Virtaviivainen vahvistin verkko-ominaisuuksilla sekä suunnittelijalegenda Andrew Jonesin työpöydällä syntyneet kaiuttimet ovat Elacin näkemys siitä, kuinka moderneihin tarpeisiin vastataan maltillisella hinnalla mutta laadusta tinkimättä.

Viime vuodet ovat merkinneet uutta ja entistä valoisampaa aikaa saksalaiselle Elacille. Yli 90-vuotias äänentoistoalan klassikkovalmistaja on saanut miehistöönsä muun muassa KEF:illä, Infinityllä, Technical Audio Devices (TAD) Laboratoriesilla ja ennen muuta Pioneerilla kannuksensa hankkineen kaiutinsuunnittelija Andrew Jonesin. Sen sijaan, että tuloksena olisi pelkästään harvojen herkuksi jääviä highend-ratkaisuja, Elac on astunut rohkeasti kuluttajaystävällisempien hintojen ruuhkaisille markkinoille Debut- ja Uni-Fi-kaiutinsarjoilla sekä erityisesti niille suunnitellulla integroidulla vahvistimella EA101EQ-G.
Nyt testaamamme edellä mainitun vahvistimen sekä Uni-Fi BS U5 Slim -setin yhteishinta on karvan alle 1 400 euroa, joten kilpailevia vaihtoehtoja löytyy niin halvemmalla kuin kalliimmallakin. Elac onnistuu kuitenkin tekemään pesäeroa kirittäjiinsä niin omintakeisilla ratkaisuillaan, kehittyneillä ominaisuuksillaan kuin poikkeuksellisen hyvällä äänenlaadullaankin.

Elac EA101EQ-G -vahvistimen etupuoli on riisuttu kaikista ylimääräisistä säätimistä. Sitä ohjataankin ensisijaisesti joko kaukosäätimellä tai ohjainsovelluksella.
Kompakti EA101EQ-G tarjoaa keskeisimmät liitäntävaihtoehdot digitaalisille ja analogisille äänenlähteille. Pieni miinus tulee hdmi-liitännän puuttumisesta, mutta erityisplussa napsahtaa korkean resoluution usb-otosta.

Kevyt ja kompakti vahvistin
Paketista nostettuna integroitu vahvistin EA101EQ-G luo raikkaan nykyaikaisen vaikutelman. Perinteisen mustan laatikon sijasta kyseessä on minimalistisella, paksulla alumiinisella etupaneelilla varustettu laite, jonka kansi on mustaa kumia. Design jättää hyvän tuntuman, jonka ainoana pienenä kauneusvirheenä on keskenään hiukan epätasaiset kumitassut, jotka saavat vahvistimen hiukan keikkumaan pöydällä.

Suunnittelussa ja toteutuksessa lienee tietoisesti jätetty kelkasta raskaan sarjan komponentit, sillä EA101EQ-G painaa vain reilut pari kiloa. Kevyestä rakenteestaan huolimatta sen sisuskaluista löytyy valmistajan omaa BASH-teknologiaa hakkurivirtalähteellä ja AB-luokan periaatteilla. Näin vahvistin tarjoaa kahteen kanavaan 2 x 80 wattia neljällä ohmilla, 2 x 40 wattia kahdeksalla ohmilla ja 2 x 70 wattia kahdella ohmilla.

Vahvistimen mukana toimitetaan tavanomainen virtajohto, kevyt ja yksinkertainen kaukosäädin sekä ilahduttavana yllätyksenä tanakan oloiset banaaniliittimet kaiutinjohdoille. Liitäntäpuolella EA101EQ-G tarjoaa mahdollisuuden kahden analogilähteen kytkentään perinteisellä rca-tulolla, kolme digituloa, joista kaksi on optisella ja yksi koaksiaalisella liitännällä toteutettu, asynkronisen 192-kilohertsisen ja 24-bittisen usb-tulon, joka mahdollistaa vahvistimen käytön tietokoneen ulkoisena äänilaitteena sekä aptx-tasoisen bluetoothin. Lähtöinä taas ovat perinteiset kaiutinliittimet, subwoofer-anto sekä 6,3-millimetrinen kuulokeanto. Lisäksi laitteessa on erillinen usb-liitäntä huoltokäyttöä varten.

