Autossa on kiva kuunnella musiikkia. Vielä mukavampaa se on kunnon bassotoistolla.

Autostereoiden äänentoistossa on toki eroja, mutta yleensä ongelmat liittyvät bassotoistoon. Erityisesti rengasmelu peittää tehokkaasti alleen musiikin matalimpia taajuuksia. Bassoja voi yrittää korostaa soittimen säädöillä, mutta ne vaikuttavat yleensä liian laajalle alueelle ja ääni muuttuu kumisevaksi ja säröytyy helposti.
Ratkaisu tähän on erillinen aktiivinen subwoofer, joita on saatavilla lähes koko tavaratilan täyttävistä penkin alle mahtuviin. Niiden tehokkuus kulkee tietenkin käsi kädessä koon kanssa.

Telakalla konttiin
JBL BassPro Micro on kompaktin kokoinen tavaratilaan sijoitettava aktiivisubwoofer, joka on kuitenkin penkin alle tarkoitettuja malleja tehokkaampi. Se sisältää 140 watin vahvistimen ja kaksi kahdeksantuumaista kaiutinelementtiä, joista toinen on alimmilla taajuuksilla bassoa vahvistava passiivisäteilijä.
Subwooferin kokonaismitat ovat 411 x 275 x 177 millimetriä, ja se istuu viiston etureunansa ansiosta hyvin tavaratilan laitaan takapenkin taakse. Kotelo on verhoiltu mustalla keinonahalla.
Erityisen käteväksi BassPro Micron tekee sen vahvistintelakka. Vahvistin on sijoitettu kaiutinkotelon pohjalle, ja itse kotelo on irrotettavissa helposti kahden ruuvin avauksella. Näin lisäbasso on vaivatonta nostaa pois, jos tarvitaan tavaratilan koko kapasiteetti muuhun käyttöön.

Helppo ratkaisu
JBL BassPro Micron asennus on sinänsä helppoa, mutta kaikkein helpoimmalla pääsee, kun jättää työn autostereoasentamolle.
Vahvistinyksikkö kiinnitetään tavaratilan pohjaan niin, että kaiutinkotelolle jää sen päälle tilaa.
Vahvistimelle vedetään virtajohto suoraan akulta ja maadoitus voidaan kiinnittää auton runkoon. Vahvistimen käynnistävä herätevirtajohto sekä äänisignaali saadaan auton soittimelta. Herätejohtoa ei välttämättä tarvita, koska vahvistimessa on äänisignaalista aktivoituva automaattinen käynnistys/sammutus. Äänisignaali saadaan soittimen rca-linjalähdöstä, tai jos sitä ei ole, vahvistin hyväksyy myös kaiutintasoisen signaalin suoraan vaikka takakaiuttimilta.
Sitten vaan virrat päälle, musiikki soimaan ja muutama säätö kohdalleen. Ja sehän toimii! Suu kääntyy väkisin hymyyn. Kunnon bassotoistoa ei voita kuin muutama muu asia.

Toimiihan se
JBL BassPro Micro on helppo ratkaisu saada autoon suhteellisen helposti edes jonkinlainen bassotoisto ilman tavaratilan kapasiteetin merkittävää pienenemistä. Ja kätevällä telakkaratkaisulla tavaratila saadaan tarvittaessa nopeasti kokonaan käyttöön.
JBL:n soundi on muhkea ja luokassaan yllättävän voimakas. Mitään ultramatalaa ja supertarkkaa hifibassotoistoa se ei tarjoa, mutta toisto on aivan toista luokka verrattuna lähtökohtaan alkuperäisillä kaiuttimilla.
Basso sekä kuuluu että tuntuu.

+ Helppo ja kätevä
– Kauko-ohjain ei sisälly hintaan
– Irrotus telakasta voisi olla vielä helpompaa

JBL BassPro Micro
Suositushinta: 329 €
Maahantuoja/edustaja: One Pro Oy
Lisätietoja: www.onepro.fi
fi.jbl.com
Vahvistimen teho: 140 W (RMS)
Toistoalue: 35–120 Hz
Jakotaajuus: 50–120 Hz (12 dB/okt.)
Elementit: 200 + 200 mm*
Sisääntulot(Lo/hi): 50 mV – 2 V / 500 mV – 20 V
Virrankulutus
(maksimi/lepovirta): 14,5 A / < 800 mA Muuta: Irroitettava vahvistintelakka, linjatasoinen ja kaiutintasoinen sisääntulo, säädettävä taso, säädettävä bassokorostus (0–9 dB @ 65 Hz), Audio Link ketjutukseen (In/Out), vaiheenkääntökytkin (0/180°), automaattinen käynnistys/ sammutus Mitat(l x k x s): 411 x 275 x 177 mm *) Toinen elementeistä 200 mm passiivisäteilijä. Kaikki tiedot valmistajan ilmoittamia.

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 6/2017 ilmestyneestä kokeilusta.
TEKSTI: Teppo Hirvikunnas KUVAT: Teppo Hirvikunnas & Valmistaja