Focal julkaisi viime vuonna Listen-kuulokesarjan, joka on kerännyt positiivista palautetta. Nyt mallisarjaa on täydennetty langattomalla bluetooth-mallilla.

Nykyisin musiikkia kuunnellaan paljon muualla kuin kotistereoiden ääressä. Niinpä ranskalainen Focalkin laajensi Listen-mallisarjaansa langattomalla versiolla. Sarja on jatkoa Spirit Onelle, jotka olivat valmistajan ensimmäiset kuulokkeet.
Listen Wireless -mallin tunnistaa Focaliksi silmänräpäyksessä. Lankamallin metallivärin sijaan kuulokeosien väri on kiiltävä musta. Sanka puolestaan on mattapintainen. Mustaa kokonaisuutta piristää vielä kuulokkeiden punainen sisäosa. Kiiltävien ja himmeiden pintojen vaihtelu näyttää
tyylikkäältä, vaikka kuulokeosat imevätkin itseensä jokaisen sormenjäljen.
Toistosta huolehtii 40-millimetrinen titaani/Mylar-elementti. Bluetooth on versiota 4.1 ja tukee kosketuksella tapahtuvaa nfc-parinmuodostusta sekä äänenlaatua parantavaa aptX-koodekkia. Vastamelutoimintoa ei ole. Sisäänrakennettuna on kaksi mikrofonia.
Langattomissa kuulokkeissa yksi tärkeimmistä seikoista on akunkesto. Se puoli onkin hoidettu Listen Wirelessissä hyvin, sillä akun luvataan riittävän kuuntelussa 20 tuntia – riippuen käytetystä äänenvoimakkuudesta.
Varusteina on kaikki tarpeellinen mutta ei ylimääräistä luksusta. Kuulokkeita voi käyttää akun hyydyttyä myös passiivisina, joten mukana tulee irrotettava plugijohto. Matkakäyttöä varten on topattu kantopussi ja latausta varten micro-usb-johto. Kuulokkeet pystyy taittamaan kasaan matkakäyttöä varten mutta ei täysin litteäksi.

Matkaa varten Focal Listen Wireless -kuulokkeet pystyy taittamaan pienempään tilaan. Mukana tulee topattu kuljetuspussi, mutta muuten varustelu keskittyy vain välttämättömimpään.

Äänenlaatu hurmaa
Vaatimattomasta varustelusta huolimatta äänenlaadussa ei ole tingitty. Lempilevyjään huomasi kuuntelevansa uusin korvin, ja tunne oli lähes poikkeuksetta sama – vangitseva innostus.
Matala basso tujahtaa mukavasti, samoin lattiatomi. Kaivamalla aivan alimmista bassoista löytyy lievää kumisemistaipumusta. Siihen kuitenkin tarvitaan materiaalia, jossa bassoa on raskaasti, esimerkiksi Massive Attackin Angel. Yläbassot soivat poikkeuksellisen miellyttävästi. Esimerkiksi basistin työskentely saa ansaittua huomiota. Löperö basisti jää kiinni armotta.
Aluksi tuntui vaikealta löytää mitään levyä, mikä ei kuulokkeilla toimisi. Rockia, studiossa huippuunsa hiottua poppia, asennemetallia, progressiivista housea, naista ja kitaraa, flamencoa, free jazzia. Kaikki toimi, ja lempparilevyjen jo ehtyneeksi luulluista lähteistä alkoi pulputa uutta nannaa. Testasimme myös, millä tavoin toimii kuraisilla peltihallisoundeilla äänitetty metalli. Sama juttu, sekin vangitsi mukaansa.
Keskialueella piano toimii ylipäätään hyvin, mutta sähkökitaran kohdalla löytyi myös levyjä, jotka eivät kuulosta niin hyviltä. Erityisen hyvin toistuivat sellaiset äänitteet, joiden kitarasoundissa on yläkeskialueen heleyttä tai muroa. Jos kitarasoundi on lähtökohtaisesti hieman tumppu, se ei innosta samalla tavalla. Kuulokkeet tuntuivat toimivan myös paremmin bändin tai synteettisen musiikin kuin sinfoniaorkesterin kuuntelussa. Lauluosuudet eivät myöskään olleet niin hunajaisia kuin muu toisto.
Diskantit erottuvat hyvin mutta ovat pehmeäsävyiset ja rasittamattomat. Kuulokkeet seuraavat mukana kovemmassakin peltien paiskomisessa, ja tiukka flamencokitaran kuritus pysyy kasassa.

Jos haluat rakastua uudelleen...
Osasimme odottaa jonkin verran keskivertoa parempia kuulokkeita, mutta Listen Wirelessien hauskuus pääsi silti yllättämään. Maukkaita yksityiskohtia löytyy joka taajuusalueelta. Parhailla levyillä – esimerkiksi Roxy Musicin Avalonilla – tuntuu, että mihin yksityiskohtaan kiinnittääkin huomionsa, se vangitsee. Erityisen kotonaan kuulokkeet ovat kappaleissa, joissa on artikuloivaa bassokitaraa, heleää kitaraa ja pianoa.
Laulutaajuudet eivät ole näiden kuulokkeiden erityisvahvuus muttei varsinainen heikkouskaan. Tunkkaisista, ylärekisterittömistä kitaroista ei myöskään saa niin paljon irti kuin muusta. Nämä osa-alueet eivät ole huonoja vaan pikemminkin keskinkertaisuuksia.
Varusteita ei ole varsinaisesti ylenpalttisesti, mutta mitään elintärkeää ei puutukaan. Vaikuttaakin siltä, että valmistaja on niiden sijaan keskittynyt äänenlaatuun. Se on kannattanut, sillä näin kivoja kuulokkeita ei henkilökohtaisesti ole tullut koskaan vastaan!

+ Hyvä akunkesto
+ Innostava toisto koko taajuusalueella
– Hankala painikkeiden sijoittelu

Focal Listen Wireless
Hinta: 299,90 €
Edustaja: Kruunuradio
Lisätietoja: www.focal.com
www.kruunuradio.fi
Tyyppi: Korvan ympäröivät, suljetut
Bluetooth: 4.1, aptX, nfc
Kantama: Akunkesto: Max. 20 t
Impedanssi: (* 32 Ohm
Herkkyys: (* 122 dB
Harmoninen kokonaissärö: <0,4 %
Taajuusalue: 15 Hz – 22 kHz
Elementit: Elektrodynaaminen Mylar
Mikrofonit: Ympärisäteilevä
Paino: 300 g

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus 6/2017 -lehdessä julkaistusta kokeilusta.
TEKSTI: Joni Nikkola KUVAT: Valmistaja