Viime vuosina monet tutut valmistajat ovat yksi toisensa jälkeen tuoneet markkinoille monihuonejärjestelmiään kukin omalla tulokulmallaan. Millainen on Denonin näkemys äänentoistoratkaisusta ilman johtoviidakkoa?

HEOS on perinyt 100 vuotta innovaatiota. Näin kertoo Denon, jolla tosin on myös pohjia puheilleen. Tunnetaanhan merkki maailman ensimmäisistä kuluttajatason cd-soittimista, kaupallisten musiikki-dvd-levyjen esittelemisestä, 5.1-kanavaisista mini-hifijärjestelmistä sekä 360-asteisista surround-äänikomponenteista muutamia mainitaksemme.
Vahva käsitys äänentoistosta tavanomaista kahden kanavan stereojärjestelmää laajempana kokonaisuutena onkin vienyt valmistajaa tuotteineen maineeseen ja menestykseen kotiteatterimarkkinoilla. Ei siis ole yllätys, että Denonin langaton HEOS-monihuonejärjestelmä onkin otettu ilolla vastaan sitten kolmisen vuotta takaperin tapahtuneen lanseerauksensa.
Saimme testattavaksemme positiivista huomiota alan medioissa herättäneet HEOS AVR -kotiteatterivahvistimen, HEOS-subwooferin sekä kaksi kappaletta kompakteja langattomia HEOS 1 HS 2 -kaiuttimia. Millaisen järjestelmän niistä saa rakennettua?

Riisuttua tyylikkyyttä
Denon HEOS AVR -kotiteatterivahvistin on eittämättä järjestelmän aivot. Käytännössä melkeinpä kaikkiin modernin olohuoneen äänen- ja kuvanreititystarpeisiin vastaava laite poikkeaa ilahduttavasti perinteisestä äärimmilleen riisutulla ulkoasullaan: vahvistimen etupaneelissa ei käytännössä ole äänenvoimakkuussäädintä lukuun ottamatta lainkaan fyysisiä ohjainpainikkeita, ei näyttöä eikä liitäntöjä. Hillitysti kiiltävän metallipinnan alaosassa on vain statuksesta ilmoitteleva ledi, joka normaalitilassa hohkaa viileän sinisenä. HEOS AVR onkin ulkoiselta designiltaan yksi markkinoiden vaikuttavampia karussa minimalistisuudessaan.
Takapuolen kytkentäpaneeli sen sijaan on perinteisemmällä mallilla, ja liittimien sijoittelun puolesta toteutus on varsin toimiva. Kaiutinlähdöt ovat tukevahkot, ja niihin saa asennettua myös banaaniliittimet. Neljä hdmi-tuloa ovat yläreunassa sulassa sovussa, ja niihin voi kytkeä myös hiukan paksummalla suojauksella varustettuja kaapeleita. Muut liitännät mukailevat standardeja.
Painotuksesta nykyaikaan kertoo virittimen ja kuuloke- sekä levysoitinliitäntöjen puuttuminen ja vain yksi analoginen rca-tulo. Vahvistin on myös tehty asennettavaksi, ohjattavaksi ja säädettäväksi HEOS-ohjainsovelluksella, vaikka yksinkertaisimpia komentoja voikin antaa mukana tulevalla kaukosäätimellä. Erityistä on vielä sekin, että HEOS AVR -vahvistimeen voi kytkeä kaiuttimia myös langattomasti aina kokonaisen 5.1-kanavaisen surround-järjestelmän vaatimuksiin saakka.

HEOS-ohjainsovellus toimii järjestelmän kaukosäätimenä. Sen kautta voitoistaa mediaa muun muassa keskeisimmistä suoratoistopalveluista tai ulkoisista laitteista. Myös korkean resoluution musiikkitiedostot ovat laajasti tuettuja.
Samaan langattomaan verkkoon kytketyt aktiiviset HEOS-
monihuonejärjestelmän laitteet ovat parilla hipaisulla yhdistettävissä toisiinsa tai erotettavissa oman mediansa toistamiseen. Laitteet voi myös nimetä yksilöllisesti.
Tarkempien asetusten määrittely vaatii tutustumista HEOS-ohjainsovelluksen valikoihin. Kaikki keskeisimmät ominaisuudet ovat toki muokattavissa, mutta toiston hienosäätöön voi mennä tovi.

Älykkäästi säädettävä
Äkkiseltään ajateltuna HEOS AVR:n tapainen, ulkoisista painikkeista ja säätimistä riisuttu toteutus saattaa vaikuttaa epäkäytännölliseltä – varsinkin, jos lihasmuistiin on tarttunut yksinkertaisimpien toimenpiteiden hoitaminen suoraan ohjauspaneelista.
Näin ei kuitenkaan ole, ei edes yleisellä tasolla, sillä suurin osa moderneista kotiteatterivahvistimista otetaan käyttöön joko television kautta tapahtuvalla valikkoseikkailulla tai vastaavasti ohjainsovelluksella, joka Denonin tapauksessa on brändin mukaisesti lyhyen ja ytimekkään nimen saanut HEOS.
Keskeisimpien kilpakumppaneidensa näkemyksiin verrattuna HEOS-ohjainsovellus ei varsinaisesti poikkea hyväksi havaituista toteutustavoista. Sovellus osaa avustaa keskeisimpien alkusäätöjen
tekemisessä, eikä äänen- ja kuvantoistotekniikasta hiukan jujulla oleva käyttäjä joudu käymään läpi kovin mahdotonta valikkorumbaa löytääkseen kaikki olennaisimmat säätöparametrit.

