Langattomat nappikuulokkeet ovat kovassa nosteessa, mutta ne eivät ole kuitenkaan aina se paras vaihtoehto. Akut ovat tyhjät kun niitä juuri tarvitsisi ja laatukaan ei edullisimmissa hintaluokissa ole hääppöinen. Monesti “vanha” tekniikka saattaa olla paljon parempi vaihtoehto.


Romanialainen Meze Audio on melko tuore tekijä, mutta se on jo lunastanut paikkansa kuulokevalmistajien raskaassa sarjassa. Merkin katalogista löytyy hiukan hintavampien mallien ohella myös todellinen budjettiluokan timantti, 12 Classics V2.

Meze Audio on ollut kuulokekentällä vasta 10 vuotta, mutta tänäkin aikana se on onnistunut erottumaan edukseen. Esimerkiksi merkin Meze 99 Classics on osoittautunut monien mielestä varsin miellyttävä-ääniseksi, komeaksi ja käyttömukavuudeltaan huipuksi hifikuulokkeeksi.

Ehkäpä osaltaan Meze Audion suosio perustuukin siihen, ettei se ole liiemmin sortunut ylimääräiseen kikkailuun toimissaan. Esimerkiksi Meze 99 Classicsin rakenteessa käytetään vain yksinkertaisia mutta laadukkaita perusrakennusaineita: puuta, metallia ja nahkaa – eikä rakenteessa ole tippaakaan liimaa, vaan kaikki on ruuvattu tai niitattu yhteen.

Samoin highend-luokkaan tähtäävä Empyrean on ilahduttavan yksinkertainen, joskin jo hintavampi, lähes kolme tonnia kustantava kuuloke. Myös se on selvä osoitus valmistajan yhdenmukaisuuden ja yksinkertaisuuden tavoittelusta.

Hintahaarukan toisessa päässä taas on 12 Classics V2: täysin simppeli, tavanomainen ja yksinkertainen langallinen nappikuuloke, jonka hintalappu on 69 euroa.

Meze Audio Classics V2 ei siis ole nykytrendeistä poiketen langaton kuuloke, siinä ei ole aktiivista melunvaimennusta eikä muita kehittyneitä toimintoja. Kyseessä on tuiki tavallinen, hyvin yksinkertainen langallinen, 3,5 millimetrin kullatulla liittimellä varustettu korvan sisään asettuva in ear -tulppakuuloke.

Sen designissa on muun muassa värien ja materiaalien osalta selviä viittauksia Meze Audion muuhun mallistoon: jalopähkinäpuu ja kuparinvärinen anodisoitu alumiini muodostavat ajattomalla tavalla tyylikkään yhdistelmän.

Sisäpuolelta löytyy titaanipäällysteinen kahdeksan millimetrin mylar-elementti kuparipäällysteisestä alumiinista käämityllä puhekelalla. Ei mitään sen ihmeellisempää, mikä tuntuu tänä aikana jopa yllättävältä.

Taajuuskaistan kerrotaan ulottuvan 16 hertsistä 24 kilohertsiin, ja Classics V2:n nimellisimpedanssi on 16 ohmia. Herkkyydeksi valmistaja ilmoittaa 101 desibeliä ±3 desibelin haarukassa, ja harmonisen kokonaissärön kerrotaan jäävän alle puoleen prosenttiin. Rakenteensa ansiosta kuulokkeet tarjoavat -26 desibelin passiivisen meluneristyksen. Happivapaasta kuparista valmistettu kaapeli on 1,2-metrinen, eikä siinä ole mikrofonia tai kauko-ohjainta.

Pakettiin kuuluu myös kompakti ja kätevä säilytyskotelo, johon kuulokkeet on helppo käytön jälkeen kietaista.

Ja käyttöähän ei tosiaan tarvitse sen kummemmin miettiä, koska toteutus on niin yksinkertainen ja passiivinen. Siinä missä langattomista kuulokkeista ennemmin tai myöhemmin simahtaa akku, jota useinkaan ei edes voi vaihtaa, ne joutavat kierrätykseen. Ja mitä tulee edullisiin täyslangattomiin kuulokkeisiin, niiden äänenlaatua ei usein parhaalla tahdollakaan voi kutsua kovin hääppöiseksi.

Samalla rahalla saakin siis oikeasti hyvät ja simppelit perusnappikuulokkeet, joiden käyttöikä riippuu lähinnä käyttäjästään. Tällä toteutuksella, rakenteella ja materiaaleilla Meze Audio Classics V2 -kuulokkeet kestävät ainakin teoriassa sukupolvelta toiselle, ja vieläpä ihan helposti!

Lisätiedot: Simex Oy