Tänään 24. helmikuuta ensi-iltansa saava Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland on kaunis mutta kesy elokuva ja muotokuva taiteilija Touko Laaksosesta.

“Sä oot tommonen kikkelitaiteilija, joka tykkää nussia ja pitää hauskaa”, Nipa (Lauri Tilkanen) kiusoittelee kumppaniaan, Touko Laaksosta (Pekka Strang), elokuvassa.

Myös yleisölle Laaksonen on tuttu juuri kikkelitaiteilijana, voimakkaan homoeroottisten Tom of Finland -nimellä julkaistujen teknisesti taitavien kuvien luojana.

Kun hän aloitti kuvien piirtämisen, olisi niistä joutunut vankilaan, mutta nyt pumpatut lihakset ja pullottavat nahkahousujen etumukset komeilevat kaikkialla kodintekstiileistä postimerkkeihin. Tuotteiksi muutetuissa Tom of Finland -kuvissa housut pysyvät kiinni, emmekä näe ronskeja ryhmäseksiasetelmia genitaaleineen ja eritteineen. Laaksosen kuvaston valtava voima, atomipommin kaltainen kiistanalaisuus ja kiima on kesytetty valtavirralle sopivaksi.

Tämä vaivaa valitettavasti myös Tom of Finland -elokuvaa. Eroottisen jännitteen ja homoseksin näyttävän ilosanoman sijaan se jää haaleaksi haaveiluksi kauniissa kulisseissa.

Pekka Strang ja Lauri Tilkanen tekevät kuitenkin oikein uskottavat roolisuoritukset toisistaan voimaa saavana parina. Erityisesti Strang loistaa lakonisena Laaksosena jopa tökerösti vanhemmaksi maskeerattuna. Sen sijaan Laaksosen siskoa Kaijaa esittävän Jessica Grabowskyn jatkuvasti toistuva nouseva intonaatio alkaa nopeasti ärsyttää.

Vaikka Tom of Finland -elokuvan toteutuksesta jää puuttumaan Laaksosen kuvien rohkeus, onnistuu se avaamaan tämän tarinaa sota-ajan jälkeisen Suomen vastenmielisen ankeista asenteista 70- ja 80-luvun sallivaan Kaliforniaan saakka.

Puutteistaan huolimatta Tom of Finland on kelpo kuvaus tärkeistä teemoista – rohkeudesta, rakkaudesta ja vapaudesta, mutta myös taiteesta ja sen tekemisen tinkimättömyydestä.

Katso Tom of Finland -elokuvan traileri tästä:

Tom of Finland
Ensi-ilta: 24.2.2017
Genre: Draama, elämäkerta
Ohjaus: Dome Karukoski
Pääosassa: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky
Maa: Suomi