Kymmenen vuotta täyttänyt iPhone sai juhlavuosiversiossaan nipun uusia ominaisuuksia sekä hiukan päivittyneen muodon, jossa tavallisen iPhonen runko kohtaa Plus-sarjan näytön. Tuttu koti-painike sai väistyä, tilalle tuli yläkulman lovi ja hinta loikkasi yli tuhannen euron.

Teksti: Dragan Petric / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 1/2018.

Vaikka Applen uusimman älypuhelinmallin julkaisuun liittyi jälleen kaikenlaista hulinaa, laitteen perustavanlaatuisin muutos on varsin yksinkertainen: iso näyttö pienessä rungossa. Uuden iPhone X -älypuhelimen näyttö on saman kokoinen kuin iPhone 8 Plussassa, mutta rungon tilavuudesta on saatu yli kuutiotuumaa pienempi. Käytännössä iPhone X on mitoiltaan vain hiukan perus-8-mallia suurempi. Jokainen aiempaa iPhone 7 Plus -mallia käsitellyt huomaakin välittömästi puhelimen merkittävästi pienemmän koon ja aavistuksen kevyemmän massan. Uutukainen mahtuukin housuntaskuun varsin hyvin, jopa suojakuori päällään.
Näyttö pimeänä iPhone X näyttää miltä tahansa älypuhelimelta, eli laatalta, jossa on hiukan pyöristetyt kulmat ja reunat. Laite on saatavilla mustana tai harmaana. Käsituntumalta iPhone X on varsin miellyttävä, mahdollisesti juuri Plus-malleja ohuempien mittojensa ansiosta. Apple on myös päättänyt palata lasin käyttämiseen laitteen takana mahdollistaakseen induktiolatauksen. Tästä johtuen puhelin tuntuu käsitellessä hiukan liukkaalta.
Viimeistely ja työn jälki on erinomaista, eikä testilaitteemme taipunut tai vääntynyt voimallisista yrityksistä huolimatta. Laitteella on IP67-sertifikaatti, eli se on pöly- ja roiskesuojattu siten, ettei pöly pääse sen sisään lainkaan ja puhelin kestää upotuksen metrin syvyyteen. Huomautamme silti, ettei kyseessä ole paras mahdollinen roiskesuojaus, joten uima-altaaseen iPhone X:n kanssa ei kannata mennä, mutta nopean molskahduksen se kyllä kestää.


Näyttö

Kulmasta kulmaan mitattuna iPhone X:n näyttö on 5,8 tuumaa, kun taas vastaava mitta iPhone 8 Plussassa on 5,5 ja iPhone 8:ssa 4,7 tuumaa. Tämä ei ole kuitenkaan paras mahdollinen tapa kuvata näytön kokoa. X:ssä on nimittäin hiukan erikoinen 19,5:9-kuvasuhde, mikä tekee siitä pitkän mutta kapean. Vertailun vuoksi esimerkiksi iPhone 8 Plussan kuvasuhde on laajempi 16:9. Näyttöpinta-alaa molemmissa on kuitenkin saman verran, noin 12,8 neliötuumaa.

Uuden iPhonen näyttö mittasuhteineen on muuttunut. Tekniikasta vastaa oled, näyttöpinta-alaa on noin 83 prosenttia ja resoluutio iOS-laitteiden korkein.

X:n resoluutio on iOS-puhelimien korkein: 2 436 x 1 125, mikä mahdollistaa 458 pikselin tuumatiheyden – jälleen parempi kuin 8 Plussan 401. X on myös ensimmäinen iOS-laite oled-näytöllä, joka taas on tuttu esimerkiksi Samsungin malleista jo vuosien ajalta. Oled-näytön valinta pistääkin saman tien silmään: se näyttää yksinkertaisesti upealta. Koska kontrastisuhde on yksi miljoonaan, värit ovat erittäin eloisia ja musta on pikimustaa. Valkoinen taas näyttää kuin paperilta. Näyttö on tarpeeksi kirkas ulkokäyttöön, eikä vain varjoisissa paikoissa. Testimme osoittivat, että kyseessä on ensimmäinen iPhone, joka pärjää loistavasti myös suorassa auringonvalossa.
Oledilla on hinnan lisäksi myös toinen kääntöpuoli. Kuva voi ikään kuin palaa kiinni näyttöön, eikä tätä huomaa ihan hetkessä. Apple suositteleekin, ettei näytössä pidettäisi samoja elementtejä kovin pitkää aikaa varsinkaan täydellä kirkkausasetuksella, sillä ajan myötä nämä voivat jättää näyttöön jälkensä.

Venytetty näyttö vie noin 83 prosenttia iPhone X:n päällyspuolen pinta-alasta. Ja kuten parissa aiemmassakin Apple-älypuhelimessa, X:ssä on pelkästään lightning-liitäntä eikä lainkaan 3,5-millimetristä kuulokeliitäntää.

