Kun puhutaan levysoittimien historiasta, Dualia ei voi olla mainitsematta. Vuodesta 1907 toiminut merkki on edelleen aktiivinen, ja tässä osoitus siitä!

Harvan valmistajan historia äänentoiston parissa ulottuu niin pitkälle kuin saksalaisella Dualilla. Veljekset Christian ja Joseph Steidinger nimittäin alkoivat jo vuonna 1907 valmistaa osia gramofoneihin St. Georgen im Schwarzwaldissa. Varsinaiset Dual-levysoittimet taas syntyivät 1930-luvulle tultaessa.

Sittemmin, toisen maailmansodan jälkeen, Dual ennätti olla pitkään Euroopan suurin vinyylisoitinvalmistaja, jonka tuotesortimenttiin lukeutui myös muuta viihde-elektroniikkaa. Japanilaismerkkien marssi 1970–80-luvuilla Eurooppaan aiheutti kuitenkin sen, että Dual jäi hintakilpailussa toiseksi. Oli vähällä, että merkki olisi jäänyt tyystin unholaan, mutta missään vaiheessa sitä ei kuitenkaan täysin lopetettu.

Dual-levysoittimen tuotannon otti vuonna 1994 haltuunsa saksalaisyhtiö nimeltä Alfred Fehrenbacher GmbH, joka vielä tänäkin päivänä jatkaa Steidingerin veljesten viitoittamalla tiellä St. Georgen im Schwarzwaldissa. Nämä soittimet tunnistat mallimerkinnästä CS xxx – esimerkkinä hiljattain julkaistu Dual CS 418.

Dual CS 418 on sangen yksinkertainen vinyylilevysoitin, joka vakuuttaa ennen kaikkea rakenteen ja työn laadulla, ei niinkään hurjalla ominaisuusluettelolla.

Se on toimintaperiaatteeltaan manuaalinen hihnavetolevysoitin, jossa on kolme pyörintänopeutta, peruslaadukas Ortofon 2M Red -äänirasia tehdasasennettuna, mustasta mdf-levystä kasattu runko, alumiininen levylautanen paksulla kumimatolla sekä sisäänrakennettu riaa-esivahvistin, joka on myös ohitettavissa.

CS 418 on Dualin mallistossa edullinen soitin 499 euron suositushinnallaan, joten sitä suositellaan myös heille, jotka haluavat pyörähtää vinyylien maailmaan järkevähintaisella mutta laadukkaalla soittimella. Riaa-esivahvistimen ansiosta soittimen voi kytkeä suoraan myös sellaiseen äänentoistolaitteistoon, jossa ei ole erillistä vinyylisoitinottoa.

Muista ominaisuuksista mainittakoon muun muassa soittimen tassujen sisässä olevat elastomeerivaimentimet, jotka pitävät ylimääräiset resonanssit ja jyrinät kurissa. Soittimen mukana tulee myös irroitettava pölykansi. Lisäksi CS 418 on varustettu suoralla äänivarrella, ja soittimessa on luonnollisesti neulapainon ja anti-skatingin säätö. Moottorina on matalan tärinän dc-servo, ja resonanssien hillitsemiseen rakenteessa on hyödynnetty vaimennusainetta.

Dual-levysoittimien maahantuoja Suomessa on AH-Hifisystems Oy.