Saksalainen highend-valmistaja Clearaudio kertoo, että sen Reference Jubilee -levysoitin on saatavana. Soittimen luvataan tarjoavan Clearaudion parasta osaamista menneestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Reference-nimi viittaa yhtiön ensimmäiseen levysoittimeen, joka oli uutuuden tavoin bumerangin muotoinen. Nyt runko on kuitenkin valmistettu puusta ja alumiinista.

Kitkan ja resonanssin luvataan olevan vähäisiä, ja vääntöä sen sijaan pitäisi olla tarjolla yllin kyllin. Näihin on päästy muun muassa 60 milliä paksulla levylautasella, jossa on käytetty materiaalina polyoksimetyleeniä. Apulautanen on puolestaan ruostumatonta terästä ja painoltaan peräti 8,5 kiloa. Lautasessa on kitkaton keraaminen CMB-magneettilaakeri.

Toiston tarkkuutta on vahtimassa valmistajan oma optinen nopeudensäätöjärjestelmä optisella tunnistimella ja nopeudensäätöyksiköllä sekä 12 bitin da-muunnin. Nopeuden tarkkuudeksi ilmoitetaan alle ± 0,05 prosenttia. Moottorina on uusi 24 voltin jännitteellä toimiva tasavirtamoottori, joka pyörittää lautasta hihnan välityksellä. Moottori on jousitettu erilleen rungosta. Sen luvataan olevana uskomattoman hiljainen. Kaikkiaan levysoittimella on painoa 22 kiloa, mikä omalta osaltaan auttaa värähtelyjen selättämisessä.

Saatavuus ja hinta Suomessa eivät ole vielä tiedossa.

www.clearaudio.de

www.hifiguru.fi