Arlo Pro on helppokäyttöinen turvakamera niin asunnolle kuin mökillekin.

Arlo Pro on verkkolaitteista tunnetun Netgearin valmiste ja valmistajansa mukaan ainoa säänkestävä akusta virtansa saava langaton turvakamera. Toimiakseen laite tarvitsee oman tukiaseman, joka puolestaan tarvitsee nettiyhteyden. Säänkestävyys on IP65-standardin mukainen, joten sijoituspaikka voi olla kotioloissa lähes missä vaan. Kamera on pölytiivis ja kestää käytännössä vesisuihkun joka suunnasta. Videokuva on parhaimmillaan hd-laatua, ja ääni tulee tietenkin mukaan. Kaiken kruunaa pilvipalvelu, johon liiketunnistimen käynnistämät videoklipit tallentuvat.
Minkä tahansa teknisen tuotteen paremmuus kulminoituu pitkälti käytettävyyteen. Jos käyttöönotto on hankalaa ja käyttöliittymä huonosti suunniteltu, hyvänkään raudan ominaisuudet eivät pääse esille. Ostin parisen vuotta sitten talooni turvakameran, koska olin lähdössä pitkälle parin kuukauden reissulle. Ajattelin, että olisi kiva reissun päältä nähdä, miltä kotipihassa näyttää. Kamerassa oli hyvä kuvanlaatu, ja vankkarakenteisena se sopi hyvin Suomen ankariin ulko-olosuhteisiin. Käyttöliittymä oli kuitenkin surkea, jos edes varsinaisesta käyttöliittymästä voi puhua. Minun olisi pitänyt osata tehdä reitittimen porttiohjauksia, avata joku portti liikenteelle ja konfiguroida sitä sun tätä. 
En lopulta saanut kameran kuvaa näkymään kuin oman lähiverkkoni alueella, puhumattakaan siitä, että videot olisivat tallentuneet mihinkään. Hyvä kamera jäi vaille käyttöä, koska kokonaisuuden suunnittelu oli jäänyt puolitiehen. Joku minua pätevämpi olisi epäilemättä osannut tehdä tarvittavat asetusmäärittelyt, mutta laite oli kaukana peruskuluttajalle sopivasta tuotteesta.

Arlo Pro -pakettiin kuuluu kamera, tukiasema ja seinäkiinnike.
Puolipallon muotoinen magneettinen seinäkiinnike mahdollistaa kätevän asennuksen.

Helppo asentaa ja käyttää

Arlo Pron osaa lähes kuka tahansa laittaa toimimaan, jos vaivautuu seuraamaan ohjeita edes hieman. Mitään erikoista verkko-osaamista ei tarvita. Tukiasema liitetään ensin mukana tulevalla verkkokaapelilla reitittimeen, modeemiin tai vastaavaan. Sitten luodaan tili Arlo-palveluun joko tietokoneen selaimella tai Androidille ja iOS:lle saatavalla sovelluksella. Sen jälkeen kamera ja tukiasema paritetaan, mikä muistuttaa bluetooth-parin tekemistä kahden laitteen välille. Jos kameroita on useampi, parinmuodostusta jatketaan niin monta kertaa, kunnes kaikki kamerat on käyty läpi. Viimeiseksi sijoitellaan kamerat sopiviin paikkoihin.
Kameran mukana tulee puolipallon muotoinen magneettinen seinäkiinnike, johon kamera tarttuu, ja sen voi kääntää haluamaansa asentoon. Magneetti on riittävän voimakas, ja kamera pysyi ainakin kokeilun aikana paikoillaan, vaikka välillä oli kovakin tuuli ja lumisade. Lisävarusteena voi ostaa kumisen kalossin, joka antaa lisäsuojaa ja ehkäisee sadepisaroiden pääsyä kameran etulinssin pinnalle. Kalossit myydään kolmen setteinä.
Kameraa hallitaan joko selaimella tai mobiilisovelluksella, jotka molemmat ovat helppokäyttöisiä ja varmatoimisia. Kameran kuvaa voi katsella livenä, ja sitä voi halutessaan tallentaa. Kun kamera havaitsee liikettä, se tallentaa kymmenen sekunnin videoklipin kirjastoon, jota voi selata. Ilmainen, tai siis kameran hintaan kuuluva, pilvipalvelu tallentaa seitsemän päivän videot, ja sitä vanhemmat poistuvat automaattisesti. Jos tarve on säilyttää vanhempaa materiaalia, niin pilvipalveluun voi ostaa lisätilaa. Tukiasemaan voi liittää myös usb-levyn, jolle videot saa pilvipalvelun lisäksi.

