Usein audiolaitteiden mainostekstit lupaavat toistavansa musiikin sellaisena kuin se on tarkoitettu. Tarkoittaahan hifikin korkeaa todenmukaisuutta. Kuulostaako musiikki maallikon korvaan oikeasti samalta kerrostalokolmion betonirakenteisessa olohuoneessa kuin huippustudion kuunteluhuoneessa? Ei tietenkään, eikä se kuulosta studiossakaan samalta jokaisen korvissa.

Mutta jonkinlaiseen autenttisuuteen on mahdollista päästä. Hifipig valottaa asiaa yhden rautaisen ammattilaisen kohdalta. Viisinkertaisesti Grammy-palkitun Metropolis Studioiden masteroijan Stuart Hawkesin päivittäinen työkalu on Chord Electronicsin Hugo 2. Siis aivan hifiliikkeistä hyllystä hankittava laite. Hawkesilla on 25 vuoden työkokemus ja CV:stä löytyy muun muassa sellaisia nimiä kuin Amy Winehouse ja Jessie Ware.

Hugo 2:ssa yhdistyy da-muunnin, etuvahvistin ja kuulokevahvistin. Aikaisemmin Hawkesin työkaluna on ollut edeltävä malli Hugo. Vaikka 2 190 euron hinta ei aivan joka lompakolle sovikaan, se ei ole ammattilaisen laitteeksi paljon. Kuulokekuuntelussa laite kattaa melkoisen osan signaalitiestä, joten muuttujien määrä matkalla kohti kuulijan korvaa pienenee jotakuinkin hallittavaan muotoon verrattuna kaiuttimiin, jolloin mukaan tulee laitteiden lisäksi myös kuuntelutila.

Lisäksi keväällä Hawkes kertoi työskentelystään alla olevalla Audezen videolla. Siinä hänellä on käytössään noin neljän tuhannen euron LCD-MX4 -malli, joka on hankittavissa tilauksesta. Melkoiseen hifielämykseen siis pääsee yhteensä kohtuullisella käytetyn auton hinnalla. Onko se sitten paljon vai vähän?

Kun tähän pakettiin yhdistää vielä laadukkaan, mielellään häviöttömän Hawkesin masteroiman äänimateriaalin, voidaan sanoa oltavan lähellä Hawkesin masterointivaiheessa tarkoittamaa soundimaailmaa kuin eri korvaparilla ja aivoilla on mahdollista. Kieltämättä kiehtova ajatus.

www.chordelectronics.co.uk

www.audeze.com