Rakenna aktiivisubbari itse, niin saat rahalle todennäköisesti eniten vastinetta. Otimme testiin kolme edullista tee se itse -aktiivisubwoofereille tarkoitettua vahvistinmoduulia.

Tee se itse -harrastus ei ole enää läheskään niin suosittua kuin aikoinaan. Yksi syy on valmiiden tuotteiden hintojen laskeminen, sillä esimerkiksi aktiivisubbareita saa jo reilulla satasella ja ihan oikeitakin subbareita alkaen 300–400 eurolla.
Onko siis mitään järkeä tehdä itse, jos samaan hintaan saa valmiin kaupasta? Saattaa hyvinkin olla – varsinkin, jos omalle työlle ei lasketa hintaa. Sitä paitsi tekeminen on hauskaa ja myös opettavaista.

Edullista tehoa
Suomalainen hifilaitteiden maahantuoja ja hifiliike Hifitalo on tuonut myyntiin kolme järkevän hintaista tee se itse -aktiivisubwoofereille tarkoitettua vahvistinmoduulia. Vahvistimille ilmoitetut tehot (jatkuva rms-teho neljän ohmin kuormaan) ovat pienimmästä suurimpaan 100, 300 ja 500 wattia ja hinnat 149, 219 ja 299 euroa. Ainakin lukujen valossa hinta–tehosuhde vaikuttaa siis hyvältä. Erityisesti suuritehoisimman mallin wattihinta on todella edullinen, vain 0,598 euroa.
Vahvistimille ilmoitetaan myös 200:n, 600:n ja 1 000 watin maksimitehot, mutta yleensä ne ovat enemmänkin teoreettisia lukemia. Vertailu tulisikin tehdä jatkuvan rms-tehon perusteella.
HT-AMP-mallien rakenne ja työn laatu eivät herätä suuria tunteita puoleen tai toiseen. Vahvistimet ovat edullisen hintaluokkansa mukaisia, perusasiallisia perusvehkeitä. Kaikki mallit ovat d-luokan vahvistimia. Niiden hyötysuhde on korkea, joten ne antavat ottotehoonsa ja kokoonsa nähden paljon tehoa. D-luokan vahvistimet eivät myöskään juuri kuumene ja soveltuvat hyvin subwoofer-käyttöön.
Kaikissa malleissa on linjatasoiset rca-sisääntulot sekä niiden rinnalle kytketyt rca-lähdöt signaalin jatkamiseksi eteenpäin, mikäli tällä on tarvetta.
Kahdessa tehokkaimmassa mallissa on lisäksi kaiutintasoinen tulo (High Level Input). Subwoofer voidaan kytkeä näin myös vahvistimeen, jossa ei ole erillistä subwoofer-lähtöä. Pienimmässä mallissa tätä mahdollisuutta ei ole, mikä on hieman outoa, koska tätä ominaisuutta luulisi nimenomaan tarvittavan edullisemman luokan vahvistimien kanssa.
Kaikissa malleissa on samanlaiset säädöt: subwooferin taso/voimakkuus (Level), jakosuotimen jakotaajuus (Cut Off) ja vaiheensäätö (Phase).
Tason/voimakkuuden säädöllä sovitetaan lisäbasson äänenvoimakkuus sopivaksi pääkaiuttimiin, ja jakotaajuuden säädöllä suodatetaan subwooferilta korkeat taajuudet pois (subwooferin kuuluu toistaa vain kaikkein matalimmat taajuudet). Vaiheen säätö tarkoittaa lyhyesti sanottuna käytännössä sitä, että subwooferin ja pääkaiuttimien toistot sulautetaan saumattomasti toisiinsa.
Vahvistimissa on erillisen virtakytkimen lisäksi automaattinen käynnistys, joka tunnistaa sisään tulevan äänisignaalin. Jos signaalia ei ole havaittavissa tietyn ajan kuluessa, vahvistin sammuu.

Kaikissa malleissa on hyvät säädöt: subwooferin taso/voimakkuus, jakosuodattimen portaaton jakotaajuus ja portaaton vaiheen säätö. Rca-sisääntulojen rinnalla on rca-lähdöt signaalin jatkamiseksi eteenpäin. Kahdessa tehokkaimmassa mallissa on lisäksi kaiutintasoinen tulo. Subwoofer voidaan kytkeä näin myös vahvistimeen, jossa ei ole erillistä subwoofer-lähtöä. Pienimmässä mallissa tätä mahdollisuutta ei ole.

