Kun puhutaan subwoofereista, jenkkimerkki SVS ei paljon esittelyjä kaipaa. Sen uutuusmallit päivityksineen kohottavat bassotoiston jälleen uuteen potenssiin. Suorituskyky ja kytkentämahdollisuudetkin ovat hintaluokassaan jotain aivan uutta.


Vuonna 1998 perustettu SVS on alusta saakka pitänyt huolta siitä, että sen valmistamat subwooferit vastaavat vaativampaankin makuun mutteivät maksa mansikoita. Tuoreet pidetyn 1000-sarjan mallit SB-1000 Pro ja PB-1000 Pro vievät tämän konseptin aivan uudelle tasolle. Nyt nimittäin tarjolla on moninkertaisesti kalliimpien subwoofereiden toteutusta ja tekniikkaa huomattavasti edullisempaan hintaan: suljettu SB-1000 Pro maksaa vain 699 euroa ja refleksiperiaatteella toimiva sisarmalli PB-1000 Pro vain satasen enemmän, 799 euroa.

Molemmissa malleissa on valmistajansa uusin 12-tuumainen laajan liikeradan subwoofer-elementti sekä Sledge STA-325D -vahvistin, joka tarjoaa 325 watin rms- ja 820 watin piikkitehon. Olennaisessa osassa on myös Analog Devicesin digitaalinen signaaliprosessointi. Koko komeutta komennetaan SVS:n omalla, runsaasti kehutulla ohjainsovelluksella – ensimmäistä kertaa budjettiluokassa.

Apple- ja Android-laitteille ilmaiseksi saatavilla oleva ohjainsovellus mahdollistaa muun muassa äänenvoimakkuuden, parametrisen taajuuskorjaimen, jakotaajuuden, vaiheen, polariteetin sekä huonekorjauksen säädön tarjoten samalla mahdollisuuden tallentaa esiasetukset erilaisille ohjelmalähteille ja medioille, kuten musiikille, leffoille, peleille ja niin edelleen.

Vaikka suljettu SB-1000 Pro ja refleksiaukollinen PB-1000 Pro ovat nimiensä puolesta melko identtiset, ne poikkeavat ratkaisevasti toisistaan toteutuksensa osalta. Tämä näkyy ennen muuta ulkonäössä ja massassa. Yleisesti ottaenhan koteloltaan suljettu subwoofer tarjoaa tyypillisesti ei ihan niin matalalle ulottuvan mutta täsmällisemmän ja kontrolloidumman toiston, joka toimii paremmin musiikin kanssa. SB-1000 Pron tosin luvataan toistavan aina 20 hertsiin saakka, mikä kyllä riittää loistavasti myös leffaäänelle.

Refleksiaukolliset subwooferit, kuten PB-1000 Pro, puolestaan toistavat vielä matalammalle, jopa ihmisen kuuloalueen alarajan tuolle puolen. PB-1000 Pro ei tee tässä suhteessa poikkeusta, sillä sen luvataan ulottuvan standarditilassa 17 hertsiin ja tulpattuna 19 hertsiin.

Pähkinänkuoressa siis voidaan sanoa, että jos kuunteluhuoneesi on paremminkin keskikokoinen kuin suuri ja haluaisit mieluummin hiukan kompaktimman subwooferin, suljetulla SB-1000 Prolla pääsee hyvin pitkälle mitä tulee äänenpaineeseen ja -laatuun – ja samalla säästät 100 euroa. Jos taas kuuntelutilalla on hiukan enemmän pinta-alaa, refleksiaukollinen ja matalammalle toistava PB-1000 Pro on suositeltavampi valinta.

Käyttöönoton ja liitettävyyden kannalta molemmat subwooferit ovat hyvin samankaltaisia – ja yksinkertaisia. Takapaneelista löytyy linjatasoinen stereotulo (joista oikeanpuoleinen kanava toimii lfe-ottona) ja linjatasoinen stereolähtö sekä myös kaiutintasoinen tulo vaihtoehtoisena kytkentätapana.

Vaikka subwoofereiden ohjaus onnistuukin luontevammin aiemmin mainitun sovelluksen avulla kuuntelupisteestä käsin, perusasetukset ovat säädettävissä myös liitinpaneelista. Takaa löytyy lisäksi liitäntä SVS:n SoundPath Wireless Audio Adapterille, jonka erikseen hankkimalla subwooferin saa vastaanottamaan signaalin langattomasti.

SVS SB-1000 Pro maksaa 699 euroa ja PB-1000 Pro 799 euroa. SVS-subwooferit löydät Audiokaupasta.

Katso tästä video SVS 1000 Pro -sarjan subwoofereista: