Tuntuuko, että kotiteatteriääneltä kaipaisi enemmän, mutta tila ja resurssit estävät isompien järjestelmien asennuksen ja käytön? No, ratkaisu voi olla muutakin kuin piskuinen soundbar – kuten Cantonin aktiivikaiutinpari osoittaa.

Teksti: Ludwig Swanberg / 
Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 4/2018.

Joskus sitä vaan on mukava yllättyä. Saksalaisen Cantonin GLE 496.2 BT -kaiutinpari on mielenkiintoinen ja ennakkoluuloton uutuus kotiäänentoistomarkkinoilla, mutta mikä niiden varsinainen juju on?

Avataanpa asiaa yleisellä tasolla tämänhetkisen laitetarjonnan pohjalta. Jos meiltä olisi vielä vähän aikaa sitten kysytty, mitä kaikkea peruslaadukkaaseen kotiteatteriäänentoistoon oikein tarvitaan, lista olisi ollut melko pitkä: Kunnollinen kuva- ja äänilähde (tai muutama sellainen), pystyvä kotiteatterivahvistin, tehokkaat etukaiuttimet, keskikaiutin, ainakin yksi surround-kaiutinpari sekä joitakin metrejä tarvittavia kaapeleita. Ja tietysti laadukas virtablokki. Unohtamatta asianmukaista laiteräkkiä, johon komponentit sijoitetaan. Ja tukevat kaiutinjalat. Ja mitäs vielä?

Listaa voisi jatkaa vielä pitkään, mutta kuten saimme hiljattain huomata, kaikki keskeinen voi mahtua myös kahteen pahvilaatikkoon. Niiden sisältä taas löytyi meidän tapauksessamme Cantonin päällisin puolin perinteisen oloiset GLE-sarjan kolmitie-lattiakaiuttimet. Kaiuttimista vasemmanpuoleinen oli kuitenkin hiukan erilainen: se oli raskaampi ja varustettu alaosaan upotetulla näytöllä.

Kevyet mutta varmat elementtiratkaisut ovat tuttuja valmistajan GLE-sarjasta, mutta ne on uudistettu erityisesti 496:n BT-versiota varten.

Kaiutinparin varusteet löytyivät niin ikään vasemman kaiuttimen pakkauksesta. Ensimmäisenä käteen osuivat melko tukeva kaukosäädin sekä asiallisen oloiset kaiutinkaapelit Neutrikin speakON-liittimillä molemmissa päissään. Lisäksi mukaan oli laitettu virtakaapeli, hdmi-kaapeli, kaksi digitaalista kaapelia sekä analogijohto.
Kaiuttimien asennus kävi perinteisesti sijoittamalle ne paikoilleen ja kytkemällä virtajohto seinään. Vasemmanpuoleisen kaiuttimen takana oleva liitäntäpaneeli tarjoaa kytkentämahdollisuudet kaikkiin perustarpeisiin sekä luonnollisesti kaiuttimien yhteen liittämiseen.

Sopivan etäisyyden päähän television molemmin puolin sijoitetut kaiuttimet eivät herätä liikaa huomiota, ja varsinkin hämärässä tilassa ne lähes häviävät näkyvistä. Ja jos taas mustat monoliitit eivät oikein istu olohuoneen sisustukseen, kaiuttimet ovat saatavilla myös valkoisena.

GLE 496.2 BT:n korkeus on reilu metri. Ulkomuotokin istunee ongelmitta sisustukseen kuin sisustukseen: musta versio leffaluolaan, valkoinen olohuoneeseen.

Hauskaa ja tehokasta toistoa

Kaiuttimien elementit ovat erityisesti GLE 496.2 BT:lle suunniteltuja, joskin ne perustuvat GLE-sarjan aiempiin vastaaviin. Itse sarja sai viiden menestyksellisen vuoden jälkeen päivityksen, joka koskee myös langatonta versiota.

