Kotiteattereiden äänentoisto eroaa usein perusluonteeltaan elokuvateatterikokemuksesta. Joko kyseessä on äänenlaadullinen kompromissi tai selkeästi laatutietoisempaan makuun tarkoitettu hifielämys. Jamon uusi 5.1.2-kanavainen Studio 8 -sarja pelaa äänentoistolliset korttinsa tavalla, joka tuo nenään tuulahduksen voissa paistettua paukkumaissia.

Teksti: Jemo Kettunen / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 2/2018.

Modulaariset, jossain määrin myös yksilöllisiin tarpeisiin kasattavissa olevat kaiutinsarjat ovat olleet kotiteatteripuolen standardi jo hyvän aikaa. Pääkaiutinparin lisäksi löytyy surround-käyttöön tarkoitetut satelliittikaiuttimet, keskikanava sekä aktiivinen subwoofer. Ajan hermoilla oleva tanskalainen kaiutinvalmistaja Jamo on ottanut Studio 8 -sarjassa huomioon myös Dolby Atmos -toiston, joka tuo ääneen informaatiota myös korkeussuunnassa.
Päästereoparina toimivien tornikaiuttimien päälle on sijoitettu kaksi liki huomaamatonta metalliholkkia, jotka toimivat johtimina ja kiinnikkeinä katon kautta säteileville Dolby Atmos -kanavien S 8 ATM -kaiuttimille. Vahvistimelta Atmos-signaali kulkee omalla johdollaan sisään tornikaiuttimien takaliitäntään, ja Atmos-säteilijät ottavat signaalin vastaan tornissa olevien holkkien sisään putoavien metallinastojen kautta. Ratkaisu on ilahduttavan selkeä sekä kaunis ja tuottaa jopa tiettyä legolaatikoista tuttua tyydytystä loksahtaessaan paikoilleen.
Atmos-option lisäksi Studio 8 -sarjan avainpelaajia on litteä aktiivi-subwoofer, joka sopii tyylikkäästi verhoiltuna kauniisti kotiteatterihuoneen sisustukseen mutta mahtuu tarvittaessa kevyesti myös sohvan sisään. Viimeksi mainittu on pelin henkeä ratkaisevasti muuttava temppu, jolla ääniefekteihin saa mukavasti kehollista ulottuvuutta ilman, että rintakehää täytyy tärisyttää naapurisovun ja limoviikunan kuihduttavilla äänenvoimakkuuksilla.
Jamo on tehnyt myös suunnittelupuolella miellyttävää jälkeä. Kaiuttimissa näkyy pohjoismaisen minimalismin funktionaalinen kulmikkuus, ja diskanttien puiset reunukset luovat yksityiskohtien huoliteltua rikkautta. Tarvittaessa kaiutinelementit saa myös piiloon kangaspäällysteisillä suojilla, jotka itse jätin mieluummin suosiolla laatikon perälle.


Korkeussuunnan ääntä Dolby Atmos -järjestelmällä

Atmos-ääni on vasta tekemässä tuloaan elokuviin, ja tekniikan tuoreudesta kertoo sekin, että toistaiseksi Suomessa ensimmäinen atmos-äänellä toteutettu elokuva oli tositapahtumiin pohjautuva slasher-kauhuleffa Bodom vuonna 2016 ja toinen satavuotiaan kotimaamme kohtalonhetkiä muistellut suurtuotanto Tuntematon sotilas viime vuonna. Elokuvakaupassa sain etsiä pitkään mielenkiintoista atmos-varusteltua blu-rayta ja päädyin lopulta Lego Batman -elokuvaan. Ei kokonaan kehno valinta, raportoi nöyrä kriitikkonne.
Korkeusvaikutelman synnyttävän atmos-äänen toteutukseen on kahta koulukuntaa: kattoon asennettavia kaiuttimia hyödyntävä työläämpi menetelmä sekä pääkaiutinparin yhteydessä oleva, viistosti katon kautta äänen ampuva yksinkertaisempi ratkaisu. Studio 8 -sarjassa atmos on toteutettu jälkimmäisellä metodilla.
Testiin saapuneessa paketissa vasemman tornin atmos-kaiutin ei tahtonut aluksi ryhtyä yhteistyöhön. Olin jo alkamassa vaihtamaan pakasta vedettyä kaiutinjohtoa toiseen, kun satelliitti sattui liikahtamaan juuri sen verran, että puuttuva kontakti syntyi nastojen välille. Myöhemmässä käytössä ongelmia ei ilmennyt, joskin perusluottamus horjui juuri sen verran, että vältin äkillisiä liitteitä vasemman tornin lähettyvillä.

Studio 8 -sarjan yksiteinen Dolby Atmos -passiivikaiutin heijastaa äänen katon kautta kuulijan korvaan Dolby Atmos -matriisin standardien mukaisesti.


Aloitin tutkimusmatkani atmos-maailmaan tekniikkaa esittelevällä demolevyllä. Dolbyn omissa mallinnuksissa korkeussuunnan efekti saatiin tuotua mukaan havainnollistavasti, joskin ääntä aiemmassa elämässään myös akateemisella tasolla tutkinut toimittajanne ei pitänyt täysin eettisenä Dolbyn ratkaisua masteroida 5.1-ääniraidan ja atmos-äänen a–b-vertailut eri desibelitasoille.

"Katon kautta ääntä säteilevä tekniikka toimii ja tuo katseluelämykseen raikkaan kolmiulotteisuuden tunnun"

Katon kautta ääntä säteilevä tekniikka toimii ja tuo katseluelämykseen raikkaan kolmiulotteisuuden tunnun. Itse en ole kuvan puolella suuri 3d-fani, sillä tekniikka ei ole omiin silmiini koskaan kehittynyt tasolle, jolla se tuntuisi luonnolliselta tai edes erityisen miellyttävältä. Atmos-ääni sen sijaan ei kiinnitä itseensä ylimääräistä huomiota vaan tuntuu äänellisenä elämyksenä parannukselta, joka tekee äänimaisemasta kokonaisemman ja immersiivisemmän.
Mainittakoon toki, että samanlainen pelinrakentajaelementti kyseessä ei ole kuin esimerkiksi siirryttäessä stereoäänestä surroundiin. Elokuvaa katsellessa korkeussuunnan äänen voi hyvinkin unohtaa tyystin, ja hieman rokkibändin basistin tavoin elementin merkityksen ymmärtää parhaiten, kun se päätetään jälleen kerran poistaa kuvioista.

Tutinaa takapuoleen

Pääkaiutinparin bassotoisto on jo itsessään miellyttävällä tasolla musiikin kuuntelua varten, mutta elokuvateatterimaiseen elämykseen tähdätessä on subwoofer luonnollinen välttämättömyys. Testissä ollut Studio 8 -sarjan litteä aktiivisubbanen on ääneltään miellyttävä ja toistaa tarpeeksi alas, jotta kalliiden efektirainojen bassopyyhkäisyt kutittavat kitusissa. Litteä kaiutinkotelo on siinä määrin pieni, etteivät bassotaajuudet laskeutuneet omassa kellariteatterissani aivan rintakehään saakka. Täten toisto ei tietenkään yllä myöskään auditiivisten sävelten alapuolella sijaitseviin, lähinnä kehollisiin hertseihin, joita Hollywoodin efektimaakarit matalataajuuskanavalle tänä päivänä tehtailevat.

Jamon litteä subwoofer istuu verhoilunsa puolesta hyvin moderniin kodinsisustukseen mutta on helppo kätkeä myös sohvan sisään tai tuolin alle immersiivisempää elokuvakokemusta ajatellen.


Tilavuusongelma kääntyi kuitenkin päälaelleen, kun sijoitin alataajuuskaiuttimen länsinaapurilta hankitun vuodesohvan divaanikoteloon. Vanerinen arkku toi muikean määrän litroja lisää kymmentuumaisella elementillä varustettuun bassokaiuttimeen. Lisäksi takaliston alle sijoitettu subbanen tutisuttaa kehoa jo hiljaisemmillakin äänenvoimakkuuksilla luoden välittömän immersion elokuvateatterin kohtalokkaista desibeleistä.
Subwooferin sijoittaminen sohvaan osoittautui testijakson aikana pelisääntöjä muuttavaksi mutta miellyttäväksikin ratkaisuksi. Aktiivikaiuttimen säätäminen oli toki oma lukunsa, sillä yksikkö tuntui käyttäytyvän divaanin sisässä hieman eri käyrällä kuin katseluhuoneen muu äänentoisto. Netflix-maratonin aikana käytetyillä arkivoimakkuuksilla miellyttävästi persusta kutitellut äänentaso osoittautui Tarantinoa katsoessa reilusti ylimitoitetuksi. Subwooferin seisoessa vapaasti huonetilassa ero oli huomattavasti pienempi. Kuten ymmärrämme, on sohvan sisään sijoitettua kaiutinta arvioidessa tietenkin laskettava muuttujiin sekä divaani, huonetila että vahvistin ja ymmärrettävä, että loppujen lopuksi kysymys on tietenkin usein myös tuurista.

Paukkumaissia tötteröön

Elokuvaäänentoistoa voi lähestyä lukuisilla erilaisilla tavoilla. On edullisten järjestelmien sarjoja, joissa onnistumisprosentti mitataan lähinnä siinä, kuinka vähän kaiutinjärjestelmä harmittaa kuulijaa. Toisessa päässä on hifistien makuun tehdyt kokonaisuudet, joiden parissa voi katsoa sofistikoituneeseen makuun valmistettua art house cinemaa konjakkilasi kainalossa.
Studio 8 -sarja lähestyy elokuvaäänentoistoa nimenomaisesti blockbuster-leffaelämyksen näkökulmasta ilman, että lompakko kevenee kuukausiansiotolkulla. Äänenpainetta ja hyökkäävyyttä riittää joka raajalle ja hieman yli. Subbari takamuksen alla ja atmos-kaiuttimet katossa luovat todella immersiivisen elokuvakokemuksen, joka kiskoo pataan edestä, takaa, alta ja päältä.

Keskikaiutin on eräs Studio 8 -sarjan parhaista osista ja yltää toistamaan myös baritoniäänisten näyttelijöiden tonaalisen rikkauden.

Käänteisen tuutin mallinen keskikaiutin välittää elokuvadialogin paljon fyysistä kokoaan suurempana. Kyseessä on eräs hintaluokkansa parhaiten työnsä hoitavista senttereistä, todellinen huomaamaton avainpelaaja.
Ainoastaan hiljaisimmilla äänenvoimakkuuksilla järjestelmän taika jää hieman piiloon, mutta höngän lisääntyessä alkaa ilmassa pian tuoksua vanha kunnon voissa paahdettu popcorn. Jamo Studio 8 on laadukas kotiteatterijärjestelmä, jonka parissa kriitikkonne vietti mieluusti aikaa vielä kauan sen jälkeen, kun lakkasi saamasta siitä rahaa. Etenkin sweet spotissa saa katselunautinnon, joka on vertailukelpoinen tunnetun kotimaisen leffateatteriketjun penkkiriveissä koetuille elämyksille. Jamo Studio 8 muuntaa kotiteatterin oikeaksi leffasaliksi.


YHTEENVETO

Ensiluokkaista leffaääntä kotiteatteriin

Jamo Studio 8 on kotiteatterikaiutinjärjestelmä, joka täyttää ajanmukaiset laatustandardit. Atmos-valmius on mainio lisä, jahka elokuvat alkavat sitä kunnolla hyödyntämään. Järjestelmän subbari on soundiltaan hyvä vaikka itsessään aavistuksen hento, mutta jytisee eritoten sohva-asenteisesti hyvin. Modernin elokuvaviihteen ystävä löytää Jamolta kaiken, mitä nykyaikaiselta kotiteatterilta vaaditaan.
Studio 8 ei hienostele vaan toteuttaa. Olohuoneen levymusiikkia ajatellen valitsen mielelläni hieman herkemmän, putkivahvistimella ajetun stereoparin, mutta alakerran kotiteatterissa valintani osuu todennäköisemmin Jamon järjestelmään.

+ Immersiivinen ja action-rikas soundi
+ Kekseliäs atmos-liitäntä
+ Silmää miellyttävä viimeistely
– Aktiivisubwooferille ei langatonta säätöä.


