Saksalainen torvimaestro Avantgarde Acoustic on kertonut lisää kolmannen sukupolven Duo Horn -kaiuttimistaan. Duo GT on kärkimalli ja Duo SD pienempi ja edullisempi versio.

Duo Hornit ovat olleet Avantgarden valikoimissa vuodesta 1993, joten lanseerauksesta on kohta vierähtänyt 30 vuotta. Kolmossukupolvi on ollut esillä esimerkiksi Münchenin High End -messuilla yhdessä Spacehorn-bassotorvien kanssa.

Uudet Duot ovat valmistajan mukaan tähänastisista parhaat. Duo GT:ssä eli Grande Twinissä on tutun torven lisäksi paranneltu XM2-keskiäänikaiutin, Trio-mallista tuttu XT3-diskantti sekä XB12-bassoelementit, joiden kookkaat puhekelat ovat peräisin Spacehornista.

GT:n rakenne on modulaarinen. Passiivinen jakosuodin on päivitettävissä ja varustettu uudistetulla PolarisationPlus-piiristöllä. Vaihtoehtoisesti hankkia kilowatin tehon tarjoavan Itron Activ Power Module -moduulin, jolloin kaiuttimista saa aktiiviset. Vahvistimen piiristö on symmetrinen ja ilman negatiivista takaisinottoa. Silloin myös jakosuodin on aktiivinen ja signaaliprosessorin säätämä. G3-käyttöliittymä mahdollistaa ohjelmoinnin. Mukana ovat järeät NatureCapAA-kondensaattorit. Toinen valinnainen moduuli on Wireless Streaming Modul, joka tuo mukanaan langattomat suoratoistomahdollisuudet eli Spotify, Tidal, DLNA ja AirPlay 2. Pituutta Duo GT -kaiuttimilla on 173 senttimetriä ja painoa 108,5 kiloa.

Bassoyksikössä on G3-1000-vahvistin ja kaksi XB12-kaiutinelementtiä. Keskiääniyksikössä puolestaan on uusi XM2-elementti, jossa on 152 millimetrin puhekela sekä pitkäkuituisesta selluloosasta ja hiilikuidusta valmistettu kalvo. Torvi on kooltaan 670 millimetriä. XT3 Reference -diskanttiyksikössä taas on uusi 200 millimetriä leveä ja 176 millimetrin pituinen torvi parannetulla XT3 Evolution -diskanttielementillä. Ylätaajuustoiston luvataan yltävän 28 000 hertsiin.

Soundin luonnehditaan olevan alkuperäistä Duoa tummempi ja tiukempi mutta sielultaan samankaltainen. Nimellisimpedanssiksi ilmoitetaan 18 ohmia ja herkkyydeksi torvimaisen korkea 107 desibeliä.

Avantgarde Acoustic Duo SD:ssä taas on yksi bassoelementti. Diskantti- ja keskiäänitorvet ovat kuitenkin samat. Koko on hieman maltillisempi, eli korkeutta on 155 senttimetriä ja painoa 94 kiloa. SD-malliin on saatavilla 600 watin Itron Activ Power -moduuli sekä langaton striimausmoduuli.

avantgarde-acoustic.de

tur-pex.com