iFi Audio on esitellyt kannettavan xDSD Gryphon DAC/kuulokevahvistimen, jossa on Bluetooth.

Se perustuu vuonna 2018 julkistettuun xDSD DAC/kuulokevahvistimeen ja toisaalta Bluetoothilla varustettuun xCAN-kuulokevahvistimeen. Piiristö on kuitenkin suunniteltu uudelleen, ja sen luvataan nostavan suorituskyvyn uudelle tasolle. Uusi xDSD Gryphon on edullisin ja pienikokoisin laite, jossa on mukana valmistajan PureWave -analogipiiristö. Se on symmetrinen kaksoismono, ja löytyy myös iFin lippulaivamalleista.

Sisääntuloliitäntöinä on digiosastolla USB ja S/PDIF ja analogisista 4,4 mm balansoitu Pentaconn ja balansoimaton 3,5 mm sisääntulo. Analogiset liitännät toimivat myös lähtöinä, kun laitetta käytetään DAC/esivahvistimena esimerkiksi aktiivikaiuttimien tai päätevahvistimen kanssa.

Laitteen takana on kaksi USB-C-liitäntää, joista toinen on audio- ja toinen latauskäyttöön. Etuosassa on 3,5 mm balansoimaton ja 4,4 mm balansoitu Pentaconn-liitäntä kuulokkeille. Kuulokevahvistimen luvataan tarjoavan yli watin tehoa 32 ohmin kuormaan balansoidusta liitännästä. Mukana S-Balanced-piiristö, jonka luvataan vähentävän ristiinsyöttöä ja siihen liittyvää säröä. IEMatch-piiri puolestaan sovittaa kuulokelähdön sopivammaksi herkille kuulokkeille poistamalla taustakohinaa.

Laitteen päällä on OLED-näyttö, josta näkee valitun sisääntulon, äänenvoimakkuuden, akun lataustason, digitaalisen ääniformaatin, näytteenottotaajuuden ja asetukset.

Sisuksissa on Burr-Brownin DA-muunninpiiri, 16-ytiminen XMOS-piiri jeesaamassa digitaalisten sisääntulojen äänisignaalin prosessoinnissa. XMOS:in laiteohjelmiston on ohjelmoinut iFin tiimi itse. Jitteriä selättämässä on paranneltu GMT-kello.

Korkearesoluutioista ääntä laite tukee PCM-muodossa 32 bitin ja 768 kilohertsin laatuun asti, DSD-ääntä DSD512-tasoon saakka sekä kaksinkertaisen nopeuden DXD-ääntä. MQA-formaattia laite pystyy toistamaan USB:n ja S/PDIFin kautta 384 kilohertsin laatuun saakka.

Bluetooth-yhteys on versiota 5.1. Sitä varten sisuksissa on Qualcommin tuorein QCC5100 Bluetooth -siru. Se tukee aptX Adaptivea, aptX HD:ta aptX Low Latencyä, LDACia, HWA/LHDC:tä, AAC:tä ja tietysti perus SBC-koodekkia. Laite tukee seitsemää laitetta.

CyberSynciksi nimetty ohjelmistopohjainen äänenvoimakkuuden säädin on uudelleen suunniteltu xDSD:hen verrattuna. Se ohjaa liitetyä mobiililaitetta tai tietokonetta ohittamaan käyttöjärjestelmän oman äänenvoimakkuuden säätimen ja käyttämään suoraan Gryphonin analogista hallintapiiriä.

Digitaalisia filttereitä on valittavissa kolme kappaletta: Bit-Perfect, Standard ja Gibbs Transient Optimised. Taajuuskorjaimessa on kolme erillistä esivalintaa kuulokekäyttöön: alataajuuksiin keskittyvä Bass, yläkeskialueeseen keskittyvä Presence ja nämä kaksi yhdistävä Bass + Presence.

Hinta ja saatavuus Suomessa eivät ole vielä tiedossa.

www.ifi-audio.com

www.tur-pex.com