Kameran takaseinässä on neljännestuuman jalustakierre ja kumikannen alla mikro-usb-liitin.
Kameran 2 440 milliampeeritunnin akku sijaitsee kannen alla.

Vakuuttava akunkesto
Arlo toimii akulla, mikä tietenkin herättää epäilyksiä. Valmistaja ei varsinaisesti lupaa muuta kuin että akunkesto vaihtelee olosuhteiden mukaan. Pitääkö akku siis ladata kerran viikossa vai kerran kuussa? Kamerassa on virrankulutukselle kolme asentoa, joista käytin oletuksena olevaa keskimmäistä. Käytännössä videokuvan laatu määrittelee virrankulutuksen. Paras kuvanlaatu syö akun nopeimmin, ja huonoimmalla laadulla virtaa riittää pisimmälle. Aloitin kameran kokeilun huhtikuun alussa ja lopetin kesäkuun alussa, eli aikaa kertyi parisen kuukautta, josta noin puolet oli yöpakkasten aikaa. Ulkoisista tekijöistä lämpötila vaikuttaa akunkestoon varmasti eniten, joten kokeiluajanjakso edustanee aika hyvin suomalaista keskiarvoa.
Kamera tarvitsee oman tukiasemansa, jonka kanssa valmistaja lupaa jopa 100 metriä kantavuutta. Lupaukselle on katetta, ja kokeiluni perusteella verkon kantama ei ole normaalin omakotitalon tontin puitteissa kameran sijoitusta rajoittava asia.

Valvontaan välttävää kuvanlaatua
Videokuva on parhaimmillaan hd-laatua, mutta vain nimellisesti. Jos kuvan teknistä laatua verrataan lähes minkä tahansa tavallisen kameran kuvaan, se ei ole kovin hyvä. Video on vahvasti pakattua, ja pienet yksityiskohdat sumenevat. Kameran objektiivi on voimakkaasti laajakulmainen, mistä on hyötyä, sillä kuvaan mahtuu enemmän. Kääntöpuolena on se, että muutaman metrin päässä olevat ihmiset tai esineet näkyvät pienenä kuvassa, mikä vaikeuttaa tunnistamista. Viiden metrin etäisyydellä olevan auton rekisterinumeron voi selvästi erottaa, jos käytössä on paras kuvanlaatu, mutta pitemmillä etäisyyksillä joutuu arvailemaan.

Tukiaseman takana on liittimet usb-kovalevyille, verkkoon ja virralle.
Valokuva tallennettuna Arlo Pro -kameralla. Kuvanlaatu ei ole kaksinen valo- tai videokameroihin verrattuna mutta toimii tyydyttävästi valvontakäytössä.
Mobiilisovellus on hyvin toteutettu ja toimii luotettavasti.

Valvontaa varmalla otteella
Valvontakameralle voi keksiä montakin käyttötarkoitusta, mutta kaikenlaisen omaisuuden tarkkailu lienee se yleisin tarve. Arlo Pro sopii moneen paikkaan vapaan sijoitettavuutensa ansioista, mutta hyvin suunniteltu käyttöliittymä yhdistettynä helppoon käyttöönottoon tekee siitä suositeltavan laitteen. Kuvanlaatu voisi olla parempikin, mutta se riittää näinkin. Hintaan kuuluva pilvipalvelu on myös todella hyvä ominaisuus, jollainen pitäisi kuulua jokaiseen valvontakameraan.

PLUSSAT JA MIINUKSET:
+ Yksinkertainen asentaa ja käyttää
+ Hyvä akunkesto
+ Kestää kovempiakin kelejä
– Vaatimaton kuvanlaatu

Arlo Pro
Hinta: n. 370 € (kamera + tukiasema) / n. 250 € (kamera)
Lisätiedot: www.arlo.com/eu
Videon laatu: Max. 1 280 x 720 HD
Kuvakenno: CMOS
Objektiivin kuvakulma: 130 astetta
Tarkennus: Kiinteä 60 cm – ääretön
Ääni: Mikrofoni ja kaiutin
Liiketunnistus: Säädettävä herkkyys ja sähköposti-ilmoitus
Yökuvaus: Infrapuna-ledit noin 8 metrin päähän
Akku: 2 440 mAh
Ylin/alin käyttölämpötila: -20/+45 °C
Veden-/pölynkestävä: Kyllä (IP65-sertifikaatti)
Mitat: 79,3 x 48,6 x 70,5 mm
Paino: 136 g

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 5/2017 ilmestyneestä kokeilusta.
TEKSTI & KUVAT: Matti Sulanto / Sulantoblog.fi