Teksti Jiri Koivuniemi
Tunnustan, etten ymmärrä enää juuri mitään HDMI-, kaiutin- tai kuulokekaapeleista. Ja hädin tuskin pärjään usb-kaapeleidenkaan kanssa!
Oman olohuoneeni audiovisuaalinen maailma on jo pidemmän aikaa rajoittunut vain älytelevision ja PlayStation 5:n yhteiskäyttöön. Nämä yhdessä yksinkertaisen kotiteatteripaketin kanssa riittävät omiin tarpeisiini olipa sitten kyse tv-viihteestä, musiikista tai videopeleistä.
Päivitin taannoin televisioni, jonka hankaluuksista kirjoitinkin jo aiemmin. Samalla tuli säädettyä paljon HDMI-kaapelien kanssa, kun testasin HDMI-liitäntään kytkettäviä Astro A50 -pelikuulokkeita. Eri johtoja kokeiltuani sain kuulokkeet vihdoin toimimaan oikein, mutta en oikeastaan tiedä miksi. Ilmeisesti HDMI-kaapeleiden eri versiot vain lopulta osuivat vahingossa kohdalleen.
Kaapelien pitäisi teoriassa vain kytkeä laitteet toisiinsa. Todellisuudessa eri standardien versiot sekä kaapelien ja laitteiden ominaisuudet voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, mitä signaaleja lopulta kulkee minnekin ja kuinka toimivasti.
Samankaltainen säätäminen jatkuu myös langallisten hifikuulokkeiden kanssa. En ole pitkään aikaan moisia käyttänyt, koska pääosa omasta musiikin kuuntelusta tapahtuu langattomilla kuulokkeilla ja älypuhelimella.
Intouduin kuitenkin ottamaan uudelleen käyttöön pitkään käyttämättä olleet omiin korviini räätälöidyt Ultimate Earsin kuulokkeet. Ne ovat ehdottomasti kalleimmat ja parhaat kuulokkeet, jotka olen koskaan omistanut. Ne kuitenkin tuntuvat kaapeleineen jotenkin auttamattoman vanhanaikaisilta.
Niidenkin käyttöönotto vaati säätämistä ja lisäpalikan hankkimista. Nykyinen iPhoneni ei enää audioliitäntää tunne, joten oli hankittava USB-C-liitäntään sopiva DAC-muunnin. Tämä ulkoisesti vaatimaton kaapelin pätkä mahdollistaa langattomien kuulokkeiden liittämisen älypuhelimeen. Muuntimen laadusta riippuen se voi joko parantaa tai pahentaa äänenlaatua. Tässä tapauksessa se paransi sitä aiempaan Bluetooth-laatuun verrattuna, mutta ei niin merkittävästi, että keikkojen raiskaamat korvani oleellisesti laatuerosta nauttisivat.
Langallisten kuulokkeiden hankaluuden takia “kärsin” mieluummin hieman heikommasta langattomien kuulokkeiden äänenlaadusta. Olen selvästi kyllästynyt hifistelyyn ja laitteiden säätämiseen. Vaikka lopputulos on toisinaan palkitsevaa paremman äänenlaadun tai kuvan ansiosta, on turhauttavaa, kun huomaa käyttäneensä tunnin asioiden säätämiseen eikä mikään ole oikeasti muuttunut.
Hieman sama pätee nykyään USB-lataamiseen. Itselläni on kaapit täynnä kaikenlaisia latureita ja kaapeleita, jotka kaikki toimivat eri latausnopeuksilla niiden yhdistelmästä riippuen. Siksi hankin pienen mittaripalikan, joka näyttää paljonko watteja liikkuu laturin ja laitteen välillä. Oli todella turhauttavaa huomata miten paljon pelkkä kaapeli voi vaikuttaa latausnopeuteen, vaikka laturista irtoaisi watteja kuinka paljon. Etenkin Android-puhelimien lataustehoilla voi olla kymmenien wattien ja siten jopa tuntien eroja latausnopeudessa. Kannattaa siis testata eri yhdistelmiä eikä välttämättä tyytyä etenkään niihin latureihin ja kaapeleihin, joita olet kenties käyttänyt jo vuosia.
Jaa Jaa artikkeli