Huawei esitteli kolme uutta Mate 20 -puhelinta jo myyntiin tulleen Mate 20 Liten rinnalle. Uusia malleja ovat Mate 20, Mate 20 Pro ja Mate 20 X. Niissä on ensimmäisinä puhelimina uusi Kirin 980 -järjestelmäpiiri. Uutuuksista kuitenkin vain Mate 20 Pro on saapumassa Suomen markkinoille. Kaikkiaan luvassa on kenties tähän mennessä paras Android-puhelin ainakin ominaisuuksiensa puolesta.

Pro-mallissa on 6,39 tuuman kokoinen 3 120 × 1 440 pikselin -tarkkuuteen pystyvä oled-näyttö, joka kaartuu aavistuksen sivureunoille. Näytössä on myös lovi. Sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alle. Vaihtoehtoisesti tunnistautumisen voi hoitaa kolmiulotteisella kasvontunnistuksella, jonka pitäisi toimia myös pimeässä. Sitä voi käyttää myös 3D Emojien kanssa, minkä lisäksi puhelimeen 3D Live -ominaisuudella voi saada esineisiin eloa.

Leica-brändättyjä kameroita on Pro-mallissa kolme, ja DxOMarkin kärkisijaa pitävään P20-malliin verrattuna sitä on edelleen kehitetty. Laajakulmakameran kenno on 40 megapikseliä ja aukkoluku f/1,8, telekamera puolestaan kahdeksan megapikselin kennolla ja f/2,4-aukolla. P20 Prosta tutun monokromikameran sijaan puhelimessa on 20 megapikselin superlaajakulma f/2,2-aukolla. Kameroiden ohella takaa löytyy myös led-kuvausvalo.

Tekoäly tunnistaa 150 tilannetta ja optimoi kuvanlaatua niiden perusteella. Puhelin käyttää sitä myös kuvanvakautukseen. Kamera pystyy tarkentamaan jopa 2,5 senttimetrin päähän ja osaa siirtyä automaattisesti makrokuvaustilaan. Tekoälyllä varustetussa AI Cinema -videokuvaustilassa on saatavilla eri kuvausefektejä. Videota pystyy HD- ja Full HD -tarkkuuksilla kuvaamaan myös 21:9-kuvasuhteella. Erityisominaisuus on myös oma kuvaustilasa veden alla kuvausta varten. Sitä varten tarvitaan erikseen myytävä latauskotelo.

Mate 20 Pron pölyn- ja vedenkestävyydeksi ilmoitetaan IP68. Puhelin on varustettu usb-c-latausliitännällä. 4 200 milliampeeritunnin akun lataus tapahtuu 10 V / 4 A -pikalaturilla eli 40 watin teholla. Pro-mallissa on myös kekseliäs latausominaisuus. Sillä voi ladata langattomasti toisia Qi-standardin mukaisia laitteita. Latausta on muutenkin parannettu. Pro-mallin saa ladattua 70 prosentin lataukseen puolessa tunnissa. Kuulokeliitäntää ei ole, mutta bluetooth on versiota 5.0 ja varustettu ldac-teknologialla parempaa kuulokeääntä varten.

Kirin 980:n luvataan olevan reilun kolmanneksen Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriä nopeampi ja 75 prosenttia edeltävää Kirin 970 -mallia nopeampi. Lisäksi virtatehokkuus ja grafiikan suorituskyky ovat kasvaneet. Myös mobiilidatan siirron pitäisi olla ainakin teoreettisesti markkinoiden nopeinta. Uuden suorittimen kaverina on Suomeen tulevassa mallissa kuuden gigatavun ram-muisti ja 128 gigatavun sisäinen tallennusmuisti. Muistitilaa saa kasvatettua kortilla – ei kuitenkaan microSD-kortilla vaan Huawein omalla pienemmällä NM Cardilla.

Mate 20 Prota voi käyttää langattomasti tietokoneen keskusyksikön tavoin. Sitä varten se vaatii Miracastia tukevan näytön tai Huawei Wireless Donglen. Huawei Share 3.0:n avulla taas voi jakaa tiedostoja joko PC- tai Mac-tietokoneiden tai yhteensopivan tulostimen kanssa.

Käyttöjärjestelmänä on tuorein Android 9 Pie, jota käytetään Huawein oman EMUI 9 -käyttöliittymän välityksellä. Valmistaja on tavoitellut yksinkertaisuutta ja yhtenäisyyttä sekä helpompaa yhdellä kädellä käyttöä.

Pro -puhelimen hinta on 999 euroa. Toimitusten on määrä alkaa marraskuun 5. päivä. Suomessa sen saa mustana, sinisenä ja twilight-liukuvärinä. Niistä sinisessä on kuviointi, jonka pitäisi parantaman pitoa.

www.huawei.com