Muhkea Bose-ääni on vuosien saatossa muodostunut eräänlaiseksi käsitteeksi, mutta miten on, kun valmistaja kertoo kehittäneensä puhtaalta pöydältä uuden, entistä paremman matkakaiuttimen, jonka säteily kattaa täydet 360 astetta?

Kannettavien bluetooth-kaiuttimien kauppa käy kuumana. Toinen toistaan monipuolisemmin varustellut mallit vyöryvät markkinoille kaikista suunnista, ja kuluttajaa kosiskellaan milloin milläkin ominaisuudella. Akunkesto, tehot, kestävyys ja roiskesuojaus, liitettävyys sekä monet muut tekniset ominaisuudet antavat toki osviittaa sen omaa käyttöä parhaimmin palvelevan ratkaisun haarukointiin, mutta monikaan ei välttämättä tule tutustuneeksi valitsemansa mallin äänentoistollisiin kykyihin rauhassa vasta kuin kotona.
Bosen tuoreet SoundLink Revolve -kaiuttimet, joista saimme testiin pienemmän version, eivät varsinkaan paperilla haasta turboahdettuja kilpailijoitaan oikein millään osa-alueella. Toki kaikki perustoiminnot ja -ominaisuudet ovat mukana, mutta 259,95 euron matkakaiuttimeksi tekniset tiedot eivät varsinaisesti ällistytä.
Bosella on kuitenkin jotain sellaista, mitä monilla vähemmän nimekkäillä kilpailijoillaan ei ole: äänentoistollinen sormenjälki. Mutta erottuuko se täysin uudistetussa matkakaiutinmallissa?

Valmistajan mukaan SoundLink Revolven sisäpuolen tekniikka on viritetty 360 asteen toistoon passiivisilla kaksoiselementeillä, alaspäin suunnatulla muuntimella sekä pohjan suuntaimella.

Helppoa ääntä
Bose ei ole SoundLink Revolvellaan varsinaisesti edelläkävijöiden joukossa, kun katse kohdistuu ympärisäteilevään 360-asteiseen toistoon. Moni etenkin lieriömäiseen toteutukseen pohjautuva matkakaiutin on suunniteltu toistamaan ääntä niin, ettei suuntaukseen tai edes kaiuttimen sijoitustapaan tarvitse juurikaan kiinnittää huomiota.
Silti valmistajan puheille aidosta akustisesta äänestä on katetta. SoundLink Revolven tietynlainen fokus, äänen täsmällisyys ja oikea-aikaisuus ovat kaikki hämmästyttävän hyvin kohdallaan, vaikka kaiutinta liikuttelee paikasta toiseen. Ainoa SoundLink Revolven matkakaiutinperimästä muistuttava piirre on kauttaaltaan hiukan ontto ja muksahtava yläbasso, jota tosin voi hillitä esimerkiksi Spotifyn taajuuskorjaimella. Muuten toistokaistalta on hankala löytää varsinaisesti häiritseviä piirteitä, eikä kaiutin tunnu kyykkäävän mainittavasti kovemmallakaan äänenvoimakkuudella – jota mallissa kokoon nähden piisaa yllättävänkin paljon. Juuri tämän ansiosta SoundLink Revolvea on helppo kuunnella pitkäkin aikoja. Ja mikä häkellyttävintä, toistoon syventyessä tahtoo vähän väliä unohtaa, että musiikki kuuluu hädin tuskin puolen litran virvoketölkkiä isommasta laitteesta.

Kaksin aina kaunihimpi
SoundLink Revolve -kaiuttimet on mahdollista yhdistää toisiinsa Bosen Connect-sovelluksella joko ketjutettuun juhlatilaan tai stereopariksi. Tämäkään ei sinänsä ole mikään uusi ominaisuus, mutta yhteen liitettyjen matkakaiuttimien äänessä on usein selkeää eroavaisuutta. Yleisimmin tämä kuuluu stereokuvan hajanaisuutena ja äänen kiintopisteen puuttumisena.
Bose vetää kuitenkin jälleen monia kilpailijoitaan pidemmän korren, sillä SoundLink Revolve -kaiuttimien yhteistoiminta stereoparitilassa on yllättävän lähellä sitä, mitä varsinaiselta kaiutinparilta voisi odottaa. Äänitteiden tuotannossa korostuvat tilavaikutelmat, erilaiset panoroinnit sekä äänen ulottuvuudet kaikilla kolmella akselilla tulevat hyvin esiin – varsinkin, kun muistaa noudattaa kaiutinsijoittelun perussääntöjä.

Kaiuttimen päällä olevat painikkeet mahdollistavat myös älypuhelimen ohjaamisen äänikomennoilla.
Bose SoundLink Revolve on vain hiukan puolen litran tölkkiä suurempi bluetooth-matkakaiutin, joka tarjoaa aidosti ympärisäteilevää ääntä sijoituspaikastaan riippumatta.

Muutakin kuin musiikkia
Bose SoundLink Revolvella on hyvien äänentoisto-ominaisuuksien lisäksi hihassaan myös pari teknisesti nykyaikaista ässää. Ensinnäkin sen avulla voi melko luotettavasti ja laadukkaasti hoitaa puheluiden puhumisen, ja toiseksi sillä voi ohjata äänikomennoilla joko Android- tai iOS-laitteita.
Joitakin käyttäjiä saattaa hyvinkin palvella myös se, että kaiuttimen voi ruuvata mihin tahansa neljännestuuman kierteellä varustettuun telineeseen. Eikä kaiutin pienistä kolhuista ole moksiskaan, sillä sen alumiininen, strategisista paikoista pehmustettu kotelo välittää tukevan vaikutelman ja kestää IPX4-suojauksensa ansiosta myös satunnaisia roiskeita.

Yksinkertaista laatuääntä
Bosen SoundLink Revolve on osoitus siitä, että uudistumispaineesta huolimatta valmistaja pystyy tekemään äänenlaadullisesti varsin kiitettäviä ratkaisuja. Vaikka sinänsä moitteettomat tekniset ominaisuudet eivät kaikkia vakuuttaisikaan, SoundLink Revolven äänessä on edelleen sitä kilpailijoilta puuttuvaa jotain.
Koko kaistalta tasapainoinen, täsmällinen ja kaikkia musiikkityylejä palveleva mehukas toisto on edelleen Bosen tavaramerkki, ja huolimatta hiukan korkeasta hinnastaan SoundLink Revolve pystyy tarjoamaan laadukkaan äänen lisäksi myös muutaman hyödyllisen lisäominaisuuden kompaktissa ja kestävän oloisessa paketissa.

PLUSSAT JA MIINUKSET
+ Äänenlaatu (myös stereoparina)
+ Kompakti koko
+ Tukeva rakenne
– Korkeahko hinta

Bose SoundLink Revolve
Hinta: 259,95 €
Lisätiedot: www.bose.fi
Liitännät: 3,5 mm & micro-usb-b
Akunkesto: Max. 12 t (valmistajan ilmoittama)
Mitat(l x k x s): 82 x 152 x 82 mm
Paino: 660 g
Muuta: Yhdistettävissä stereopariksi tai linkitettävissä juhlatilaan toisen SoundLink Revolve -kaiuttimen kanssa Bose Connect -ohjain- sovelluksella. IPX4-roiskesuojattu, kaiutinpuheluominaisuudet, Siri- ja Google Now -ääniohjaus, yleismuotoinen kierreliitäntä, lisävarusteena saatava telakka.

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 6/2017 julkaistusta kokeilusta.
TEKSTI: Heikki Kivelä KUVAT: Valmistaja