Mark Levinson yllätti CES 2022 -kuluttajaelektroniikkatapahtumassa esittelemällä langattomat No. 5909-vastamelukuulokkeet. Vuodesta 1972 toiminut yhtiö on profiloitunut aina vahvasti highend-äänentoistoon. Highend ja Bluetooth ovat olleet etenkin jyrkimpien puristien mielessä yhteensovittamaton pari. Vielä yllättävämmän aluevaltauksesta tekee se, ettei valmistaja ole aikaisemmin valmistanut minkäänlaisia kuulokkeita. Sinänsä ei kuitenkaan enää ole poikkeuksellista, että highend-firma julkaisee Bluetooth-laitteita. Niin on tehnyt myös esimerkiksi McIntosh.

No. 5909-kuulokkeiden runko on anodisoitua alumiinia, ja kuulokkeet on maalattu metallivärillä. Pehmusteet niin sangassa kuin kuulokkeissa itsessään on päällystetty nahalla. Toistosta huolehtivat 40 millimetrin Beryllium-pinnoitetut elementit, joiden virittämisessä on ollut apuna Mark Levinsonin vuodesta 1990 omistanut Harman. Toistokäyrän tuunaamisessa on käytetty Harman Curve -taajuusvastetta, joka on saavuttanut yhtiön tutkimuksissa korkeimman pistemäärän subjektiivisessa kuuntelussa. Korkearesoluutioinen ääni on tuettuna, sillä taajuusvasteen ilmoitetaan yltävän 41 kilohertsiin.

Kuulokkeissa on Bluetooth 5.1 -yhteys ja tuki peruskoodekkia parempaa äänenlaatua tarjoaville LDAC:ille, AAC:lle ja aptX Adaptivelle. Kuulokkeet tukevat parhaimmillaan 24 bitin ja 96 kilohertsin digitaalista äänenlaatua. Vastamelutoiminnossa on tarjolla kolme tilaa, joista Ambient Aware päästää haluttaessa ympäristön ääniä läpi. Puheluääntä selkeyttämässä on Smart Wind Adaptation -järjestelmä. Mikrofoneja on käytössä neljä.

Akunkestoa luvataan peruskuuntelussa 34 tuntia ja vastameluroiminnon kanssa 30 tuntia. Akun loppuessa USB-C-liitännän kautta on mahdollista saada pikalatauksella pelivaraa kuudeksi tunniksi. Mukana tulee kova kotelo, mikrokuituliina kaksi eripituista USB-C–3,5 mm audiojohtoa, USB-C-latausjohto sekä lentokoneadapteri, 6,3 mm adapteri ja USB-C–USB–A-adapteri.

Kuten highend-laitteelta voi odottaakin, hinta on hieman suolaisempi, tasan tuhat euroa. Niinpä kuulokkeiden äänenlaadulta ja vastamelutoiminnolta on lupa odottaa paljon. Kuulokkeet ovat nyt ennakkotilattavissa myös Suomessa. Värivaihtoehtoina ovat musta Pearl Black, harmaa Ice Pewter ja punainen Radiant Red.

www.marklevinson.com

www.mareks.fi