Lou Ottens, mies kasettien ja cd-levyjen tekniikan taustalla, on kuollut 94-vuotiaana kotonaan Alankomaiden Duizelissa.


Insinööriksi opiskellut Ottens aloitti työnsä Philipsillä vuonna 1952, ja kahdeksan vuotta myöhemmin hänestä tuli yrityksen tuoreen tuotekehitysosaston johtaja. Alle vuodessa Ottens ja hänen kollegansa kehittivät ensimmäisen kannettavan kasettinauhurin, joita myytiin saman tien yli miljoona kappaletta.

Pian hän mullisti koko nauhatekniikan korvaamalla mielestään epäkäytännölliset kelat taskuun mahtuvilla kaseteilla. Vuonna 1963 julkaistua muovikuorista kasettia markkinoitiin elektroniikkamessuilla iskulauseella “pienempi kuin tupakka-aski”.

Eipä aikaakaan kun japanilaiset kuitenkin kopioivat kasettitekniikan omaan käyttöönsä omine versioineen, mutta Ottens onnistui kuitenkin solmimaan sopimuksen Sonyn kanssa yhteisen, Philipsin lanseeraman kasettimallin standardoimisesta. Siitä tulikin kansainvälinen hitti, ja sittemmin c-kasetteja myytiin joidenkin laskelmien mukaan yli 100 miljardia kappaletta.

Ottens ei kuitenkaan jäänyt lepäilemään laakereilleen, vaan hän jatkoi työtään cd-tekniikan parissa. Myös siitä tuli Sonyn ja Philipsin yhteisstandardi, jota sittemmin on myyty jopa tuplasti kasettejakin enemmän.

Vuonna 1986 Ottens jäi viimein eläkkeelle. Häneltä kysyttiin usein, miten hän itse suhtautui keksintöihinsä, jotka toivat musiikin miljoonille ja miljoonille kuulijoille. Tähän Ottens vastasi aina, ettei omi kunniaa keksinnöistä: ne olivat hänen mukaansa tiimityön tuloksia.

Ainoa asia, joka Ottensia omien sanojensa mukaan vuosien varrella jäi harmittamaan, oli se, että Sony – eikä Philips – keksi kaikista ideaaleimman kumppanin c-kasetille, Walkman-kasettinauhurin.

Ottens itse osasi kyllä laittaa formaatit paremmuusjärjestykseen. Kysyttäessä mielipidettä kasettien uudesta tulemisesta hänen vastauksensa oli selvä: “Mikään ei voita cd:n ääntä”.