Näyttö peittää lähes koko iPhone X:n etupuolen, joten koti-näppäimestä ja sen myötä sormenjälkitunnistimesta on luovuttu. Tämän Apple on korvannut kasvontunnistussysteemillä, johon palaamme pian tarkemmin. Kasvojen tunnistusta varten laitteen pintaan on kuitenkin pitänyt jättää alue, tai lovi, joka on herättänyt runsaasti keskustelua.
Loveen ei useinkaan kiinnitä juuri huomiota, mutta toisaalta se on harmillisesti syönyt tilan kaikelta siltä informaatiolta, jonka paikkaan näytön yläreunassa moni on tottunut. Oman yhteyspisteen tunniste on esimerkiksi hävinnyt, ja nyt sen käytöstä kertoo vain siniseksi muuttunut kello. Myöskään bluetooth-indikaattoria tai akun prosenttimäärää ei ole näkyvissä. Suuri osa tämän tyyppisestä tiedosta on muuttanut ohjauskeskukseen, joten sen tarkistaminen ei käy enää pikasilmäyksellä.
Osa ominaisuuksista on pysynyt kuitenkin muuttumattomana, kuten 3D Touch. Tämä on sikäli hyvä, koska koti-näppäimen poisto on tehnyt näytön koskettamisen entistäkin välttämättömämmäksi.
Iso, upea oled-näyttö on iPhone X:n ehdottomasti paras puoli, muttei täysin ongelmitta. Esimerkiksi gps-sovelluksen pito taustalla tunteja päivässä voi hyvinkin aiheuttaa ikonin palamisen kiinni näyttöön. Applen olisikin ollut paljon fiksumpaa sijoittaa kasvontunnistimensa näytön yläpuolelle.

Face ID

Sormenjälkiin perustuvan Touch ID:n korvaaminen kasvontunnistukseen pohjautuvalla Face ID:llä oli veto, joka on sittemmin aiheuttanut runsaasti polemiikkia – lähinnä siksi, että sitä pidetään epäluotettavana. Testimme kuitenkin osoittavat, että epäilykset ovat aiheettomia ja Face ID on ainakin yhtä luotettava kuin Touch ID:kin, mahdollisesti luotettavampikin. Yli viikon tehokäytön ja satojen onnistuneiden tunnistusyritysten rinnalle mahtui vain muutama kerta, jolloin laite ei tunnistanut käyttäjää välittömästi. Silmälasit eivät tulokseen vaikuttaneet eivätkä myöskään päähineet tai hiustyylin muutokset. Hämärät valaistusolosuhteetkaan eivät tuntuneet häiritsevän. Molemmat pieleen menneet tunnistuskerrat korjautuivat laitteen uudelleenkäynnistyksellä.

Näytöstä palan haukannut lovi pitää sisällään muun muassa uuden Face ID -kasvontunnistusjärjestelmän sensorin. Yrityksistämme huolimatta emme saaneet huijattua sitä, joten turvallisuuden kannalta se toimii vähintään yhtä hyvin kuin sormenjälkitunnistuskin.

Tunnistus ei toimi, jos käyttäjällä on kasvot peittävä kaulaliina tai vastaava. Ominaisuus ei myöskään toimi ollenkaan puhelimen ollessa vaakatasossa. Tämän Apple saisi korjata pikimmiten. Muuten, sikäli kun laitteen suojalukitus ei automaattisesti avaudu, käyttäjä voi aina avata puhelimen syöttämällä pääsykoodin manuaalisesti.
Yritimme vielä huijata Face ID:tä antamalla käyttäjää muistuttavien perheenjäsenten yrittää avata lukitusta, mutta tuloksetta. Huomasimme myös sen positiivisen seikan, ettei Face ID toimi, jos käyttäjä ei katso suoraan kameraan. Puhelin pysyy lukittuna, jos käyttäjä pitää silmänsä kiinni tai katsoo eri suuntaan.

Kamerat

Apple on asentanut saman 12 megapikselin kaksoiskamerajärjestelmän led-salamalla iPhone X:ään (ja iPhone 8 Plussaan) kuin mikä löytyi jo iPhone 7 Plussasta. Se tarjoaa kaksinkertaisen optisen zoomin ja kymmenkertaisen digitaalisen zoomin. Uutuusmallien takakameroissa on myös optinen kuvanvakaus.
Kaksoiskamerajärjestelmän valttina on bokeh-kuvausmahdollisuus, jossa kuvan kohde on tarkennettu mutta tausta sumea. Apple kutsuu tätä muotokuvatilaksi ja on parantanut uusimpien laitteidensa suorituskykyä tällä saralla. Lisäksi muotokuvan valaistussäätöjen muokkaaminen on mahdollista, myös jälkikäteen.

Taaempi kaksoiskamerajärjestelmä jatkaa samoilla hyvillä linjoilla iPhone 7:n kanssa, mutta seitsemän megapikselin etukameralla saa mahdollisesti markkinoiden parhaimmat selfiet.

