Myös sydämen sykettä mittaavat aktiivisuusrannekkeet ovat alkaneet yleistyä, ja niitä saa jo reilusti alle sadalla eurolla. Hankimme kokeiltavaksi tällaisen alle 60 euron laitteen.

Aktiivisuusrannekkeet ja sykemittarit lisäävät tutkitusti sekä ihmisten kiinnostusta omaa kuntoaan kohtaan että aktiivisuutta liikkua.
Aktiivisuusrannekkeet mittaavat käyttäjän liikkumista pääasiassa liikeanturien avulla. Liikkeiden perusteella laite päättelee liikkumisen muodon (kävely, juoksu, portaiden nousu tai lasku, nukkuminen) sekä energian kulutuksen ja kertoo käyttäjälle tämän aktiivisuudesta. Useimmat laitteet kytketään bluetoothilla langattomasti älypuhelimeen, johon asennettu sovellus kerää ja analysoi tietoa liikkumisesta. Tietoa on mielenkiintoista seurata, ja sovellus voi jopa antaa kehotuksia liikkua enemmän.
Sykettä mittaamalla saadaan liikkumisesta ja jopa terveydentilasta vielä tarkempaa tietoa. Lepo- ja maksimissykkeen sekä sykkeen vaihtelun perusteella voidaan päätellä kuntoa ja kunnon kehittymistä.
Sykemittarit mittaavat sykettä pääsääntöisesti sydämen toimintaa ohjaavan hermosignaalin sähköimpulssin muutoksen perusteella. Rintakehälle sijoitettava anturi havaitsee nämä muutokset ja laskee sen perusteella sydämen sykkeen. Tämä mittaustapa on erittäin tarkka, ja se havaitsee sykkeen muutokset jopa muutaman sykkeen välillä.
Rintakehällä pidettävä anturi kiinnitysremmeineen saattaa olla epämukava, ja se pitää aina myös pestä jokaisen käytön jälkeen. Sen paikoilleen laittaminenkin on oma hommansa.
Sykettä voidaan mitata myös helpommin suoraan ranteesta tai jopa korvasta. Tämä tehdään havainnoimalla veren happipitoisuuden aiheuttamaa muutosta valon heijastavuudessa.

Optisissa, yleensä ranteesta mittaavissa sykemittareissa käytetään kahta vihreää valoa säteilevää lediä. Vihreää siksi, että verisolujen punainen väri johtuu nimenomaan siitä, että se imee tehokkaimmin vihreän valon aallonpituutta.

Runsaasti ominaisuuksia
Mi Band 2 on markkinoiden edullisimpia sykettä mittaavia aktiivisuusrannekkeita. Kompaktin kokoisessa laitteessa on pieni oled-näyttö, jossa on kosketusherkkä alue näytön tilojen vaihtamiseen ja viestien kuittaukseen. Elektroniikan sisältävä näyttöyksikkö
painetaan kiinni silikonirannekkeeseen (saatavana useita värejä ja jopa metalliranneke), ja se irrotetaan rannekkeesta latausta varten. Lataus tapahtuu usb-laturiin liitettävällä pienikokoisella telakalla. Akku latautuu täytteen jopa alle kolmessa tunnissa, ja 70 milliampeeritunnin litiumpolymeeriakku tarjoaa jopa 25 päivän käyttöajan riippuen siitä, miten paljon käyttää jatkuvaa sykkeen mittausta. Kun sykemittausta piti päällä jatkuvasti, myös yöllä, riitti akussa silti virtaa jopa 10 päiväksi. Tämä on erinomainen suoritus.
Ranneke lähettää tiedot bluetooth-yhteyden kautta Android- ja iOS-älypuhelimiin asennettavalle Mi:n omalle Mi Fit -sovellukselle, joka analysoi ja kerää datan talteen. Se vaatii rekisteröitymisen
mutta ei kerää tietoja palvelimille, vaan tiedot jäävät puhelimeen.
Mi Fit -sovellus tarjoaa normaalin aktiivisuusseurannan – eli päivän aikana liikkumisen ja energiankulutuksen – lisäksi sykkeen mittauksen urheiluharjoitusten aikana. Tällöin sovellus käyttää puhelimen gps-paikannusta esimerkiksi juostun matkan mittaamiseen ja näyttää reitin kartalla.
Sovelluksen ominaisuudet ovat sinänsä runsaat mutta joiltain osin keskeneräiset. Esimerkiksi
Behavior Tagging -toiminnolla voidaan tallentaa tietoa liike- ja syketietoa, mutta sitä ei pääse katsomaan missään. Tämä olisi mielenkiintoista esimerkiksi unen seurannan aikana.
Laitteelle on tarjolla myös kolmansien osapuolien sovelluksia, joista voidaan mainita esimerkiksi Notify & Fitness, joka osoittautui ainakin lyhyessä katselmuksessa valmistajan sovellusta monipuolisemmaksi. Erityisesti mahdollisuus pitää sykkeen mittaus jatkuvasti päällä on hyvä ominaisuus. Tosin toimintojen runsaus on tässäkin lähes hengästyttävää. Mi Fitin oma sovellus on oltava myös asennettuna ja pidettävä aktiivisena samaan aikaan, vaikka siitä huolimatta tietojen synkronointi ei aina tapahtunut automaattisesti.
Jos sykkeen jatkuva mittaus kiinnostaa, niin siihen löytyy myös kaksi erillistä sovellusta: ilmainen Mi Heart Rate ja maksullinen Mi Band Tools (vain Androidille), jossa on myös muita toimintoja.
Mi Band 2 ei ole ainakaan suoraan yhteensopiva yleisimpien kuntoilusovellusten, kuten Endomondon, Sports Trackerin tai Runkeeperin kanssa. Saimme sykkeen näkyviin käynnistämällä ensin Mi Fitin juoksuharjoitustilan ja sen jälkeen Endomondon, mutta sykkeen mittauksessa ilmeni silti pientä pätkimistä.
Mi Fitin sykkeen mittaus toimii sinänsä hyvin, mutta välillä sykkeen muutokset vaikuttavat liian suurilta ja eroa todelliseen saattaa olla 5–10 prosenttia. Tarkkuus riittää silti hyvin sykkeen ja aktiivisuuden seurantaan.

