Porvoossa majaansa pitävä Gradient Labs on julkistanut uuden R-5A-kaiuttimen. Se on seuraaja Gradient Revolution -mallille, josta ehdittiin esitellä neljä sukupolvea vuoden 1993 lanseerauksen jälkeen. Hifimessuilla piipahtaneet pääsivätkin kuuntelemaan uutuutta tositoimissa.

Valmistajan suunnitteluperiaatteisiin on kuulunut kuunteluhuoneen vaikutuksen minimoiminen ihka ensimmäisestä Gradient 1.0 -kaiuttimesta alkaen. Taustalla on se havainto, että soundin pilaa tavallisesti huone. Kaiuttomassa tilassa jopa moni halpiskaiutin kuulostaa hyvältä.

R-5A-malliin on koottu joukko Gradientin aikaisemmista kaiuttimista tuttuja innovaatioita. Pallon muotoinen yläosa on napattu Gradient 1.4 -kaiuttimesta, minkä vuoksi se eroaa ulkoisesti huomattavasti Revolution-sarjalaisista. Resistanssikotelossa piilee Seasin 6,5-tuumainen koaksiaalielementti, jossa keskiäänistä huolehtii paperikartio ja diskanteista elementin keskiosassa sijaitseva alumiini-magnesiumelementti. Ääni säteilee taakse, sivuille ja lattiaan hyvin vähän, jolloin seinien ja seisovien aaltojen vaikutus ääneen minimoituu, ja ääni saapuu kuuntelupaikalle tavallista puhtaampana. Taakse vuotava ääni on vastavaiheista ja kumoaa edestä kaiuttimien taakse siirtyvää suoraa ääntä. Tuloksena on valmistajan mukaan tarkka, vakaa ja kolmiulotteinen äänikuva.

Bassopuoli taas on hoidettu Revolutioneista tuttuun tapaan käänneltävällä dipolibassolla. Basso on tavallisesti luonteltaan ympärisäteilevää, mutta dipolirakenteessa suuntaava, joten käänneltävässä ratkaisussa senkin pystyy suuntaamaan kohti kuuntelupaikkaa, ja kuuntelutilan vaikutus jälleen pienenee. Bassoelementti on varsin järeä, kooltaan 12 tuumaa ja laajalla liikepoikkeamalla. Sen luvataan yltävän alimmillaan 20 hertsiin.

Gradient R-5A on aktiivikaiutin. Aktiivinen jakosuodin, Hype NCore -päätevahvistinmoduulit bassoelementeille ja pallon muotoisille yläosille sekä kytkennät basson taajuusvasteen rukkaamiseksi löytyvät mukana tulevasta XO-AMPista. Signaalitiet on eroteltu toisistaan ylikuulumisen välttämiseksi, ja myös virtalähteet ovat erikseen. Linjatasoisten lähtöliitäntöjen ansiosta keskialueesta ja diskantista vastaavia pallo-osioita voi käskyttää myös muunlaisella vahvistimella. Aktiivijakosuotimesta saa leikattua tai vahvistettua erikseen molempien kaiuttimien basso-osan tasoja peräti kymmenen desibeliä suuntaansa, millä voi eliminoida epäsymmetrisen kuuntelutilan vaikutuksia. Liittiminä ovat balansoidut Neutrik XLR:t ja Speakonit. Halutun mittaiset kaiutinkaapelit tulevat mukana. Kaiutinliittimet on sijoitettu pohjaan vapaamman sijoittelun mahdollistamiseksi. Kaiutin on suunniteltu ja valmistettu Suomessa.

Hintaa kaiuttimilla on 11 900 euroa parilta. Yläosan ja alaosan värin voi valita erikseen mustan ja valkoisen väliltä. Kaiutinkankaassa ainakin toistaiseksi ainoa vaihtoehto on antrasiitti.

www.gradient.fi