MajorHiFi on testannut JBL:n Live 650BTNC -vastamelukuulokkeet. Kyseessä on tammikuussa CES 2019 -tapahtumassa esittelyn Live-sarjan kärkimalli. Kuulokkeet ovat korvan ympäröivää mallia ja sijoittuvat noin 200 euron hintaluokkaan.

Kuulokkeissa on 40 millimetrin elementit. Akunkestoa luvataan aktiivisen vastamelutoiminnon kanssa 20 tunniksi ja ilman sitä 30 tunniksi. Pikalatauksella saa 15 minuutissa virtaa kahden tunnin kuunteluun.

Vasemmassa kuulokkeessa on kolme painiketta toiston ja puheluiden hallintaan sekä äänenvoimakkuuden säätöön. Lisäksi on vastamelutoiminnon painike ja nappi eri bluetooth-laitteiden välillä valitsemista varten.

Kuulokkeet saa taitettua litteäksi, ja mukana tulee pehmeä kantopussi. Mukana tulee latausjohto sekä 3,5 millimetrin liitännällä ja mikrofonilla varustettu johto passiivikuuntelua varten. Nahkajäljitelmällä päällystetyt pehmusteet eristävät MajorHifin mukaan hyvin ja ovat mukavat pitkissäkin kuuntelusessioissa. Sankakin on kokonaan pehmustettu.

Kuulokkeiden kaveriksi ladattavalla sovelluksella voi säätää taajuuskorjainta ja valita käyttääkö puheavustajana Alexaa vai Google Assistantia. Puheohjauksen saa aktivoitua kuulokkeen kosketuspainikkeella.

Vastamelutoiminto ei ole MajorHiFin mukaan niin tehokas kuin vaikkapa Sonyn WH-1000:ssa, mutta hintakin on vain noin puolet siitä. Se on kuitenkin tehokkaampi kuin aavistuksen edullisemmissa Sennheiser HD 4.50BT:ssä.

Puheluiden ääntä MajorHiFi kehuu erinomaiseksi bluetoothin kautta, ja kuulokkeet onnistuvat eristämään sen hyvin ympäröivästä metelistä. Myös bluetooth-yhteyden pysyvyyttä kehutaan luotettavaksi.

Bassopuoli on arvion mukaan JBL:ksi tavallista neutraalimpi, vaikka vastamelutoiminnon kanssa saakin hieman lisäpotkua. Se on kuitenkin puhdas, yksityiskohtainen ja akustisella materiaalilla hyvin realistinen.

Keskialueella on selkeyttä läsnäolevuutta ja tasapainoisuutta, joista on hyötyä akustisissa soittimissa ja lauluissa. Kyseessä on siis äänensävyltään vähemmän modernille musiikille tarkoitetut kuulokkeet kuin valmistajalla tavallisesti. Diskanttipuoli on kirkas, mahdollisesti joillekin liiaksikin, mutta sen ansiosta toisto on myös ilmavaa. Äänikuvassa taas on MajorHifin mukaan hintaluokkansa kuulokkeiksi ulottuvuutta ja instrumenttien sijoittelu on tarkkaa kaikilla akseleilla.

Kaiken kaikkiaan JBL Live 650 BT -kuulokkeet ovat MajorHifin mukaan monipuoliset, selkeät ja tarjoavat yksityiskohtaista toistoa. Muita hyviä puolia ovat jämäkkä rakenne, ulkonäkö ja kohtuullisen hyvä vastamelutoiminto. Niinpä kuulokkeet tarjoavat hyvää vastinetta rahalle.

MajorHiFin arvion voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

fi.jbl.com