GoldenEar on esitellyt seuraajan Triton Reference -lippulaivamallilleen, jonka testasimme AVPlus-lehdessä 4/2018. Triton One.R -kaiutin on hieman pienempi ja ainakin Yhdysvalloissa noin 30 prosenttia edeltäjäänsä edullisempi – ja vain hieman kalliimpi kuin Triton One.

Myös kaiutinelementit ovat pienemmät. Aktiiviset bassoelementit ovat kooltaan 5 x 9 tuumaa ja niitä on kolme kappaletta. Niitä avittaa neljä 7 x 10 tuuman passiivisäteilijää, kaksi erikseen koteloitua 5,25 tuuman basso/keskiäänistä sekä edeltävästä mallista tuttu hvfr-nauhadiskantti.

Sisäänrakennetusta subbarivahvistimesta luvataan potkua 1600 wattia edeltäjän 1800 watin sijaan. 56-bittinen signaaliprosessori on sama, ja sen tehtävänä on tasoittaa bassontoistoa sopeittaa sitä muuhun toistoon ja ulottaa sitä alemmas. Basso- ja basso/keskiäänielementtejä on myös kehitetty eteenpäin. Uuden kartiomateriaalin ansiosta säröytymistä kovilla äänenvoimakkuuksilla on vähennetty.

Tavoitteena on ollut Triton Referencen äänimaailma, mihin on tähdätty kaiuttomassa tilassa tehdyillä mittauksilla ja kuunteluilla monenlaisella musiikilla. Kotelosta on pyritty tekemään mahdollisimman resonoimaton ja kuollut ja baffelista mahdollisimman ohut. Toiston luvataan yltävän 13 hertsiin ja herkkyydeksi ilmoitetaan 92 desibeliä, siis varsin lähelle Referencen 12 hertsiä ja 93,25 desibeliä.

Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin kaiutin saapuu Suomeen ja millä hinnalla.

www.goldenear.com

www.musiikin.com