Kuulokekuuntelun voi viedä aivan uudelle asteelle analysoimalla vaikkapa omien suosikkimallien suorituskykyä mittamikrofonilla ja sopivalla ohjelmistolla. Eikä touhu edes maksa maltaita, kuten miniDSP:n EARS osoittaa!

Teksti: Heikki Kivelä / Kuvat: Valmistaja
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin AVPlus-numerossa 5/2018.

Vakavampi kuulokeharrastaja saattaa ennemmin tai myöhemmin pohtia, miltä tietyt kuulokkeet oikeastaan kuulostavat ja miksi. Siinä missä osa kuulokkeista on viritetty mahdollisimman neutraaliksi ja toistoprofiililtaan tasaiseksi, osassa taas voi olla huomattaviakin korostumia eri kohdissa toistokaistaa.

Jos kuulokkeiden toistoon haluaa todella pureutua, on syytä harkita niiden mittaamista. Se taas on ollut jokseenkin hintavaa puuhaa, sillä mittauskäyttöön soveltuvat keinopäämikrofonit maksavat sievoisia summia. Moni käsistään kätevä onkin joutunut rakentamaan itse sopivan telakan kuulokkeiden mittaamista varten, mutta nyt asianmukaisen mittauslaitteen voi hankkia kuka tahansa.

Mekin hankimme käyttöömme hongkongilaisen miniDSP:n tuoreen EARS-mittamikrofonin, joka on ikään kuin riisuttu versio kalliista keinopäämikrofoneista. Sen perustoiminta-ajatus on kuitenkin sama: tukevan metallirakenteen sisään on asennettu kaksi pallokuvioista elektreettimikrofonia, joiden ympärillä on silikonista tehdyt korvat. Tällainen asetelma jäljittelee hyvin autenttista kuulokekuuntelutilannetta, jossa korvanlehdet luonnollisesti vaikuttavat toistoon.

EARS eli Earphone Audio Response System kytketään tietokoneeseen usb-kaapelilla, jolloin se toimii myös perinteisenä ulkoisena mikrofonina (ja mahdollistaa muun muassa binauraalisten äänitysten tekemisen). Järjestelmän taajuuskaista ulottuu 20 hertsistä 20 kilohertsiin ja kattaa siten käytännössä ihmisen teoreettisen kuuloalueen. Lisäksi kummallekin (oikean- ja vasemmanpuoleiselle) mikrofonille on sarjanumeroon perustuva uniikki kalibrointitiedostonsa, jonka voi ladata valmistajan verkkosivuilta. Tämä kalibrointitiedosto syötetään valittuun analysointiohjelmistoon, esimerkiksi ilmaiseksi saatavilla olevaan REW:iin. Saatavilla on jopa erilliset kalibrointitiedostot sekä sankakuulokkeille että korvakäytävän sisään asetettaville in ear -malleille.

Esimerkki mittauksista: vertailussa kaksi miniDSP:n mukaan budjettiluokkaista kuuloketta. Eroavaisuudet taajuusprofiilissa ovat merkittävät etenkin diskanttitoistossa.

Miksi mitata?

Yksi valmistajan itsensä esiin nostamista käyttötarkoituksesta EARS-järjestelmälle on mahdollisuus vaikuttaa kuulokkeiden toistoon taajuuskorjauksen avulla. Tähän taas päästään mittaamalla ensin kuulokkeiden toisto. Ilahduttavaa kyllä, valmistaja tarjoaa varsin seikkaperäisen mutta ymmärrettävän ohjeistuksen prosessin vaiheista kotisivuillaan.

Onnistuneet mittaukset kertovat, millaisilla parametrisen taajuuskorjaimen asetuksilla kuulokkeiden luonnollisen toiston korostumia tai vaimenemia voi ja kannattaa tasoittaa. Sikäli kun käyttäjällä on hallussaan esimerkiksi miniDSP:n HA-DSP-kuulokevahvistin (josta lisää AVPlussan numerossa 8/17), mittaustulokset voi tuoda suoraan kuulokevahvistimen ohjainsovellukseen, ja kas, toistoprofiili on suoraan korjattu.

Sen jälkeen toiston tonaalista balanssia voi vielä hienosäätää omaan makuun sopivaksi kuulokevahvistimen basso- ja diskanttisäätimillä, mutta itse kuulokkeiden toiston pitäisi olla mittaustulosten sisäänajon jälkeen huomattavasti tasaisempaa laatua.

Tämä taas on loistava mahdollisuus parantaa muuten mukavien kuulokkeiden toistoa entisestään – ja saada samalla tarkempaa tietoa kuulokkeiden todellisesta toistoprofiilista.

miniDSP EARS

Hinta: 195 € (sis. toimituksen)
Edustaja: Aaninen (www.aaninen.fi)
Lisätiedot: www.minidsp.com
Mikrofoni: 6 mm elektreettimikrofoni, pallokuvio
Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
USB: Ajuriton USB Audio Class 1.0
Resoluutio: 48 kHz/24-bit
Yhteensopivat käyttöjärjestelmät: Windows, Mac & Linux
Paino: 1,3 kg
Mitat (l x k x s): 215 x 415 x 206 mm

Silikonista tehdyt korvat jäljittelevät autenttisesti korvanlehtien vaikutusta kuulokekuunteluun. Keskipalkissa sijaitsee laitteen usb-liitin ja neljä dippikytkintä, joilla määritellään mikrofonien gain-asetukset.