Googlen sähköpostipalvelun yksityisyys on ollut viime päivinä tapetilla. Wall Street Journalin raportti kertoi, että hakukonejätti antaa kolmannen osapuolen sovellusten kehittäjien skannata Gmail-käyttäjien sähköposteja ja joissain tapauksissa jopa lukea niitä.

Wall Street Journalin mukaan osa sovelluskehittäjistä seuraa käyttäjien käyttäytymistä, mitä puolestaan voidaan käyttää markkinointitarkoituksissa esimerkiksi hintavertailu- ja matkanvaraussivustoilla. On epäselvää, kuinka tarkkaan Google seuraa tämän ominaisuuden käyttöä. Joka tapauksessa kannattaa käydä tarkastamassa, mitä oikeuksia on antanut eri sovelluksille. Se onnistuu helposti seuraavia ohjeita seuraamalla.

1. Mene osoitteeseen myaccount.google.com ja kirjaudu tarvittaessa sisään Google-tunnuksillasi.

2. Ylävasemmalta löytyy otsikko “Kirjautuminen ja tietosuoja”. Klikkaa sen alta kohtaa “Sovellukset, joilla on tilin käyttöoikeus”.

3. Näet esikatselunäkymässä muutaman sovelluksen, joilla on oikeus käyttää tiliäsi. Klikkaa “Hallinnoi sovelluksia” nähdäksesi ne kaikki ja saadaksesi lisätietoja.

4. Listattuna näkyy sovelluksia kolmesta kategoriasta. Sovellusten määrästä ei kannata vielä säikähtää, sillä “Kolmannen osapuolen sovellukset, joilla on pääsy tilille” -kategoriaan kuuluvat ovat tässä yhteydessä kiinnostavimpia. Niistä joillain voi olla oikeus lukea, lähettää, poistaa ja hallinnoida sähköpostejasi. Silloin pikkunäkymässä on käyttöoikeuksissa listattuna Gmail.

Sen sijaan harmittomampia ovat “Kirjautuminen Google-tilillä” -jolloin sovelluksella on tiedossaan vain sähköpostiosoitteesi ja nimesi ja profiilikuvasi. “Google-sovellukset” taas ovat Googlen omia sovelluksia, ja ne voi todennäköisesti jättää silleen.

5. Klikkaamalla edellisessä näkymässä pääsee hallinnoimaan kulloisenkin sovelluksen käyttöoikeuksia ja lukemaan niistä lisätietoja. Kannattaa puntaroida sovelluskohtaisesti, mitä käyttöoikeuksia sille antaa. Esimerkiksi kuvan tapauksessa kysessä on sähköpostiohjelma, joten sen käytön kannalta on luontevaa sallia sähköpostin lukuoikeudet. Oikeudet kannattaa kuitenkin poistaa ohjelmilta, joiden pääsy sähköpostin sisältöön arveluttaa.