Grandview ALR Dynamique tarjoaa yhdessä lähiheittoprojektorin kanssa 100-tuuman kuvaelämyksen myös arkikäyttöön. Enää katselutilaa ei tarvitse pimentää kokonaan. Itse asiassa tilaa ei tarvitse pimentää välttämättä ollenkaan. Elokuvan katselu suurelta pinnalta onnistuu nyt siis jopa Suomen kesässäkin.
Aivan televisiotahan Grandview ALR Dynamique -kangas ei tietenkään vastaa, mutta harvassa ovat 100-tuuman televisiot ja on se iso kuva vaan niin makee juttu.

SISÄLTÖYHTEISTYÖ:
Teksti: Teppo Hirvikunnas - AVPlus Media Oy
Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja Valmistaja
Yhteistyössä: Highend Studio Finland Oy


Hajavalo ongelmana

Videoprojektorin ja television eräs merkittävimmistä eroista liittyy katsojan näkemän kuvan/valon lähteeseen. Videoprojisiossa katsotaan projektorin lampun tuottamaan, mutta valkokankaan kautta katsojalle heijastunutta (projisoitua) kuvaa/valoa kun taas televisiossa koko kuvaruutu on itsessään valon lähde. Sinänsä valkokangas pystyy heijastamaan valoa hyvinkin tehokkaasti, mutta tässä se ongelma onkin. Valkokangas heijastaa nimittäin tehokkaasti myös muutakin valoa kuin vain videoprojektorin tuottamaa. Tästä syystä, vaikka videoprojektorin tuottama suuri valoteho mahdollistaa kirkkaan kuvan myös valoisassa tilassa, heikentää hajavalo kontrastia erityisesti tummassa päässä.

Hajavalon vaikutusta voidaan vähentää mm. suunnittelemalla valkokangas siten, että vain projektorista saapuva valo heijastuu takaisin mahdollisimman hyvin, mutta kulmassa tuleva valo ei. Videoprojektorin tyypillinen sijainti enemmän tai vähemmän suoraan kankaan kohdalla ja toisaalta katselualueen riittävä laajuus asettavat kuitenkin suuria haasteita hajavalon vaimennuksen suhteen.

Ratkaisu

Jos valon lähde (projektori) sijoittuisi selvästi kankaan ja katselualueen ulkopuolelle, ja sen kulma olisi mahdollisimman tarkasti tiedossa, niin hajavalo olisi helpommin hallittavissa. Vain tietystä suunnasta saapuva valo heijastetaaan takaisin

Tämä on nyt mahdollista markkinoille saapuneiden ns. ultralähiheittoprojektoreiden ja Grandview:n uuden kangastyypin kanssa.

Ultralähiheittoprojektorit pystyvät heijastamaan kuvan vain 20-40 cm etäisyydeltä kankaasta ja sen reunan alapuolelta. Projektori siis sijoittuu kankaan “ulkopuolelle” ja kankaaseen nähden jyrkkään ja melko tarkasti ennakoitavaan kulmaan, ja suuntaan, mistä siihen ei yleensä heijastu muuta valoa (hajavaloa).

Grandview ALR Dynamique -kangas on suunniteltu heijastamaan eteenpäin vain alaviistosta saapuvaa valoa. Muusta suunnasta saapuvaa valoa pyritään sitä vastoin himmentämään. Tästä tulee kankaan mallimerkinnän ALR-lyhennekin: Ambient Light Rejection, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna hajavalon vaimennusta.


Laitoimme Grandview ALR Dynamique -kankaan viereen Grandview:n tavallisen perusvalkokankaan. Kuten kuvasta voi päätellä: Ero on aivan valtava. Oikealla olevan perusvalkokankaan kuva on normaali huonevalaistuksessa täysin käyttökelvoton. ALR Dynamique -kankaan kuvassa tummat sävyt toistuvat paljon paremmin.


Grandview ALR Dynamique -kankaan kuvapinta-ala on 221 x 124 cm eli 16:9-kuvasuhteella halkaisijaltaan 100 tuumaa (saatavana myös 120-tuumaisena). Kangas on kiinteäkehyksinen eli kangas on varmasti suorassa ja koottuna valmis seinälle ripustettavaksi. Mustan kehyksen leveys on vain 12 mm. Kangas kehyksineen siron oloinen.

Tämä kangas on valmistajan mukaan tarkoitettu siis vain ja ainoastaan ultralähiheittoprojektoreille. Sopivaksi projektorin heittosuhteen suositellaan 0,3, mikä tarkoittaa tällä projektorille noin 35 cm etäisyyttä kankaasta. Sopivia projektoreita on esimerkiksi Optoma GT 5500+ (Lue testi täältä).

YHTEENVETO

Isoa kuvaa valoisaan tilaan

Grandview ALR Dynamique tarjoaa yhdessä lähiheittoprojektorin kanssa 100-tuuman kuvaelämyksen myös arkikäyttöön. Enää katselutilaa ei tarvitse pimentää kokonaan. Itse asiassa tilaa ei tarvitse pimentää välttämättä ollenkaan. Elokuvan katselu suurelta pinnalta onnistuu nyt siis jopa Suomen kesässäkin.
Aivan televisiotahan Grandview ALR Dynamique -kangas ei tietenkään vastaa, mutta harvassa ovat 100-tuuman televisiot ja on se iso kuva vaan niin makee juttu.

Hyvää

+ Erinomainen valoteho ja kontrasti kirkkaassakin hajavalossa
+ Hajavalon vaimennus

Huonoa

- Valkoisen taso pimeässä tilassa
- Hinta varauksin

INFO

Hinta: 1199 €
Edustaja: Highend Studio Finland Oy
Lisätietoja: www.highendstudio.fi, www.grandviewscreen.com

Tekniset tiedot ja ominaisuudet:

Kuva-alueen koko (l x k): 2214 x 1245 mm
Kehykset: 12 mm
Kokonaismitat: 1264 x 2234 mm
Gain: 0,42
Katselukulma: 160 astetta
Suositeltava heittosuhde: 0,3

Tässä videoklippi Grandview ALR Dynamique -kankaasta livenä.