Vaikka liitännät mahdollistavat hyvin pitkälle perinteisten äänenlähteiden käytön ja mukaan sisällytetty hires-tasoinen usb-tulo on suuri plussa, toisia saattaa harmittaa hdmi-liitännän ja toisia phono-asteen puuttuminen. Esimerkiksi television kytkennässä hdmi:n käytön voi kuitenkin monessa tapauksessa korvata optisella s/pdif:llä, eikä erillinen riaa-korjain vinyylisoittimelle maltaita maksa.

Kuten kuvista näkyy, EA101EQ-G:n maskista löytyvät vain välttämättömimmät ohjainpainikkeet: virtakytkin, ohjelmalähteen valitsin ja äänenvoimakkuuden säädin. Sama minimalismi jatkuu myös pikkuruisessa näytössä, jonka saa monien iloksi myös kytkettyä pois päältä. Vahvistimen ohjaus tapahtuukin yksinkertaisella ja toimivalla kaukosäätimellä tai vastaavasti joko iOS- tai Android-laitteisiin asennettavalla sovelluksella, joka testimme perusteella vaikutti toimivan erittäin sutjakasti ja sujuvasti. Mutta palataanpa tähän aiheeseen uudelleen tuonnempana.


Uni-Fi BS U5 Slim -kaiuttimien takaa löytyvät refleksiputki sekä tukevat liittimet astetta jäykemmällekin kaiutinkaapelille.

Kehittyneempi kolmitie

Saimme testiin EA101EQ-G-integroidun kanssa Elacin tuoreet Uni-Fi-sarjan BS U5 Slim -jalustakaiuttimet. Niiden pääsuunnittelija Andrew Jones kuvailee kaiuttimia suunnitellessaan pyrkineensä kehittämään kaiutinmalliston, jossa käytettyyn teknologiaan ja suorituskykyyn on totuttu törmäämään huomattavasti hintavampien kovaäänisten kohdalla. Käytännössä tämä näkyy – ja ennen muuta kuuluu – kaiuttimien kolmitierakenteessa ja itse kehitetyssä konsentrisessa elementissä, jolla voidaan minimoida elementtien välisistä etäisyydestä johtuvia vaihe-eroja ja niistä aiheutuvia äänen värittymiä. Siinä missä vastaavan hintaluokan kaiuttimet ovat usein toteutettu kaksitiejärjestelmällä, on Uni-Fi BS U5 Slimissä 5,25-tuumainen alumiinikartioinen woofer sekä niin ikään alumiinikartioinen neljätuumainen keskiääninen, jonka keskiöön on upotettu yhden tuuman pehmytkalottidiskantti. Kaiuttimen jakotaajuudet ovat 270 ja 2 700 hertsiä, herkkyys 85 desibeliä, ja sen luvataan kattavan taajuusalueen 46 hertsistä 25 kilohertsiin. Nimellisimpedanssi on neljä ohmia.
Kooltaan BS U5 Slimit eivät ole nimestään huolimatta jalustakaiuttimet ihan sieltä pienimmästä päästä, mutta sopusuhtaisen ja yksinkertaisen ulkonäkönsä ansiosta varsinkaan testiin saamissamme valkoisissa versioissa oikeastaan mikään ei pistä silmään. Alumiinireunuksiset elementit piiloutuvat tarvittaessa koko etupuolen peittävän, muodikkaasti magneeteilla paikalleen napsahtavan mustan kangassuojan alle.

Sijoituksen suhteen emme testissämme huomanneet erityisen suurta vaikutusta sillä, jättikö kaiuttimen taakse enemmän tai vähemmän ilmatilaa, mutta koska refleksiaukko sijaitsee kaiuttimen takana, aivan kiinni seinään niitä ei kannata asettaa. Mainittakoon myös, että vaikka kotelotilavuutta tosiaan hiukan piisaakin, kaiuttimet toimivat yllättävän hyvin myös sijoitettuna isohkolle työpöydälle ja suunnattuna leveässä kulmassa vain hiukan kuuntelupistettä kohti. BS U5 Slimit voikin suhteellisen huoletta asettaa myös monitorimaisesti melko lähelle kuuntelupistettä.