Muotokuva- tai bokeh-mahdollisuus on mukana kätevästi myös iPhone X:n etukamerassa, kiitos Face ID:n käyttämän TrueDepth-teknologian. Seitsemän megapikseliä takaa sen, että kuvat ovat myös tarkkoja. Eivätpä ole selfiet koskaan näyttäneet näin hyvältä.
Toinen TrueDepth-teknologian sovellutus on Animojis-hahmot, jotka matkivat käyttäjän ilmeitä. Käyttäjä voi tallentaa näitä 10 sekunnin pätkissä ja lähettää eteenpäin. Vaikka ominaisuus vaikutti aluksi täysin hyödyttömältä ja pöhköltä, täytyy myöntää, että niitä tuli lopulta lähetettyä kymmenittäin kavereille ja perheenjäsenille.

Suorituskyky ja akunkesto

X on ensimmäinen iPhone, jossa on uusi A11 Bionic -siru, joka on Applen mukaan suunniteltu tekoälyprosesseja varten, erityisesti Face ID -käyttöön. A11 sisältää kuusi ydintä, joista kaksi hyrrää 2,39 gigahertsin taajuudella ja huolehtii raskaammista tehtävistä, kun taas muut ytimet huolehtivat enemmän virrankäytön tehokkuudesta. Kaikki ytimet voivat olla käynnissä samaan aikaan eri yhdistelmillä.
Keskusmuistia puhelimessa on kolme gigatavua, mikä on melko paljon laitteelle, joka ei pysty pyörittämään kahta sovellusta rinnakkain näytöllä samaan aikaan. Aiemmin vähän nihkeästi tallennuskapasiteettia tarjonnut Apple on päässyt yli säännöstelystään, ja iPhone X on saatavilla joko 64:n tai 256 gigan tallennustilalla.
Apple lupaa, että yhdellä latauksella iPhone X tarjoaa 12 tuntia nettikäyttöä tai 13 tuntia videon suoratoistoa tai jopa 60 tuntia äänen suoratoistoa. Testasimme tämän toistamalla videota wifi-yhteydellä 50 prosentin taustavalaistuksella, ja laitteen akku kesti 10 tuntia ja 19 minuuttia. Kunnioitettava tulos, vaikkei ihan Applen lupausta lunastakaan. Tämä kuitenkin osoittaa sen, että iPhone X kestää kyllä päivän loppuun kovassakin käytössä yhdellä latauksella.
X on myös ensimmäinen iOS-laite, joka tukee pikalatausta, jossa laitteen akkuun saa 50 prosentin varauksen noin 30 minuutissa c-tyypin usb-liitännän avulla. Apple ei kuitenkaan toimita mukana sopivaa johtoa vaan huomattavasti hitaamman a-tyypin usb:n. On käyttäjän päätettävissä, haluaako hän pulittaa 29 euroa sopivasta kaapelista, jonka voi kytkeä joko yhteensopivaan laturiin tai esimerkiksi läppäriin, josta löytyy usb-c-portti.
Myös induktiivinen lataus on ensi kertaa Apple-tuotteiden historiassa mahdollista iPhone X:ssä. Käytännössä puhelin siis latautuu, kun sen laskee latausalustalle ilman, että laturinjohtoa tarvitsee kytkeä paikalleen. Yllättäen laite tukee Qi-standardia, eikä Apple ole kehittänyt omaa toteutustaan kilpailumielessä. Mutta samoin kuin usb-c–lightning-kaapeli, myös lataustelakka on ostettava erikseen.


YHTEENVETO

Ainutlaatuinen ja kallis

Kymmenen vuotta täyttänyt iPhone muuttui merkittävästi X:n myötä. Tuttu koti-näppäin on saanut väistyä suuremman näytön tieltä, mikä tarkoittaa sitä, että käyttäjät saavat totutella iPhonen käyttöön uudesta tulokulmasta.
Tietysti myös hinta ratkaisee. Yli tuhat euroa älypuhelimesta on aika paljon, ja sillä saa lähinnä Applelle ominaista erityisyyttä. Kuitenkaan mikään, etenkään halvempi puhelin ei yksinkertaisesti pysty tarjoamaan samanlaista käyttökokemusta kuin iPhone X. Vähän sama kuin ostaisit Ferrarin: tiedät maksavasi siitä aivan liikaa, mutta silti se tuntuu hyvältä.

+ Ainutlaatuinen tuntu

+ Tehokas ja miellyttävä näyttö

+ Kameroiden toiminta

– Hinta

– Oled-näytön potentiaaliset riskit


Apple iPhone X
Hinta: 1 179 € (64 Gt) / 1 349 € (256 Gt)
Lisätiedot: www.apple.fi

Mitat (l x k x s): 70,9 x 143,6 x 7,7 mm
Paino: 174 g
Näyttö: Super AMOLED 5,8"
Resoluutio: 1 125 x 2 436
Pikselitiheys: 458 ppi
Käyttöjärjestelmä: iOS 11.1.1
Järjestelmäpiiri: Apple A11 Bionic
Muisti: 64/256 Gt ROM / 3 Gt RAM
Muistikorttipaikka: Ei
Takakamera: 2 x 12 MP (28mm, f/1.8 & 52mm, f/2.4)
Etukamera: 7 MP (32mm, f/2.2)
Liitännät: Lightning
Akku: Litium-ioni (2 716 mAh)
Värivaihtoehdot: Tähtiharmaa, hopea
Pöly-/vesitiivis: Kyllä (IP67)