Diskantti edustaa tuoreinta kehitystä, ja se on tehty mangaanista ja alumiinista. Sen yläpuolelta taas löytyy 7-tuumainen alumiininen keskiäänielementti. Tämän tyyppinen sijoitus on sikäli hyvä, sillä se yhdenmukaistaa keski- ja diskanttitaajuuksien saapumista kuulijan korviin istumakorkeudella ja avartaa aidosti äänikuvaa. Kahdeksantuumaiset bassot puolestaan löytyvät diskantin alapuolelta. Niille on lisäksi varattu takaosaan suorakaiteenmuotoinen refleksiaukko.

Koko GLE-sarjassa on nyt uudet elementit ja jakosuotimet. Uusi alumiini-mangaanidiskantti kuulostaa avoimelta ja artikuloivalta.

Perinteisessä kotelon koputtelutestissä sekä aktiivinen että passiivinen kaiutin kuulostivat samalta, tiiviiltä ja resonoimattomalta.. Tämän suhteen Canton onkin tehnyt hyvää työtä, eikä rakenteesta löydy juuri muuta tutkittavaa. Sitten olikin aika suunnata kaiuttimet kohti kuuntelupistettä, kytkeä hdmi-kaapeli television ja pääkaiuttimen välille, laittaa patterit kaukosäätimeen ja testielokuva pyörimään – tai ei vielä.

Näytössä helottavat kirjaimet BT vihjaavat, että kaiuttimissa on myös bluetooth-yhteys. Eli jospa sittenkin kuuntelisi muutaman kappaleen ensin älypuhelimesta soitettuna. Tidal päälle ja bluetooth-parinmuodostus käyntiin painamalla kaukosäätimen bt-symbolia, eikä aikakaan, kun kaiuttimet havaitsevat puhelimen ja toisto käynnistyy.

Järjestelmän vahvistinosio löytyy toisen kaiuttimen takapuolelta. Hdmi arc -liitäntä mahdollistaa myös muiden laitteiden hallinnan. Mukana on myös subwoofer-lähtö.

Ja Cantonithan soivat hyvin, jopa kokoistaan paljon isompana. Kaukosäädintä tutkaillessa silmiin osui sound-painike. Se taas johti sävynsäätöihin, joista ensimmäinen painallus kohdistuu bassoihin ja toinen diskantteihin. Helppoa ja käytännöllistä.
Kaukosäätimen tulovalitsinta painamalla pääsimme alkuperäiseen suunnitelmaan, elokuvan pariin. Leffaääntäkin voi säätää joko stereo- tai surround-muotoon, joista jälkimmäinen toimii elokuvien kanssa vieläpä yllättävän mukavalla tavalla. Sisäänrakennetun dekoodauksensa ansiosta se toistaa kaikki DTS- ja Dolby-formaatit lähettämällä äänen tilainformaation kehittyneen vaiheensäätöalgoritmin rouskuteltavaksi. Tuntuikin kuin ääni tulisi sekä kaiuttimista että ympäri tilaa.

Paketin kompakti, jämäkkä ja toimiva kaukosäädin sisältää enemmän toimintoja kuin mitä näppäinten määrä antaisi olettaa.

GLE 496 BT:t osaavat hämmästyttää isolla, pallomaisella äänikentällään. Aitoon monikanavajärjestelmään sitä ei toki voi verrata, mutta lopputulos on silti vähintäänkin hauskaa kuultavaa.

Matt Damonin tähdittämä The Martian on hyvä esimerkki äänenpainotuseroista, siinä kun huhuillaan avarissa maisemissa mutta myös mumistaan astronauttikypärä päässä. Niiden kohdalla elokuvaan todella imeytyy todella voimakkaasti. Ennestään tutun elokuvan äänestä tuntui löytyvän jälleen jotain uutta.