Elacin Uni-Fi-sarjan kaiuttimissa on valmistajan itsensä suunnittelema konsentrinen elementti, jossa diskantti on upotettu keskiäänisen sisään. Tämä minimoi elementtien välisestä etäisyydestä johtuvia vaihe-eroja ja niistä aiheutuvia äänen värittymiä.

Yhteispelillä eteenpäin
Elac-setin hyvän ja monipuolisen sijoitettavuuden takana on ennen kaikkea kaiuttimien ja vahvistimen välinen hyvä yhteispeli, sillä molemmista välittyy vahvan yhdessä tekemisen ja synergia-ajattelun tuntu. Mutta yhteensovitusta ei tarvitse jättää tuntuman asteelle.
Yksi EA101EQ-G:n suurimmista valteista on ohjainsovellukseen oleellisesti kuuluva ABC-, eli Auto Blend & Calibrate -teknologia. Kyseessä on älypuhelimen mikrofonia hyödyntävä huonekorjausominaisuus, joka osaa optimoida kaiuttimien toiston lähikenttävasteen ja kuuntelupisteestä mitatun vasteen perusteella. Käytännössä kyseessä on eräänlainen taajuuskorjaus, jota voi hienosäätää vielä pitemmälle sovelluksen varsinaisella basso- ja diskanttisävynsäädöillä. Ja mikä parasta, ominaisuus on helposti kytkettävissä päälle ja pois. Itse mittauksen tekemiseen ei muutamaa kymmentä sekuntia kauempaa mene. Tietenkään älylaite integroidulla mikrofonillaan ei taajuusvasteeltaan tai tarkkuudeltaan yllä varsinaisten mittamikrofonien tasolle, mutta yllättävän ketterästi iPhone SE mittauksesta kuitenkin näytti suoriutuvan.

Korvaherkkua kaikilla mausteilla

Vaikka kokeilimme settiä muutamallakin eri asettelulla huonekorjattuna ja -korjaamattomana sekä refleksiaukot tulpattuna ja auki, toisto oli kautta linjan poikkeuksellisen hyvällä mallilla. Toisinaan koaksiaaliperiaatteella toteutettuja kaiuttimia vähän tarpeettomastikin sävyttävä tiukkuus ja ruuhkaisuus loistivat poissaolollaan, ja kaiken ylimääräisen yläkeskialueen ja diskantin ruuhkaisuuden sijasta äänessä oli ilahduttavasti ilmavuutta, hienovaraisuutta sekä eloisuutta.
Vaikka ohjainsovelluksen sävynsäätimiä nytkytteli melko härskistikin hymyilevään loudnessiin saakka, ei kaiuttimien toistosta saanut silti millään tapaa ärsyttävää – eikä meno myöskään liiemmin hyytynyt kovemmallakaan äänenvoimakkuudella. Pientä toiston liiskautumista tosin alkoi ilmaantua mukaan raskasbassoisella jytkeellä revitellessä, mutta siinäkään ei saavutettu varsinaista kyykähtämiskynnystä. Kaiken kaikkiaan äänessä oli potkua ja puristusta niin, että ainakin ajatustasolla lahkeet lähtivät hiukan lepattamaan.

Huoneakustiikan aiheuttamia heittoja voi hillitä ohjainsovelluksen automaattisella ABC-korjauksella, ja muutkin säädöt sävynsäädöistä ohjelmalähteiden nimeämiseen hoituvat kätevästi.

Synergian ytimessä
Elacin EA101EQ-G-integroidusta ja Uni-Fi BS U5 Slim -kaiuttimista on helppo pitää. Kyseessä on sekä silmiä että korvia miellyttävä, kevyt ja kompakti kokonaisuus, jonka suorituskyky vastaa hiukan vaativampiinkin tarpeisiin hyvällä sijoitettavuudellaan ja yleisellä laadullaan. 
Vaikka järjestelmässä on monista hyvistä puolista huolimatta myös omat rajoituksensa esimerkiksi vahvistimen liitäntöjen ja kaiuttimien bassotoiston suhteen, voidaan kokonaisuutta pitää sarjassaan kuitenkin erinomaisena näkemyksenä toimivasta ja taatusti omanlaisesta kaksikanavajärjestelmästä. Suosittelemme tutustumaan molempiin – mieluiten yhdessä.



