Kahdenkympin Procaster BT-01 muuttaa mitkä tahansa langalliset kuulokkeet lähes langattomiksi, ja 70 euron Procaster TW-01:ssä taas ei ole johtoja ollenkaan. Mutta saako halvalla hyvää?

Teksti: Teppo Hirvikunnas / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 9–10/2017.

Procaster BT-01 on pienikokoinen sisäänrakennetulla akulla varustettu bluetooth-vastaanotin/kuulokevahvistin. Sen avulla voi muuttaa mitkä tahansa kuulokkeet langattomiksi bluetooth-kuulokkeiksi kohtuuhintaan, sillä BT-01 maksaa alle 20 euroa.
Procaster TW-01 taas on täysin johdoton nappikuulokesetti, jossa ei siis ole edes langattomien nappikuulokkeiden välillä tyypillisesti kulkevaa kaapelia. Näidenkin hinta on tuoteryhmässään hyvin edullinen, karvan alle 70 euroa.


BT-vastaanotin

Procaster BT-01 on todella pienikokoinen bluetooth-vastaanotin, jossa on 3,5 millimetrin liitäntä kuulokkeille. Laite voidaan toki liittää kuulokkeiden sijasta myös vaikka stereolaitteistoon tai aktiivikaiuttimiin.
Vastaanotin on helppo kiinnittää esimerkiksi paidan taskun reunaan tai vyöhön siinä olevan pidikkeen avulla. Laitteen käyttöönotto ja käyttö on helppoa, kunhan on ensin tutustunut ohjeisiin – jotka ovat muuten ilahduttavasti suomeksi.
Vastaanotin sisältää myös puhelimen handsfree-toiminnot ja mikrofonin. Laitteen akku ladataan usb-laturilla. Mukana tulee kaapeli muttei luonnollisestikaan laturia. Akun luvataan riittävän kaikkiaan jopa seitsemän tunnin kuunteluun.
Äänenlaadultaan BT-01 osoittautui hintaluokassaan hyväksi. Äänenlaadussa ei havaittu vaikeammallakaan 55 ohmin kuulokekuormalla erityistä huomautettavaa. Tosin äänenvoimakkuus jäi tällöin hieman matalaksi mutta silti riittävälle tasolle. Hifistin ykkösvalinta BT-01 tuskin on, mutta ei se ole sellaiseksi tarkoitettukaan. Myös puhelut sujuivat normaalisti, ja puheääni oli selkeä. Laitteen on tosin tällöin hyvä sijaita lähempänä suuta kuin esimerkiksi housujen taskun pohjalla.

Vai kuulokkeet?

Procaster TW-01 on täysin johdoton nappikuulokesetti, joka sisältää kahdet pienet nappikuulokkeet ja niille erillisen lataustelakan, joiden latausreikiin ne sujahtavat laadukkaan tuntuisesti magneetin vetäminä. Lataustelakka toimii myös nappikuulokkeiden säilytyspaikkana. Alumiinirunkoinen lataustelakka sisältää 2 100 milliampeeritunnin akun, joka toimii tarvittaessa myös varavirtalähteenä. Setti on poikkeuksellisen laadukkaan oloinen. Kuulokkeet sisältävät hieman yllätyksellisesti myös handsfree-toiminnot.
Kuulokkeet siis ladataan lataustelakassa, joka tulee ladata ensin. Kuulokkeissa on pienet 55 milliampeeritunnin akut, ja niille luvataan noin kolmen tunnin soittoaika. Lataustelakalla pystyy lataamaan kuulokkeet useamman kerran ennen kuin kuin se pitää ladata taas täyteen.
Procaster TW-01:n ääni koettiin sinänsä selkeäksi mutta hieman purkkimaiseksi, ja bassot kuulostivat turhan vaimeilta. Kuten korvakäytävään painetavissa nappikuulokkeissa yleensäkin, myös näissä toistoon vaikuttaa oleellisesti kuulokkeen istuvuus korvaan. Kuulokkeiden mukana toimitetaan kolme paria erikokoisia sovittimia.
Kuulokkeissa oli myös yhteysongelmia. Välillä ääni vaimeni hetkeksi kokonaan tai vain toisesta kanavasta.


YHTEENVETO

Procaster BT-01: Kätevä bluetooth-vastaanotin

Procaster BT-01 on helppo ja todella edullinen tapa muuttaa olemassa olevat langalliset kuulokkeet ainakin osittain langattomiksi. Äänenlaatu on hintaluokassaan hyvä, myös handsfree-puheluiden osalta. Toimii myös tarvittaessa bluetooth-vastaanottimena vaikka stereoiden tai aktiivikaiuttimien kanssa. Suosittelemme.

+ Toimiva kokonaisuus
+ Edullinen hinta
+ Pieni koko
– HF-käyttö varauksin


Procaster BT-01
Hinta: 19,90 €

Maahantuoja/edustaja: Verkkokauppa.com
Lisätietoja: www.verkkokauppa.com
BT-versio: 3.0 (A2DP-ääniprotokolla)
Liitännät: 3,5 mm kuulokkeille, micro-USB-latausliitäntä
Akkukesto: < 7 t Valmiusaika: Ei ilm. Toiminnot: Virta päälle/pois, äänenvoimakkuus, kappaleen vaihto, pikamykistys, handsfree-toiminnot, puheluun vastaus/lopetus, hylkää/siirto/uudelleensoitto Mitat (l x k x s): 18 x 51 x 10 (+5) mm (vyöklipsi lisää laitteen syvyyttä 5 mm) Paino: n. 10 g Muuta: Vyöklipsi, akun latauksen ja loppumisen merkkivalo ja -ääni Varusteet: USB-johto ja suomenkielinen käyttöohje Tiedot valmistajan ilmoittamat

YHTEENVETO

Procaster TW-01: Laadukkaan oloinen, mutta…

Procaster TW-01 -kuulokesetti on hintaluokassaan poikkeuksellisen laadukkaan oloinen. Lataustelakka toimii myös nappikuulokkeiden säilytyskotelona ja varavirtalähteenä, jolla lataa vaikka kännykän.
Valitettavasti äänenlaatu ei vastaa laadukkaan olemuksen luomia odotuksia. Ei ääntä nyt huonoksi voi sanoa, ja se riippuu myös korvan sekä sovitinkumien yhteensopivuudesta. Suurempi ongelma on yhteyden pätkiminen, joka vaikuttaa olevan enemmän ominaisuus kuin yksilövika.

+ Rakenne ja viimeistely
+ Luokassaan edullinen hinta
– Äänenlaatu varauksin
– Äänen pätkiminen


Procaster TW-01
Hinta: 69,90 €

Maahantuoja/edustaja: Verkkokauppa.com
Lisätietoja: www.verkkokauppa.com
BT-versio: 4.1
Liitännät (telakka): Micro-USB-latausliitäntä, USB 5V/1A -ulostulo
Akkukesto (kuulokkeet): < 3 t Valmiusaika: n. 120 t Toiminnot: Virta päälle/pois, toiston pysäytys/jatko, handsfree-toimimnnot, puheluun vastaus/lopetus, hylkää/uudelleensoitto Mitat (kuulokkeet, halkaisija x k): 13,8 x 21 mm Mitat (telakka, l x k x s): 41 x 23 x 92 mm Paino (kuulokkeet/telakka): n. 5 g / 85 g Muuta: Lataustelakan akun lataukset merkkivalot Varusteet: USB-johto ja suomenkielinen käyttöohje Tiedot valmistajan ilmoittamat