JAMO STUDIO 8     
Edustaja:Loudgroup (www.loudgroup.fi)
Lisätiedot:www.jamo.com
KaiutinmalliS 807*S 81 CEN*S 801*S 8 ATMS 810 SUB
Hinta549€ / pari169 € / kpl179€ / pari229 € / pari299 € / kpl
Kaiutintyyppi2-tie lattiakaiuttimet Dolby Atmos -valmiudellaKeskikaiutinKirjahyllykaiutinDolby Atmos -kaiutinSubwoofer
Taajuusvaste42-26 000 Hz71-26 000 Hz76-26 000 Hz36 Hz – 180 Hz
Tehonkesto100W/200W60W/140W60W/120W50W/100W
Herkkyys90 dB (2.83 V @ 1 m)86 dB (2.83 V @ 1 m)85 dB (2.83 V @ 1 m)
Impedanssi8 Ohmia8 Ohmia8 Ohmia8 Ohmia
Jakotaajuus2 kHz2 kHz2kHzSäädettävä
Kotelotyyppi2-tie, refleksikotelo2-tie, refleksikotelo2-tie, refleksikoteloSuljettu Dolby Atmos -kaiutinBassorefleksi slot-portin kautta
TuloliitännätNapaliittimet sekä kaiuttimelle että Atmos-kaiuttimelleNapaliittimetNapaliittimetJamon S- sarjan kaiuttimien nastaliitäntäRca line-in / lfe
VäritMusta, valkoinen, pähkinäMusta, valkoinen, pähkinäMusta, valkoinen, pähkinäMusta, valkoinen, pähkinäMusta, valkoinen, pähkinä
Elementit:
Diskantti1” kalotti1” kalotti1” kalotti
Keski/basso2 x 5” Polyfiber Woofer2 x 4” Polyfiber Woofer1 x 4” Polyfiber Woofer4” Polyfiber Woofer254mm (10”) polyfiber-bassokaiutin
MuutaJamo Dolby Atmos -liitäntämoduli kotelon päälläWaveGuide -akustinen äänitekniikkaWaveGuide -akustinen äänitekniikkaWaveGuide -akustinen äänitekniikka150 W D-luokan vahvistin
Mitat (k x l x s)915 x 191 x 252 mm184 x 435 x 220 mm285 x 156 x 163 mm180 x 191 x 242 mm507 x 404 x 226 mm
*Sisältyy Jamo S 807 HCS 5.0 sarjaan, á 749€

KUVAGALLERIA: (klikkaa kuvaa suuremmaksi)

Valinnanvapausmalli

Jamon Studio 8 -malliston keskipisteenä on passiivinen lattiakaiutinpari. Tornikaiuttimia on saatavana kolmena eri mallina, joista suurimmassa, parihinnaltaan 699 euron arvoisessa S 809:ssä on tuuman kokoisen diskantin parina kolme viisituumaista elementtiä. Testipenkkiin valikoituneessa S 807:ssä (suositushinta 549 euroa parilta) viiden tuuman elementtejä on kaksi ja S 805:ssä (suositushinta 399 euroa parilta) yksi.
Surround-äänestä huolehtivia passiivisia kirjahyllykaiuttimia Studio 8 -mallistossa on kaksi, S 801 (suositushinta 179 euroa parilta) ja S 803 (suositushinta 299 euroa parilta), jotka eroavat basso–keskialue-elementtiensä koon puolesta. Keskikaiuttimeksi on niin ikään saatavilla S 81 CEN (suositushinta 169 euroa) sekä S 83 CEN (suositushinta 229 euroa), joista isommassa on kaksi viiden tuuman elementtiä yksituumaisen diskantin parina. Pienemmässä mallissa alataajuuksista huolehtii neljän tuuman elementti. Dolby Atmos -äänelle yhteensopivat S 8 ATM -kaiuttimet taas maksavat 229 euroa parilta.
Aktiiviseksi subwooferiksi Studio 8 tarjoilee kahta eri vaihtoehtoa. Suurempi, 299 euron arvoinen S 810 SUB on kymmenentuumaisella elementillä ja pienempi, 249 euroa maksava S 808 SUB kahdeksantuumaisella. Testipenkissämme jyrähteli kymmentuumainen malli.
Erilaiset kotiteatterisetit osuvat hintahaarukkaan 549–899 euroa.