Modernisti suunniteltu Denon HEOS AVR -vahvistin tarjoaa keskeisimmät kytkentämahdollisuudet
niin äänen kuin kuvankin toistoon ja läpivientiin.
Denon HEOS AVR:n etupaneeli on riisuttu kaikista tavanomaisista säätimistä. Mukana on vain
äänenvoimakkuuspotikka ja alaosan hillitysti hohtava statusvalo.

Kätevä käytössä
Kun käyttäjä on tullut ensin sinuiksi ohjainsovelluksen kanssa ja saanut kaikki kaiuttimet toimimaan sulassa sovussa, itse HEOS-järjestelmään on helppo päästä sisälle. Testissämme käytimme sovellusta iPhone SE -älypuhelimen kautta yhdistettynä langattomaan verkkoon, eikä yhteyskatkoksia tai hyytymisiä esiintynyt.
Esimerkiksi surround-järjestelmän takakaiuttimiksi määritellyt HS 2 -kaiuttimet oli helppo irrottaa esimääritellystä asetelmasta ja ohjata niille eri mediaa. Näin siis esimerkiksi pääkaiuttimet ja subwoofer voivat jatkaa televisioäänen toistoa olohuoneessa, kun taas HS 2 -kaiuttimen voi napata mukaan vaikka terassille soittamaan kesken jäänyttä podcastia. HS 2 -malli on kosteussuojattu, ja siihen on lisävarusteena saatavilla noin sadan euron hintainen Go Pack -akku, jolla kaiutin soi valmistajan ilmoituksen mukaan noin kuusi tuntia.

Denon HEOS 1 HS 2 -kaiuttimet(ovh. 247,90 euroa/kappale) sopivat hyvin HEOS- monihuonejärjestelmän surround-kaiuttimiksi. Niiden toistossa on tarpeeksi tekniikkaa ja potkua myös itsenäiseen toimintaan. HS 2 -kaiutin onkin helppo ottaa mukaan vaikka ulos lisävarusteena saatavan HEOS 1 Go Pack -akun (ovh. 99,90 euroa) kanssa.
HEOS Subwoofer(ovh. 729,90 euroa) on Denonin monihuonejärjestelmään luontevasti istuva ratkaisu matalien taajuuksien asianmukaiseen toistoon. Ohut refleksikotelo on helppo sijoittaa hiukan tiukempaankin paikkaan, ja subwooferin toiston voi määritellä tarkasti HEOS ohjainsovelluksella.

Helppoa monihuonetoistoa
Denon HEOS AVR on monessa mielessä pitkälle viety ja moderni kotiteatterivahvistin. Se mahdollistaa kokonaisen 5.1-järjestelmän luomisen langattomasti mutta myös perinteisin kaiutinliitännöin.
Kaiuttimien ja lisälaitteiden määrästä riippuen HEOS AVR skaalautuu olohuoneen kokoisen surround-äänijärjestelmän aivoiksi television tai videoprojektorin yhteyteen, mutta siitä voi näppärästi irrottaa palasia myös muualle kotiin siirrettäväksi. Tämä onkin toimivan monihuonejärjestelmän ydinosaamista, ja Denon HEOS hyvä esimerkki siitä, että se myös toimii kompaktissa ja tyylikkäässä paketissa.
Vaikka HEOS-järjestelmä ei kykenekään kilpailemaan hintavampien av-asennusten kanssa, se sisältää silti kosolti ominaisuuksia ja toimintoja astetta helpomman järjestelmän kasaamiseen ja mikä tärkeintä, viihteestä nauttimiseen. Ilman hankalia säätöjä ja ylimääräisiä johtoja.

Denon HEOS AVR
Hinta: 929,90 €
Edustaja: Simex Oy
Lisätiedot: www.denon.fi
www.simex.fi
Toimintaperiaate: 5.1-kanavainen av-viritinvahvistin
Lähtöteho (8/6/4 Ohm):50/65/100 W
Tulot: 4x HDMI (HDCP 2.2), 1 x rca, 1 x
3,5 mm, digitaalinen optinen &
koaksiaalinen, usb-a, bluetooth,
wifi, ethernet
Lähdöt: 1 x HDMI (ARC), sub out
Kaiutinliitännät: Vasen, oikea, keskikanava, vasen
surround, oikea surround
Mitat(l x k x s): 434 x 90 x 277 mm
Paino: 6 kg
Muuta: Kaukosäädin, HEOS-ohjainsovellus

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 6/2017 ilmestyneestä kokeilusta.
TEKSTI: Heikki Kivelä KUVAT: Valmistaja