Elac ottaa kaiken irti älyajasta ja tarjoaa mahdollisuuden subwoofereiden automaattiseen kalibrointiin ohjainsovelluksen avulla.

Testasimme edellisessä numerossamme Elacin tuoreen Element-sarjan integroidun vahvistimen EA101EQ-G:n sekä suunnittelijalegenda Andrew Jonesin ohjauksessa syntyneet Uni-Fi BS U5 Slim -jalustakaiuttimet. Yhdistelmästä jäi kaiken kaikkiaan hyvin positiivinen tuntuma, johon vaikutti olennaisesti mukana seuranneen kalibrointisovelluksen hienosäätömahdollisuudet.
Moneen pystyvät mutta kooltaan rajalliset BS U5 Slim -kaiuttimet kyllä vakuuttivat laadullaan, mutta ymmärrettävistä syistä niiden 5,25-tuumaiset alumiinikartioiset wooferit eivät napakasta iskustaan huolimatta voi toistaa nykymusiikin aivan matalimpia taajuuksia – siinä missä koaksiaaliperiaatteella toteutettujen kaiuttimien diskanttitoisto oli luokassaan hämmästyttävän hyvä.
Saimmekin Elacin Suomen-edustajalta Scanteknikiltä kuunneltavaksemme myös saksalaisvalmistajan Debut-sarjan aktiivisen S10EQ-subwooferin, Andrew Jonesin nimissä sekin.

Sopivasti kaikkea
Elac S10EQ ei ole varsinaisesti kovin pieni subwoofer, mutta kanttiinsa 343-millimetrisen ja 14,1 kiloa painavan kotelon saa kuitenkin melko vaivattomasti istumaan huoneen nurkkaan. Ulkonäöltään musta muovipinta ja metalliritilän takana etupuolella möllöttävä 10-tuumainen elementti eivät ole sieltä esteettisimmästä päästä, mutta ratkaisut vaikuttavat hintaluokan kannalta perustelluilta. Sisustusystävällisempiäkin malleja toki löytyy, ja vaikka S10EQ joutuukin kilpailussa niitä vastaan hiukan tiukille, pistää se äänenlaadussa kampoihin täyttä päätä.
Paperilla S10EQ on melko tavanomainen subwoofer niin tekniikaltaan kuin toteutukseltaankin.
Kuten sanottua, siinä on yksi 10-tuumainen paperikartioinen elementti sekä alaspäin suunnattu, niinikään 10-tuumainen passiivisäteilijä. Elac ilmoittaa mallin toistavan taajuudet haarukassa 28–150 hertsiä, ja jakotaajuus on säädettävissä 50–150 hertsin välillä. Jatkuvaa tehoa subwooferin BASH-hybriditekniikalla toteutettu vahvistin antaa 200 wattia, ja valmistajan mukaan piikkiteho voi olla 400 wattia. Teoriassa näillä, melko säädyllisillä lukemilla pääsee kuitenkin jo pitkälle ainakin tavanomaisessa huoneessa.

Kotelo on refleksiviritetty sen pohjassa olevalla 10-tuumaisella passiivisäteilijällä. Se auttaa bassotoiston vahvistamisessa alimmilla taajuuksilla.
S10EQ on hyvin yksinkertainen aktiivisubwoofer. Sen takapaneelissa on vain rca-tulo, usb-liitäntä huoltotoimenpiteitä varten,resetointikytkin sekä paikka virtajohdolle.

Säädöt kohdilleen älykkäästi
S10EQ-mallista erityisen tekee kuitenkin sen mainio ohjain- ja huonekalibrointisovellus, joka on saatavilla ilmaiseksi Android- ja iOS-älylaitteille. Ensinnäkin se tekee subwooferin asennuksesta ja säätämisestä äärimmäisen helppoa, ja toisekseen automaattikalibroinnilla on hämmästyttävän positiivisia vaikutuksia ääneen.
Elac SUB Control -sovellus ohjaa käyttäjän kädestä pitäen oikeiden asetusten äärelle ja on intuitiivinen sekä helppo käyttää. Toisaalta sen kautta voi vaikuttaa yksityiskohtaisemmin myös kehittyneempiin asetuksiin, kuten alipäästösuodattimen taajuuteen, vaiheeseen ja viiveeseen. Myös parametrinen taajuuskorjain on käytössä, joten subwooferin äänen saa tarvittaessa sovitettua pääkaiuttimiin ja kuuntelutilaan hyvinkin tarkasti.

