Da-muuntimet eivät ole yleensäkään audiolaitteista kookkaimpia, mutta Audioquest DragonFly Red vie mittakaavan vielä astetta piskuisemmaksi ja pieksee pienuudessa useimmat kilpailijansa. Koko on valtti erityisesti mobiilikuuntelussa, sillä laitteen pitäisi mahtua mukavasti taskuun.

Kovan vastuksen kilpailijoille antaa myös DragonFlyn äänenlaatu 96 kilohertsin näytetaajuudella ja 24 bitin syvyydellä. Se riittää täyttämään äänentoistoalan ammattilaisten keskuudessa kuhinaa aiheuttaneen mqa-tiedostomuodon asettamat vaatimukset. Muun muassa Tidal-suoratoistopalvelu on juuri ottanut mqa-toiston käyttöönsä. Mqa-tiedostomuodolla saadaan numeroilla mitattuna reippaasti cd-tasoa – ja vielä selvemmin suoratoistopalveluiden perusäänenlaatua – parempaa ääntä.

Niinpä testasimme sekä DragonFly Red -damuuntimen että Tidalin mqa-formaatin. Jos pitäisi veikata, seuraava askel suoratoistossa on selvästi entistä paremmat tiedostoformaatit verkon tiedonsiirtonopeuksien ja laitteiden muistikapasiteetin kasvaessa.

Testasimme, miten tämä tulevaisuudelta tuoksahtava paketti toimii yhdessä ja miten lupaukset astetta paremmasta äänenlaadusta toteutuvat käytännössä.


Isoja ominaisuuksia pienessä paketissa

Audioquest on tullut tunnetuksi helppokäyttöisten, edullisten ja kompaktien kannettavien
tuotteiden kategoriassa. Muun muassa viitisen vuotta sitten julkaistu DragonFly 1.2 -edeltäjä on löytänyt kotinsa niin tavallisten kuin äänenlaadusta tinkimättömienkin musiikinkuuntelijoiden tietokoneiden kyljestä.

Edeltäjänsä tavoin DragonFly Red on tavanomaisen usb-muistitikun näköinen ja kokoinen damuunnin ja kuulokevahvistin, jonka sisältä löytyy pitkälle vietyä teknologiaa. Pakettiin on mahdutettu 32-bittinen ESS Sabre 9016 -da-muunninsiru sekä ESS:n vahvistin digitaalisella 64-bittisellä äänenvoimakkuudensäädöllä. Jälkimmäisen 2,1 voltin tehon ansiosta DragonFly Red soveltuu siis korvakuulokkeille laajalla skaalalla aina nappikuulokkeista raskaisiin suljettuihin sankakuulokkeisiin.

Tiedostopuolella DragonFly Redin muunnin toistaa niin pakattua kuin pakkaamatontakin datavirtaa aina korkearesoluutiotasoon saakka. Tämän suhteen AudioQuest on kuitenkin ollut maltillinen, sillä DragonFly Redin näytetaajuuden yläraja on asetettu 96 kilohertsiin 24 bitin syvyydellä. Yhä korkeammaksi nousevien näytetaajuuksien kärryillä pysymisen sijaan tarkoituksena lienee ollut keskittyä yhden, monin tavoin riittoisan välimallin toiston optimoimiseen.

Valmistaja perustelee tätä muun muassa sillä, että esimerkiksi toistolaitteelta enemmän laskentatehoa vaativat 192 kilohertsin näytetaajuiset äänitiedostot voivat tuoda muassaan häiriötä, kun taas 96 kilohertsiin lukittujen tiedostojen luvataan toimivan ongelmattomasti.

Yksinkertainen asentaa ja käyttää

DragonFly Red on päällisin puolin hyvin yksinkertainen kapistus. Sen toisessa päässä on usb-liitin ja toisessa 3,5 millimetrin plugiliitäntä kaiuttimien tai kuulokkeiden liittämistä varten. Muita liittimiä ja säätimiä ei ole. Mukana tulee keinonahkainen säilytyskotelo.

Se, ettei laitteessa ole äänenvoimakkuuden säädintä, tuntuu aluksi puutteelta, mutta ei lopulta häiritse, koska laite tottelee tietokoneen ja mobiililaitteen äänenvoimakkuuden säätöä. Näin ei tarvitse arvuutella, mistä kohtaa signaaliketjua voimakkuutta pitäisi lisätä.

Varsinaista asennusohjelmaa ei ole. Kun DragonFly Redin asentaa tietokoneeseen, täytyy niin Windowsissa kuin OS:ssäkin säätää muutamia järjestelmäasetuksia. Ääniasetuksista valitaan itse laite ja se, mitä sen kautta soitetaan sekä näytteenottotaajuus.

Asetusten määrittelyyn ei mene muutamaa klikkausta kauempaa, ja kaikki sujuu luontevasti mukana tulevan manuaalin avustuksella.

Niin pc- kuin Mac-tietokoneillekin valmistaja lupailee lähitulevaisuudessa sovellusta. Sen kautta tulee olemaan saatavilla päivityksiä ja uusia ominaisuuksia.

Erikseen ostettavan otg- eli On The Go -johdon avulla DragonFlytä Rediä voi käyttää myös Android- ja Apple-puhelimien kanssa. Tämä edellyttää, että mobiililaite tukee äänentoistoa usb:n kautta. Jos DragonFly Rediä aikoo käyttää Android-puhelimensa kautta, kannattaa ennen ostopäätöstä varmistaa, tukeeko oma puhelin otgaudiotoistoa, sillä se vaihtelee malleittain.