Miten käytännössä?
Mittaisimme vahvistimet myös kahden ohmin kuormaan valmistajan kiellosta huolimatta, koska neljän ohmin kaiuttimen taajuudesta riippuva minimi-impedanssi saattaa laskea alemmaksi kuin sille ilmoitettu resistiivinen nimellisarvo.
Kahden ohmin kuorman vahvistimet selvittivät isointa mallia lukuun ottamatta ilman ongelmia. Isoimman mallin virrantarve nousi sen verran suureksi, että vahvistin poltti sekä oman että talon oman sulakkeen! Neljän ohmin nimelliskuormalla ongelmia ei ollut. Näitä vahvistimia kannattaakin käyttää vain neljän ohmin nimelliskuormaan, kuten valmistajakin sanoo.
Toistovasteista oli nähtävissä kaksi tavallaan ylimääräistä ominaisuutta. Säädettävän alipäästösuotimen lisäksi vahvistimissa on myös kiinteä ylipäästösuodatus noin 25 hertsin taajuudella eli niin sanottu subsonic-suodatin. Tämä suodattaa pois signaalista kaikkein matalimmat taajuudet, joita subwoofer ei pysty toistamaan. Tämä säästää vahvistimen tehoa, pienentää subwoofer-elementin liikepoikkeamaa sekä parantaa tehonkestoa ja toistoa. Vahvistimissa näyttää olevan myös kiinteä muutaman desibelin korostus 30–40 hertsin alueella.
Kummastakaan ominaisuudesta ei ole haittaa, päinvastoin. Onkin outoa, ettei niitä ole erikseen mainittu.
Äänenlaadultaan HT-AMP-vahvistimet ovat hintaluokassaan hyvät. Toisin sanoen niiltä on turha odottaa tiukinta, voimakkainta ja erottelevinta bassoa, mutta ilman suoraa vertailua niiden voi sanoa täyttävän tehtävänsä kuten pitää. Äänenlaatu on kiinni enemmän käytettävästä subwoofer-elementistä ja sen optimaalisesta kotelosta.

Vahvistimien rakenne ja työn laatu eivät herätä suuria tunteita. Ne ovat edullisen hintaluokkansa mukaisia, perusasiallisia perusvahvistimia. Kaikki mallit toimivat d-luokassa, ja niiden hyötysuhde on korkea, joten ne antavat ottotehoonsa ja kokoonsa nähden paljon tehoa. D-luokan vahvistimet eivät myöskään juuri kuumene, joten ne soveltuvat hyvin subwoofer-käyttöön. Kuvassa HT-AMP 1000.1
Vahvistimien suodattimet toimivat ilmoitetusti. Jakotaajuudet pitävät paikkansa, ja jako on riittävän jyrkkä.
Mittauksista ilmeni myös, että vahvistimissa on kiinteä subsonic-suodatus ja pieni korostus 30–40 hertsin alueella.

Kohtuuhintaista bassotehoa
HT-AMP-vahvistinmoduulit ovat kohtuuhintainen vaihtoehto niin pienempää kuin suurtakin aktiivisubwooferia suunnittelevalle tee se itse -harrastajalle. Erityisesti mallisarjan tehokkaimman version hinta–tehosuhde on erittäin edullinen: yhden watin hinnaksi jää vain noin 50 senttiä.
Vahvistimet toimivat asiallisesti, ja niissä on myös kiinteä subsonic-suodatus, vaikkei valmistaja sitä mainostakaan. Vahvistimien tehot on optimoitu neljän ohmin kuormille.

Kokeilu on julkaistu AVPlus-numerossa 6/2017.
TEKSTI, KUVAT & MITTAUKSET: Teppo Hirvikunnas

Merkki/malliHT-AMP 200.1HT-AMP 600.1HT-AMP 1000.1
Hinta149219299
Edustaja/maahantuojaHifitalo / Audioparts Finland Oy
Lisätietojawww.hifitalo.fi
Jatkuva teho (RMS, 4 ohmia)100 W300 W500 W
Mitattu teho (RMS 4 ohmia)114 W360 W590 W
Virrankulutus valmiustilassa:< 0,5 W
Alipäästösuodatus40–200 Hz
Sisääntuloherkkyys210 mV
Kaiutintasoinen sisääntuloEiOnOn
Mitat (k x l)178 x 204 mm188 x 255 mm270 x 250 mm
Asennusaukon koko (k x l)158 x 187 mm168 x 235 mm250 x 220 mm
Paino1,1 kg1,4 kg2,7 kg
MuutaTasosäätö, jakotaajuuden säätö, vaiheen säätö, automaatinen käynnistys/sammutus, kullatut rca-liittimet, linjatasoinen ulostulo (ketjutus)
Valmistajan ilmoittamat tiedot (paitsi mitattu teho)