Näppärä ekosysteemi
Testasimme S10EQ:n yhdessä jo tutuksi tulleiden EA101EQ-G-integroidun ja BS U5 Slim -kaiuttimien kanssa. Tämä oli sinänsä helppoa ja johdonmukaista, koska myös vahvistimen mukana tulee oma ohjainsovelluksensa, jolla minkä tahansa sub out -lähtöön liitetyn subwooferin voi sijoittaa osaksi järjestelmää. Käytännössä ohjainsovellus määrittelee pääkaiuttimien ja subwooferin välisen jakotajuuden, ja subwooferin tasoa voi myös nostaa tai laskea erikseen.

Hyvää synergiaa
Integroidusta vahvistimesta, jalustakaiuttimista ja subwooferista koostuvan Elac-yhdistelmämme tapauksessa palaset asettuivat kohdalleen erittäin luontevasti. Tämän kuuli parhaiten pääkaiuttimien ja subwooferin välisenä saumattomuutena, kun syventyi silmät kiinni musiikin pariin sopivassa kuuntelupisteessä. Yleisellä tasolla pääkaiuttimien äänikentän tulisi olla avara ja kolmiulotteinen, eikä subwooferin osuuteen tarvitsisi oikeastaan kiinnittää edes huomiota. Juuri tätä Elac parhaimmillaan tarjosi.
Kun taas subwooferia kuritti erityisellä tarkkuudella, se osoittautui olevansa varsinkin hintaluokassaan asianmukaisten säätöjen jälkeen melko ketterä kapistus. Onkin vaikea kuvitella, etteikö se istuisi hyvin esimerkiksi vähän suurempien lattiakaiuttimien yhteyteen. Eikä S10EQ:n kanssa tarvitse välttämättä huolehtia av-viritinvahvistimen kyvyistä, sillä subwoofer osaa kalibroida itsensä automaattisesti. Riittää, kunhan pääkaiuttimien signaali kulkee jonkinlaisen ylipäästösuodattimen lävitse.

SUB Control -ohjainsovelluksen päävalikosta löytyvät subwooferin tasonsäätö sekä mykistys ja esimääritellyttilat musiikille, elokuville ja bassotoistoltaan hillitymmälle night-toistolle.

Helppoa ja älykästä
Elacin S10EQ on perusvarma ja hyvällä tavalla yksinkertainen subwoofer, joka saa kuitenkin huomattavia etuja SUB Control -ohjainsovelluksestaan. Huonosti säädetty subwoofer kun voi olla taitamattomissa käsissä lähes riski äänentoistokokonaisuuden tasapainoa ajatellen, eikä kaiutinta sinänsä voi syyttää huonoista säädöistä.
S10EQ ohjainsovelluksineen onkin erityisesti asiaan perehtymättömälle pomminvarma ratkaisu saada subwoofer saumattomaksi osaksi äänentoistoketjua ilman toistoa häiritseviä tekijöitä. Ja mikä tärkeintä, itse subwooferin suorituskyky vastaa heittämällä myös vähän vaativampaan bassonnälkään.

+ Ällistyttävän hyvä ohjainsovellus
+ Perusvakuuttava suorituskyky
+ Asennuksen ja säätämisen helppous
–Vaatimaton ulkonäkö

Elac S10EQ
Hinta: 599 €
Edustaja: Scanteknik
Lisätiedot: www.elac.fi
www.scanteknik.fi
Toimintatapa: Aktiivinen
Elementit: 10” (+ 10” passiivisätelijä)
Taajuuskaista: 28–150 Hz
Jakotaajuus: 50–150 Hz (säädettävä)
Vahvistin: BASH
Teho (RMS/maksimi): 200 W / 400 W
Tulot: 1 x lfe in (rca)
Mitat(l x k x s): 343 x 343 x 343 mm
Paino: 14,1 kg
Muuta: Elac SUB Control -ohjainsovellus

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 6/2017 julkaistusta kokeilusta.
TEKSTI: Heikki Kivelä KUVAT: Valmistaja