Vaikka Audioquestin ja Microchip Technologyn yhteistyössä toteuttama Microchip PIC32MX -ohjainsiru imee vain alle neljäsosan verran virtaa aiempaan DragonFly-malliin verrattuna, erillisen laitteen virrankulutus kannattaa kuitenkin mobiilikäytössä ottaa huomioon.

Kirkkautta ja selkeyttä ääneen

Audioquest DragonFly Redin 96 kilohertsin näytteenottotaajuus ja 24 bitin syvyys riittävät mqaformaatin täysipainoiseen toistamiseen. Tidal tukee nykyään mqa-formaattia, sillä sen Masters-brändillä nimetyt levyt ovat tässä tiedostomuodossa.

Mqa-formaatti on saatavilla ainoastaan kalliimman Hi-Fi-tilauksen maksajille. Levyjen valikoima on toistaiseksi vielä pienehkö, mutta uusia levyjä tulee runsaasti päivittäin.

Kuuntelimme Masters-laatuista Tidalin toistoa ensin tietokoneen omasta liitännästä ja sen jälkeen DragonFly Redin kautta. Eroja huomaa tutussa levyssä melko pian.

DragonFlyn kautta kuunnellessa ääneen tulee lisää dynamiikkaa ja syvyyttä. Hiljaisten ja voimakkaiden äänten väliin tulee lisää sävyjä. Musiikista erottuu enemmän nyansseja ja yksityiskohtia. Ääni muuttuu myös kirkkaammaksi ja selkeämmäksi.

Särökitarat eivät esimerkiksi mene niin helposti suttuisiksi ja tukkoisiksi kuin kuulokeliitännän kautta kuunnellessa. Bassosta tulee selkeämpi ja napakampi. Se pysyy paremmin kontrollissa ja tontillaan.


Parempaa äänenlaatua pienessä ja helpossa paketissa

Audioquest DragonFly Red on harvinaisen helppo ja pienikokoinen apuväline äänenlaadun parantamiseksi.
Äänenlaatu paranee korvinkuultavasti, ennen kaikkea hyvälaatuisten musiikkitiedostojen kanssa.
DragonFly Red ei paljon ominaisuuksiaan huutele vaan suorittaa hommansa mukisematta.
Jotkut saattavat jäädä kaipaamaan enemmän säätimiä ja valikoita, mutta etenkin yksinkertaisuudesta nauttiville DragonFly Red on sopiva valinta.


Audioquest DragonFly Red
Hinta: 199 euroa
Mitat (l x k x s): 19 x 62 x 12 mm
Paino: 22 g
Liitännät: Usb A & 3,5 mm
Muuta: Nahkainen suojakotelo, otg-adapteri myydään erikseen
Lisätiedot: www.audioquest.com/dragonfly-series, www.sonus.fi


Teksti: Joni Nikkola, kuvat: Valmistaja
Juttu on julkaistu aikaisemmin AVPlus-lehdessä 1/2017

Kolme syytä hankkia erillinen da-muunnin

1. Da-muunnin ohittaa tietokoneen tai mobiililaitteen oman äänipiirin, joka on usein äänenlaadun kannalta heikkolaatuinen kompromissi ja tuo signaaliin erinäisiä häiriöitä sekä kohinoita.
2. Kuunteletko korkearesoluutiotiedostoja?
Integroidut äänipiirit ovat yksi todennäköisimmistä teknisistä pullonkauloista korkeamman resoluution tiedostojen asianmukaiseen toistossa. Ulkoinen da-muunnin ratkaisee tämän.
3. Kuunteletko kuulokkeilla? Moni ulkoinen da-muunnin sisältää myös kuulokevahvistimen, jolla saat puristettua luureistasi niiden todellista suorituskykyä vastaavaa ääntä.

Mikä on mqa?

Mqa eli Master Quality Authenticated on Meridian Audion vuonna 2014 julkaisema äänitiedostomuoto. Se ei ole täysin häviötön, sillä sen pakkausalgoritmi kohdistuu vähäenergisiin korkeisiin taajuuksiin.
Mqa:n näytteenottotaajuus on kuitenkin 96 kilohertsiä ja resoluutio 24 bittiä. Se on reippaasti enemmän kuin cdäänenlaadun standardi 44,1 kilohertsiä ja 16 bittiä.
Lisätietoja: www.mqa.co.uk

Mikä on Tidal?

Tidal on musiikin suoratoistopalvelu, joka on saatavana kahtena erihintaisena tilauksena. Halvempi, 9,99 euroa kuukaudessa maksava Premium tarjoaa vaatimattomampaa äänenlaatua, kun taas 19,99 euroa maksava Hi-Fi-tilaus tarjoaa pakkaamatonta flac-ääntä ja uutena ominaisuutena toistaa myös mqatiedostoja.Tidal maksaa artisteilleen enemmän korvauksia. Sen musiikkivalikoimissa on eroja verrattuna esimerkiksi Spotifyn vastaaviin, mutta pikakokeilulla mitään merkittävää ei tullut vastaan.

Tidalistakin on kuitenkin saatavilla kuukauden ilmaiskokeilu, jonka avulla voi testata, löytyvätkö omat suosikit palvelusta. Samalla pääsee testaamaan myös puhutusti paremman äänenlaadun.
Tidalin flac-tiedostot ovat 41,6-kilohertsisiä ja 16-bittisiä, uudet mqa:t taas 96-kilohertsisiä ja 24-bittisiä.
Mqa-laatuiset kappaleet löytyvät Tidalista klikkaamalla What’s New -> Albums -> Masters.

Lisätiedot: www.tidal.com/fi