Elac Uni-Fi kotiteatteriin

Elacin Uni-Fi Slim -mallisarjaan kuuluvat BS U5 -jalustakaiuttimien lisäksi myös 1 398 euron hintaiset FS U5 -lattiakaiuttimet sekä 449 euron hintainen CC U5 -keskikaiutin. Näin ne soveltuvat hyvin myös kotiteatterijärjestelmään. 
Uni-fi-sarjan kaiuttimet näyttävät ominaisuuksiltaan lähes identtisiltä, ja ne ovatkin vain mitoiltaan hieman erilaisia. Etukaiutin FS U5 Slim on lähes tarkalleen metrin mittainen ja seisoo piikkien päällä metallisen tukijalan varassa. Se on aito kolmitiekaiutin, jollaisia ovat kaikki muutkin Uni-fi-sarjan kaiuttimet. Bassoäänet tuotetaan kolmella 5,25-tuumaisella alumiinikartioisella bassoäänisellä bassorefleksikotelossa ja loput konsentrisella keskialue–diskanttielementillä. Jakotaajuudet ovat 270 hertsiä ja 2,7 kilohertsiä, joten konsentrinen elementti toistaa käytännössä kaiken bassoalueen yläpuolella.
Ratkaisu tekee elementistä muun muassa täydellisen pistelähteen, kun ääni tulee tarkalleen samasta pisteestä molemmista elementeistä. Lisäksi Elacin mukaan diskantin konsentrinen sijoitus parantaa säteilyn yhtenäisyyttä elementin toiminta-alueella ja takaa sekä suoran taajuusvasteen että hyvän tehonsiedon ja paremmat säteilyominaisuudet paitsi akselilta myös sivusta.
Keskikaiutin tottelee nimeä CC (Centre Chanel). Sekin on kolmitieratkaisu ja varustelultaan hyvin samanlainen kuin lattiakaiutin. CC:ssä on kuitenkin vain kaksi bassoäänistä, kuten tavallista on, koska siltä vaadittu toistovoimakkuus on matalampi. Siksi kaiuttimen bassovaste ei myöskään laske yhtä alas kuin pääkaiuttimissa.

PLUSSAT JA MIINUKSET

+ Vakuuttava design

+ Erittäin miellyttävä äänenlaatu
+ Hyvä ohjainsovellus toimintoineen

– Ei hdmi-liitäntää

Elac Element EA101EQ-G
Hinta: 699 €
Lisätiedot: www.elac.com
www.elac.fi
Teho: 2 x 80 W (4 Ohm)
2 x 40 W (8 Ohm)
2 x 70 W (2 Ohm)
Taajuusvaste: 20 – 40 000 Hz (± 1,8 dB)
Tulot: 2 x rca, 2 x opt., 1 x koaks., usb
Lähdöt: Kaiuttimet, sub out, kuulokkeet
Muuta: Bluetooth aptX, ohjainsovellus huonekorjauksella, kaukosäädin, banaaniliittimet kaiutinkaapeleille
Mitat (l x k x s): 21,3 x 5,4 x 29,5 cm
Paino: 2,3 kg

Elac Uni-Fi BS U5 Slim
Hinta: 698 €
Lisätiedot: www.elac.com
www.elac.fi
Toimintaperiaate: 3-tie, bassorefleksi
Suurin suositeltava teho: 140 W
Herkkyys: 85 dB
Nimellisimpedanssi: 4 Ohm
Elementit
-Basso: 5,25"
-Keskialue: 4"
-Diskantti: 1" pehmytkalotti, konsentrisesti asennettu
Jakotaajuus: 270 Hz / 2 700 Hz
Mitat (l x k x s): 18 x 34 x 29,5 cm
Paino: 7,6 kg
Viimeistelyvaihtoehdot: Musta / Valkoinen

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 5/2017 ilmestyneestä kokeilusta.

TEKSTI: Heikki Kivelä KUVAT: Valmistaja & Heikki Kivelä