Ranskalainen kaiutinvalmistaja Focal lanseerasi tammikuussa NAMM Show’ssa Professional-sarjansa uuden, keski- ja lähikenttäkuunteluun tarkoitetun Trio 11 Be -monitorikaiuttimen. Kaiutin on juuri saapunut myös Suomeen ja kuunneltavissa Focalin edustajan, helsinkiläisen Kruunuradion tiloissa. Kävimme tutustumassa muhkeaan monitoriuutuuteen.

Trio 11 Be on monitoriksi kookas kaiutin. Sen korkeus on 63,5 senttimetriä, leveys 34,5 senttimetriä ja syvyys 45 senttimetriä, ja kaiutin painaa 37,3 kilogrammaa. Sisäisesti rimoitetun kotelon materiaalina on 21:n ja 30 millimetrin paksuinen mdf komealla punertavalla puuviimeistelyllä.

Kaiutin on toteutettu kolmitieperiaatteella, ja siinä on 10-tuumainen woofer, viiden tuuman keskiäänielementti sekä tuuman beryllium-tweeter käänteisellä kalotilla. Aiemmin Trio 6 Be -kaiuttimessa nähty FOCUS-ominaisuus on mukana myös uutuuslippulaivassa. Sen avulla kaiuttimen wooferin voi mykistää, jolloin Trio 11 Be:stä tulee referenssinä toimiva kaksitiekaiutin. Kyseessä on fiksu ominaisuus, jonka ansiosta studioon ei välttämättä tarvitse asentaa toista kaiutinparia miksauksen tarkistamiseksi. Trio 11 Be voidaan asentaa myös vaakatasoon, jolloin keskiääni- ja diskanttielementin etulevyyn upotettu moduuli on käännettävissä 90 astetta.

Etulevyyn upotettu keskiääni-diskanttimoduuli kääntyy tarvittaessa 90 astetta, jolloin monitorin voi asentaa myös vaakatasoon.

Trio 11 Be:n vahvistin toimii g-luokassa ja tarjoaa valmistajan mukaan maksimissaan 118 desibelin äänenpaineen metrin päästä mitattuna. Kolmiteisenä sen taajuuskaista ulottuu 30 hertsistä 40 kilohertsiin.

Kuuntelutestin perusteella Focal Trio 11 Be tuottaa kokonsa mukaista ääntä: piirto on isoa, uskottavaa, luonnollista ja kevyttä. Musiikki hengittää, ja eri taajuusalueiden integraatio on luontevaa. Myös dynamiikan esitystapa on huiman yksityiskohtainen, ja tilainformaatio välittyy, jos siihen on tuotannossa pyritty. Ääntä voi siis kuvailla varsin kolmiulotteiseksi.

Beryllium-diskanttia ei voi sanoa räikeäksi, mutta melko läsnä oleva se kuitenkin flättiasetuksilla on. Sijoituspaikasta riippuen sitä voi olla hyvä pudottaa takapaneelin säätimestä ±3 desibelin asteikolla aavistuksen verran. Basso–keskiääniosaston toistossa ei Kruunuradion kuunteluhuoneessa ollut mitään valittamista. Huone kuului kokonaisuudessa juuri sopivasti.

Kaiuttimen takana sijaitsevat säätimet mahdollistavat basso-, alakeskiääni- ja diskanttisäädöt ±3 desibelin haarukassa. Sisääntulo on toteutettu xlr-muodossa säädettävällä herkkyydellä, ja FOCUS-liitännät ovat 6,3-millimetriset.

Kokoluokan ei kannata antaa hämätä, sillä kaiuttimien toistossa on hillitympäänkin lähikenttäkuunteluun hämmästyttävän hyvät peruslähtökohdat. Suuntaus on kuitenkin tarkkaa peliä, sillä kaiutin soi tasapainoisimmin vain tietyssä paikassa kuunneltuna.

Kaikista mielenkiintoisin ilmiö Trio 11 Be:ssä oli se, että sen kautta musiikkia tulee kuunneltua ikään kuin vahingossa aika lujaa, mikä on positiivisella tavalla aika yllättävää. Suosittelemme rohkeasti tutustumaan kaiuttimeen!

Focal Professional Trio 11 Be on komea ja kookas studiomonitori, joka toistaa musiikin oikeissa mittasuhteissa niin isosti kuin pienestikin.

Focal Professional Trio 11 Be
Hinta: 3 500 € / kpl
Lisätiedot: Focal
Edustaja: Kruunuradio