Fokus perusaktiivisuudessa
Mi Band 2 -aktiivisuusranneke ja Mi Fit -sovellus tarjoavat monipuoliset eväät oman aktiivisuuden seurantaan. Sykkeenmittaus laajentaa käyttöä myös kuntoiluun. Teoriassa sykettä saa mitattua
myös unen aikana, mikä on mielenkiintoista tietoa. Omalla sovelluksella tätä tietoa ei saa kuitenkaan ulos analysoitavaksi. Laite ja sovellus eivät ole valitettavasti myöskään yhteensopivia yleisimpien kuntoilusovellusten kanssa.
Vakavaan kuntoilukäyttöön laite ja sovellukset eivät ole parhaimmillaan, mutta jos haluaa edullisen ja monipuolisen sykkeen mittauksella varustetun aktiivisuusrannekkeen, niin tässä sellainen.
Mainittakoon vielä, että laite oli myös mukana saunassa ja avantouinnissa ilman ongelmia.

+ Edullinen hinta
+ Jatkuva sykkeen mittaus
+ Sovellusten monipuolisuus
+ Akkukesto
+ IP67-suojaus
– Sovellukset varauksin
– Sykkeen mittauksen vaihtelu
– Ei yhteensopiva yleisimpien liikuntasovellusten kanssa

Mi Band 2
Laitetyyppi: Aktiivisuusranneke
Valmistaja: Xiaomi
Hintaluokka: 50–60 €
Edustaja: Wits Oy
Lisätietoja: www.wits.fi
Yhteensopiva sovellus: Mi Fit
Käyttöjärjestelmät: Android (>4.4) ja iOS (>7.0)
Vesitiivis: Kyllä
IP-sertifikaatti: IP67
Bluetooth-versio: 4.0
Näytön tyyppi: Oled
Ohjaus: Kosketuspainike / sovellus
Akku: 70 mAh litiumpolymeeri
Latausaika: n. 3 t
Akun kesto: 10–25 vrk
Ominaisuudet: Askelmittari, unen seuranta, sykemittari, gps (sovellus), puhelu- ja viesti-ilmoitukset, kello, herätykset, muistutukset, energian kulutus, akun varaustila
Muuta: Lisävarusteena eriväriset vaihtorannekkeet ja metalliranneke.
Vaihtoehtoiset sovellukset: Notify & Fitness, My Heart Rate, Mi Band Tools

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 3/2017 ilmestyneestä kokeilusta.
TEKSTI & GRAFIIKKA: Teppo Hirvikunnas KUVAT: Valmistaja