapuilleen 80 Hz:n ja 12 kHz:n kohdalla.

Audio Physic Tempo toistovasteet (aikaikkunoitu vapaakenttäsimulaatio suoraa edestä, 30 ja 60 asteen kulmassa, bassoalue lähimittauksena 1M / 2V).
Audio Physic Tempo impedanssi- ja vaihevaste. Nimellisimpedanssi 4 ohmia, minimit 3,7 ohmia (80 Hz) ja 3,6 ohmia (12 kHz).

Äänen ehdoilla

Kaiuttimissa on selkeästi omanlaisensa, keskialuetta ja erottelua painottava sointi, mikä näkyy myös mittauksissa. Voisi tietenkin sanoa, että eri äänialueiden korostumat ja muutenkin epätasainen toistovaste värittävät ääntä. Näin tapahtuukin, mutta siitä huolimatta keskiäänialueen selkeys ja diskantin hienostuneisuus ovat kaiuttimien vahvuuksia.

Keskialue soi sopivalla ja laadukkaasti tuotetulla materiaalilla upean erottelevasti ja tarkasti. Äänitteen yksityiskohdat ja tilantuntu pääsevät hyvin esiin. Kaikille äänitteille tällainen tarkkuus ja keskialueen esiin tuonti ei välttämättä sovi.

Myös diskantissa on puhdas ja hyvä klangi. Diskanttitoisto on yksityiskohtaista ja kirkasta ilman liiallista terävyyttä, mikä tekee kuuntelusta miellyttävää myös pidemmillä kuuntelusessioilla.

Basso soi hieman korostuneesti, mikä tekee alarekisterin soundista aavistuksen raskaan ja jopa löysän kuuloisen. Refleksiputket tukittuina basso toistuu selvästi lineaarisemmin ja tarkemmin – voisi sanoa jopa erinomaisesti.

Kaikkinensa äänikuva on laaja ja kolmiulotteinen, ja instrumentit sijoittuvat selkeästi paikoilleen, mikä luo vaikuttavan tilallisen kokemuksen.

Kaiuttimet ovat sijoittelulle ja suuntaukselle melko kriittiset, jotta toiston yksityiskohdat ja luonteenpiirteet tulevat esiin parhaalla mahdollisella tavalla. Tempot toimivat parhaiten melko etäällä seinistä, jolloin äänikuvan avaruus ja syvyys korostuvat. Kaiuttimet ovat melko herkät, joten pienempikin vahvistin riittää, mutta tehoa ei ole koskaan liikaa, ja kaiuttimien puhdas toisto ja dynaaminen kyvykkyys pääsevät oikeuksiinsa, kun tehoa on reilusti. Vahvistimen tulee myös olla laadukas ja virranantokyvyltään riittävä.

Tarkkuutta ja erottelua

Audio Physic Tempo -kaiuttimet ovat erinomainen valinta kriittiseen kuunteluun ja hyvin äänitetylle musiikille. Ne tarjoavat laajan ja kolmiulotteisen äänikuvan, jossa instrumentit sijoittuvat tarkasti eri syvyyksiin. Keskialueen läsnäolo ja diskantin yksityiskohdat tekevät soinnista eläväisen, mutta toistovasteessa on myös värityksiä, jotka eivät välttämättä miellytä kaikkia. Bassotoisto on hieman korostunut, mutta helposti säädettävissä tiukemmaksi ja lineaarisemmaksi refleksiputkien tukkimisella.

Jos tavoitteena on analyyttinen, tarkka ja erottelevasti soiva kaiutin, Tempo tarjoaa vakuuttavan vaihtoehdon high-end-luokassa. Sen erityinen sointitasapaino vaatii kuitenkin huolellisen sijoittelun ja oikeanlaisen laitteiston, jotta sen vahvuudet pääsevät esiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Merkki & MalliAudio Physics Tempo
Hinta7290 € / Pari
Maahantuoja / EdustajaKruunuradio
LisätietoaAudio Physic
Toimintaperiaate3-tie, refleksi
Elementit 
- Diskantti39 mm HHCT III -kalotti
- Keskiääni150 mm HHCM SL
- Basso2 x 170 mm alumiinikartio
JakotaajuudetEi ilmoitettu (arvio 300/2200 Hz)
Nimellisimpedanssi4 ohmia
Minimi-impedanssi3,7 ohmia (*)
Toistoalue32 Hz - 40 kHz
Viritystaajuus35 Hz (*)
Herkkyys89 dB
Vahvistinsuositus20–150 W
LiitännätVCT-naparuuvit
KaksoisjohdotusEi
Mitat (k x l x s)1000 x 187 x 320 mm
Jalusta ja kallistus huomioiden (l x k)290 x 430 mm
Paino21 kg / kpl
VarusteluElementtien magneettikiinnitteiset suojakankaat, matalat metallijalustat ja säädettävät lattiapiikit.
ViimeistelytKiiltävä valkoinen tai musta, puuviilu pähkinä tai eben. Mustat elementtien suojakankaat

(*) Mitattu, muut arvot valmistajan ilmoittamat.

Mittaukset vs. kuuntelu?

Audio Physic Tempo -kaiuttimet edustavat suunnittelufilosofiaa, jossa painotetaan subjektiivista kuuntelukokemusta enemmän kuin “täydellistä” toistovastetta. Tämä lähestymistapa on yleinen erityisesti eksoottisemmissa ja high-end-kaiuttimissa, joissa tavoitellaan mahdollisimman luonnollista ja nautittavaa toistoa musikaalisuutta unohtamatta.

Vaikka mittaukset tarjoavat arvokasta tietoa kaiuttimen käyttäytymisestä, suora ja täysin tasainen taajuusvaste ei itsessään takaa hyvää ääntä. Ihmiskorva ei havaitse ääntä samalla tavalla kuin mittamikrofoni, ja siksi kaiuttimen kuuntelukokemus ei aina vastaa laboratoriomittauksia. Suunnittelussa voidaan tarkoituksella tehdä tiettyjä sävytyksiä, jotka tekevät toistosta miellyttävämmän ja musikaalisemman todellisessa kuuntelutilanteessa.

Tällainen lähestymistapa näkyy myös Audio Physic Tempo -kaiuttimissa, joissa toisto on hienosäädetty juuri sellaiseksi kuin suunnittelija on halunnut. Keskialueen ja diskantin hienovaraiset painotukset luovat elävän ja erottelevan äänimaiseman. Tämä voi tehdä toistosta intiimimmän ja läsnäolevamman, vaikka mittauksissa olisi nähtävissä poikkeamia täysin neutraalista vasteesta.

Myös bassopää on viritetty juuri halutunlaiseksi. Tässä tapauksessa bassotoisto ei kuitenkaan ollut täysin oman maun mukainen.

Lopulta hyvä ääni on enemmän kuin pelkkä taajuusvaste – siihen vaikuttavat myös dynamiikka, toiston ajallinen tarkkuus, stereokuva, äänikuvan syvyys ja mikrodetaljit, joita ei taajuusvasteesta näe. Ääni on aina subjektiivinen kokemus.