Ikitie-elokuva perustuu Antti Tuurin saman nimiseen menestysromaaniin. Molempien nimi, Ikitie, puolestaan viittaa reittiin, jota pitkin Lapuan liike muilutti kommunisteiksi epäillyt Neuvostoliiton puolelle.

Tuolle lohduttomalle tielle viedään myös Jussi Ketola (Tommi Korpela) – mies, joka ei tahdo pahaa kenellekään. Miehet tulevat mustilla autoillaan keskellä yötä ja vievät Ketolan kotoaan, riistävät hänet pois vaimonsa ja kahden pienen lapsensa luota. Itärajalla Ketola pääsee pakoon mutta tulee ammutuksi raja-alueella. Kun Ketola tulee tajuihinsa Petroskoin sairaalassa, hän huomaa joutuneensa ojasta allikkoon.

Neuvostoliiton valtiollinen poliisi, NKVD, epäilee Ketolaa vakoojaksi ja hänet pakotetaan jäämään väärällä henkilöllisyydellä amerikansuomalaisten kolhoosiin. Ketolaa tarkkaillaan jatkuvasti, hän ei voi paeta eikä edes kirjoittaa perheelleen, että on elossa. Silti vielä pahempaa on tulossa.

Antti-Jussi Annilan ohjaus on taiten tehty ja vaikuttava kertomus vaietusta historiasta Stalinin vainojen ajalta. Elokuvan tapahtumia seuratessaan toivoisi, että kyse olisi vain fiktiosta. Ei ole.Työläisten paratiisin rakentaminen muuttui helvetiksi, ja kaiken kaikkiaan Stalinin vainoissa kuoli miljoonia ihmistä.

Ikitie on myös vahva kertomus siitä, kuinka ihminen jaksaa uskoa arvoihinsa, inhimillisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen, vaikka hänet pyritään nujertamaan kerta toisensa jälkeen tolkuttomilla, hirvittävillä tavoilla.

Katso elokuvan traileri tästä:

Ensi-ilta: 15.9.2017
Genre: Draama
Ohjaus: Antti-Jussi Annila
Pääosassa: Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen, Hannu-Pekka Björkman
Maa: Suomi, Ruotsi, Viro