Oikeanpuoleinen kaiutin on täysin passiivinen ja ottaa signaalin aktiiviosion sisältävästä vasemmanpuoleisesta kaiuttimesta. Jämäkkä kaiutinkaapeli kuuluu pakettiin.

Mutta palataanpa kaukosäätimeen. Sound-näppäintä pitkään painamalla näyttöön saa kirjainyhdistelmän SUB. Se mahdollistaa ulkoisen subwooferin liittämisen kaiuttimiin, jolloin kaikki alle 80 hertsin taajuudet siirtyvät suoraan lisäbasson toistettaviksi. Se taas tekee järjestelmästä entistäkin tehokkaamman.

Mukana on myös kolme esisäätöä taajuuskorjaukselle, joiden avulla toistoa voi sovitella paremmin tilaan. Myös lipsync on hienosäädettävissä suoraan kaukosäätimestä. Näiden ominaisuuksien lisäksi kaukosäätimen voi määritellä komentamaan myös telkkaria. Hdmi arc -liitännällä kytketyn television lisäksi Cantoneihin voi lisäksi kytkeä kaksi muuta laitetta hdmi:n avulla.

YHTEENVETO

Hintaan nähden hyviä ominaisuuksia

Idea ja toteutus Cantonin 496.2 BT:n kohdalla ansaitsee suuret aplodit. Vaikka kyseessä ei ehkä ole markkinoiden ulkoisesti eksoottisin kaiutinpari vinyylivaneriviimeistelyineen, kokonaisuudesta on silti saatu houkutteleva. Mielestämme valkoinen versio näyttää paremmalta, mutta toisaalta se on hiukan epäkäytännöllinen kotiteatterikäytössä.

Kaiuttimia ei myöskään voi rehellisyyden nimissä verrata aitoon monikanavajärjestelmään, koska sellaisen rinnalla ne kalpenevat. On silti syytä painottaa, että Canton onnistuu tarjoamaan eräänlaisen tilaihmeen niin äänen kuin fyysistenkin mittasuhteiden kohdalla. Elokuvien katselu ja musiikin kuuntelu onnistuu koko rekisterin puolesta oikealla dynamiikalla ja tilavalla äänikuvalla. Ja kaikki toimii yllättävänkin hyvin!

Langattomat yhteydet mahdollistavat lisäksi pääsyn verkon mediatarjontojen ääreen. BT-versio tosin maksaa vajaan 500 euroa enemmän kuin passiiviversio, mutta toisaalta sen mukana tulee aktiivivahvistus, bluetooth-yhteys, hdmi-liitännät, kaiutinjohdot, sisäänrakennettu elokuvaääniprosessori sekä esiasetukset subwooferille, taajuuskorjaukselle ja kuvasynkronoinnille.

Kaiken kaikkiaan toisto- ja muut ominaisuudet mukaan lukien melkoinen paketti alle 1 500 euron hintaluokassa!

+ Äänenlaatu
+ Monipuolisuus
+ Kaikki yhdessä -toteutus
– Ulkomuoto melko konventionaalinen


Canton GLE 496.2 BT

Hinta: 1499 €
Edustaja: Audelec (www.audelec.fi)
Lisätiedot: www.canton.de
Toimintaperiaate: Aktiivinen langaton kolmitiekaiutinpari
Toistokaista: 22–30 000 Hz
Kokonaisteho: 300 W
Elementit: 2 x 200 mm woofer, 1 x 180 mm keskiääni, 1 x 25 mm diskantti
Tulot: 3 x HDMI (4k- ja 3d-yhteensopiva), optinen, koaksiaalinen, analoginen
Lähdöt: HDMI (ARC), sub out
Muuta: Bluetooth 3.0 (aptX), Dolby Digital/DTS Digital/DTS TruSurround -dekoodaus
Värivaihtoehdot: Musta, valkoinen
Mitat (l x k x s): 270 x 1060 x 310 mm
Paino: 22 kg